Dinamo slavi kiks iz češke lige. Nikad bliži direktnom plasmanu u skupine i bogatstvu

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

DINAMO je za vikend svladao Lokomotivu 1:0 pogotkom Sandra Kulenovića i nastavio je svoj lov za Rijekom. Klub s Kvarnera od aktualnog prvaka ima dva boda više pet kola prije kraja, a očekuje nas i prvenstveni derbi na Rujevici u 34. kolu. Podsjetimo, isti klubovi igraju i u finalu Kupa.

Izvjesno je da će baš ta dva kluba između sebe podijeliti plasmane u dva najbolja europska natjecanja, Ligu prvaka i Europa ligu. Dinamo već odavno zna da ima šansu za direktan plasman u nikad bogatiju Ligu prvaka, koja se igra po novom formatu i donosi oko 30 milijuna eura. No šanse za to nisu velike jer je ispred Šahtar, koji će teško prokockati prednost u ukrajinskom prvenstvu (bod više i utakmica manje od Dinamo Kijeva). 

Direktan plasman Šahtara za Dinamo bi bio bolan, ali utješna nagrada je vrhunska

No ovog vikenda Dinamo je dobio sjajne vijesti o idućoj eurosezoni. U slučaju da Šahtar osvoji ukrajinsko prvenstvo, imat će direktan ulazak u Ligu prvaka kao klub iz kvalifikacija s najvišim koeficijentom. Time bi se oslobodilo njegovo mjesto u play-off rundi Lige prvaka, a to bi jako koristilo Dinamu.

Naime, hrvatski prvak bi prema trenutnom scenariju kretao u Ligi prvaka kao i ove sezone, od drugog pretkola. Direktan plasman u play-off rundu Lige prvaka znači da bi "preskočio" dvije europske stepenice i bio samo jedan prolazak udaljen od najvećeg klupskog natjecanja.

Plavi bi dobili i to da europsku sezonu počnu igrati čak mjesec dana kasnije, ali i garantiran plasman u skupine Europa lige, što ove sezone nije bio slučaj. To bi donijelo i ozbiljan novac klubu. Prema sadašnjem izračunu, čak i u slučaju ispadanja u play-off rundi Lige prvaka, Dinamo bi imao osiguranih skoro 15 milijuna eura bez ijedne europske pobjede.

Što se Plavima mora poklopiti?

Da bi Dinamo došao u takvu situaciju, moraju mu se poklopiti dvije stvari - da Kopenhagen i Slavia Prag, klubovi s boljim koeficijentom od njega, ne budu prvaci svojih liga. U tom smislu je za hrvatskog prvaka stigla sjajna vijest ovog vikenda iz češke lige.

Slavia je na domaćem terenu odigrala tek 2:2 protiv Sigme Olomouc. Sada šest kola prije kraja zaostaje četiri boda za gradskim rivalom Spartom. U Danskoj je situacija još bolja. Kopenhagen je trenutno treća momčad na ljestvici sa šest bodova zaostatka za Brondbyjem šest kola prije kraja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.