TRANSFERI

Dinamo želi novog Budimira: Heroju talijanske sirotinje pljeskao je i Camp Nou

Foto: Gulliver / Getty Images

"BUDIMIRU želim svu sreću, ali njegovim odlaskom nama treba novi napadač jer ostali smo samo na dvojici i to mi nije dovoljno", komentirao je Nenad Bjelica transfer dosadašnjeg napadača Dinama. Talijanski novinari pišu da je lider HNL-a zamjenu za Budimira našao u... Budimiru.

U ljeto 2014. kao igrač Lokomotive zabio je tri gola Dinamu za vodstvo 3:1, prije nego što je Matica protiv Filijale u zadnjih deset minuta izvela jedan od onih poslovično čudesnih "iz dva u jedan" preokreta u njihovim prijateljsko-prvenstvenim utakmicama i pobijedila 4:3.

Zabio povijesni hat-trick Dinamu 

Ali Anti Budimiru je to što je bio tek drugi igrač u povijesti HNL-a koji je zabio hat-trick Dinamu "riješilo egzistenciju", kako to nogometaši vole reći. Jer odmah zatim je 23-godišnji i 1,90 m visoki napadač rođen u Zenici potpisao četverogodišnji ugovor za kultni njemački St. Pauli, kojim mu je bilo zajamčeno oko 300 tisuća eura godišnje, a Lokomotiva je dobila čak milijun eura odštete.

Nakon što je Dinamu zabio tri gola, činilo se kako će stopama Pjace, Leke i mnogih drugih prethodnika u stalnom i dvosmjernom prometu Maksimir - Kajzerica, ali zov Njemačke bio je jači, jer kako je otkrio sportski direktor njegovog novog kluba Rachid Azzouzi, Budimira je želio i Ingolstadt.

Kultni njemački klub kupio ga je odmah nakon što je kao igrač Filijale postigao tri gola protiv Matice

Navijači St. Paulija tepali su mu da je "Novi Mandžukić", a oni, kao i Budimir, sretni su što u novu zemlju nije dolazio kao potpuni stranac; šest godina ranije imao je kratku avanturu u austrijskom LASK-u, gdje je naučio osnove njemačkog jezika.

Ali Budimir je u St. Pauliju bio daleko od Mandžukićevih postignuća. Zabio je samo jedan gol u 20 utakmica sezone 2014/15, pa je iduće sezone sreću potražio u talijanskoj drugoj ligi.

Splitski panker i Zenički labud zapalili Serie B

I tamo ju je spektakularno i senzacionalno našao. Čak pet kola prije kraja sezone 2015/16 u Serie B, siromašni Crotone iz još obesparenijeg istoimenog grada na samom potplatu talijanske čizme osigurao je ulazak u Serie A. Kalabrezima je to bio prvi put u 93 godine postojanja kluba da su među talijanskom elitom.

Za to su bila najzaslužnija dva Hrvata, nekonvencionalni trener Ivan Jurić i najbolji strijelac Ante Budimir, koji je te sezone u jednoj od najtežih liga postigao 16 golova, a Talijani ga zbog elegancije u igri prozvali Zenički labud.

Hrvati donijeli euforiju depresivnom talijanskom jugu: CROtone prvi put u povijesti ušao u Serie A

Crotone je siromašan grad, jedan od onih s najnižim standardom, dok po nezaposlenosti drži neslavno prvo mjesto u Italiji. Klub nazvan po gradu koji je doslovno i metaforičku na dnu Italije, financijski ne stoji puno bolje; godišnji budžet mu je 3 milijuna eura, daleko najniži u Serie B, iz koje su mu prije početka sezone predviđali ispadanje. Uspjeh lokalnih junaka, koji igraju na stadionu kapaciteta svega devet tisuća mjesta, izazvao je euforiju u Kalabriji, jer predstavlja rijetko dobru vijest. Crotone će uskoro samo zbog ulaska u prvu ligu, zbog televizijskih prava dobiti milijune eura, ali će i dalje biti najveći sirotan u konkurenciji.

Najsiromašnijem klubu predviđali su ispadanje u treću ligu, ali Jurić i Budimir doveli su u grad Juventus, Romu, Napoli, Inter... 

Dok su Jurić, Budimir i društvo slavili u Modeni, zajedno s tri tisuće navijača koji su ih pratili na drugi kraj zemlje (na tribini se vidjela i hrvatska zastava u čast najvećih aduta momčadi), trajala je euforija i na glavnom gradskom trgu u Crotoneu, jer cijeli grad pratio je povijesnu utakmicu na Piazzi Pitagori, koja nosi ime po legendarnom matematičaru, najpoznatijem stanovniku Crotonea.

Ali Jurić i Budimir nakon podviga koji su izveli više nisu stanovali na siromašnom jugu. Zov bogataša sa sjevera bio je prejak i hrvatski junaci Crotonea opet su bili u istom gradu, ali na različitim stranama: Splitski panker preuzeo je Genou, a Zenički labud sletio je u Sampdoriju. 

Za početak u Sampdoriji zabio je golčinu Barceloni na Camp Nouu

Slavni talijanski klub u ljeto 2016. otkupio je Budimira od St. Paulija za 1.8 milijuna eura. Budimir je prvi nastup za Doriju imao u prijateljskoj utakmici, ali ne protiv bilo koga i bilo gdje: na punom Nou Campu kod Barcelone, koja je u najjačem sastavu igrala generalku za novu sezonu. Domaćin je slavio 3:2, a drugi gol Ter Stegenu zabio je Budimir tako što je odličnim štopanjem lopte prsima izbacio iz igre Mascherana, a onda odmah zakucao loptu pod prečku.

Ipak, Budimiru je sezona u Sampdoriji bila jako neuspješna. Tijekom cijele 2016/17 u Serie A igrao je samo 300 minuta bez ijednog postignutog gola. Jedini zgoditak postigao je protiv nižerazrednog Bassana u kupu.

Vratio se u Crotone, koji je golovima vodio prema senzaciji i u Serie A, ali...

Bilo je zato vrijeme za novi put na jug i povratak na mjesto najveće sreće u njegovoj karijeri. Crotone je izveo još jednu senzaciju, čudesno je preživio prvu sezonu u Serie A. Kako bi to izveo i prošle (2017/18) trebala mu je pomoć golgetera koji ga je doveo u prvu ligu. I Budimir je na najvišem nivou nastavio raditi isto što i stepenicu niže. U 22 utakmica zabio je šest golova, praktički sve odlučujuće za dragocjene pobjede, kojima je Crotone držao na 17. mjestu, zadnjem koje jamči opstanak.

Ali teško se ozlijedio se pred zadnju trećinu prvenstva, a Crotone u završnici nije mogao preživjeti bez najboljeg strijelca. Ispao je u Serie B ali Crotone ga je otkupio. Tamo im ove godine ide loše. Na polovici sezone klub je u zoni ispadanja, a Budimir je do sada zabio samo tri gola.

Po svemu podsjeća ne na svog prezimenjaka i prethodnika u Dinamu, nego na drugog napadača Modrih

Međutim u najboljim je godinama (27), a s obzirom na to, visinu, efikasnost i podatak da se kalio u Italiji, ne podsjeća na svog prezimenjaka i prethodnika, nego na drugog Dinamovog napadača koji se preporodio u tom klubu nakon povratka u domovinu iz talijanskih rudnika - Bruna Petkovića. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.