Dinamov ulazak u Ligu prvaka slavi i Lokomotiva. Evo zašto

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

DINAMO će drugi put u tri godine igrati u Ligi prvaka. Momčad Sergeja Jakirovića je i u uzvratnoj utakmici play-offa LP-a pobijedila Qarabag 2:0 golom Marka Pjace i autogolom Silve te se s ukupnih 5:0 plasirala među europsku elitu. Protivnike u novom formatu natjecanja doznat će u ždrijebu, koji će se održati u četvrtak u Monte Carlu.

Dinamo si je tako osigurao osam atraktivnih utakmica i minimalno 30-35 milijuna eura zarade, što se može povećati ovisno o rezultatima. Nešto će od Dinamova nastupa u Ligi prvaka zaraditi i ostali klubovi iz SHNL-a, kojima će pripasti određeni iznos od UEFA-e, a Dinamov veliki uspjeh posebno slavi Lokomotiva.

Promjene i u Ligi prvaka mladih

Naime, osim što je došlo do velikih promjena u formatu Lige prvaka, promijenio se i format kvalifikacija za UEFA Youth League (Liga prvaka mladih). Do ove sezone u Ligi prvaka mladih mogli su sudjelovati juniori momčadi koje igraju seniorsku Ligu prvaka i juniorski prvaci država neovisno o tome jesu li im se seniori plasirali u Ligu prvaka.

Ti juniorski prvaci imali su vlastiti ždrijeb odvojen od skupina, a s momčadima koje su igrale skupine spajali su se u knock-out fazi na proljeće. Dosad nije bilo moguće da Ligu prvaka mladih igraju juniori koji nisu bili prvaci svojih država ili čija se seniorska momčad nije plasirala u grupnu fazu Lige prvaka.

Veliki uspjeh za hrvatske klubove

No upravo to je od ove sezone promijenjeno i zato se Lokomotiva može veseliti. Naime, juniori Dinama prošle su sezone bili prvaci Hrvatske sa 74 osvojena boda ispred Lokomotive, koja je osvojila 64 boda, i Hajduka, koji je osvojio 63 boda.

Time što su bili prvaci, juniori Dinama osigurali su Ligu prvaka mladih u tzv. putu prvaka, koji je odvojen od ligaške faze. Nakon što su seniori izbacili Qarabag, Dinamovi juniori ući će u glavnu ligašku fazu Lige prvaka, a njihovo mjesto u "putu prvaka" zauzet će Lokomotiva kao juniorski viceprvak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.