HNL

Dinamov vođa izazvao je potres u njemačkom nogometu. Makedonija ga slavi kao junaka

Foto: EPA

ARIJAN ADEMI je godinama konstantno među najboljim igračima Dinama, a ove sezone s kapetanskom trakom na ruci pokazuje najbolje od sebe. 

Uz plasman zagrebačkog kluba u četvrtfinale Europa lige nakon epskog izbacivanja Tottenhama i odlazak na Euro s Makedonijom, hrabri veznjak igra sezonu karijere i došao je do točke kada bi možda najbolje bilo potražiti novi izazov.

Dinamo je osjetio razliku igranja s Ademijem i bez njega

Dinamo je tijekom svih ovih godina dominacije u hrvatskom nogometu itekako osjetio što znači imati Ademija i igrati bez njega. 

Nakon što je 2015. godine Uefa zbog dopinga reprezentativca Makedonije suspendirala na dvije godine, Dinamo je jedini put od 2006. propustio osvojiti naslov hrvatskog prvaka i jedini put od 2007. promašio plasman u grupnu fazu Lige prvaka ili Europa lige.

Povratkom Ademija u momčad Dinamo je počeo raditi još bolje uspjehe nego u eri prije doping-skandala. Već 2018. godine klub je osigurao prvo europsko proljeće na koje je čekao čak 49 godina. Taj uspjeh lansirao je Dinamo na veću razinu i pomogao mu da postane dovoljno čvrst i snažan da se može potući s najvećim klubovima svijeta. Kruna tog uspona bilo je izbacivanje Tottenhama u osmini finala Europa lige ove sezone.

U tom rušenju Josea Mourinha i njegovih zvijezda Harryja Kanea i Garetha Balea Ademi je svojom borbom i karakterom bio Dinamov metronom, središnja poluga o čijem taktu ovisi cijeli stroj.

To se najbolje vidjelo nakon drugog Dinamova gola u trijumfu nad engleskim velikanom. Iako je hrvatski prvak imao 2:0, rezultat koji ga je vodio u produžetke, Ademi je urlao: "Ajdeeee", želeći dati svima do znanja da stajanja nema. Na kraju odluka jeste pala u produžecima, ali Dinamov kapetan se nije vodio tim kalkulacijama. Svoj ratnički naboj prenio je na sve suigrače na travnjaku, kao i na one van njega.

On je vođa Dinama kojem se divio Mourinho

Ta njegova neutaživa želja za radom i borbom najbolje se vidjela tijekom dvogodišnje suspenzije kada se nije smirivao održavajući sebe u formi, a rezultat svega bio je instantni povratak u sastav po isteku zabrane. 

Jednaku dozu htijenja pokazuje na svakoj utakmici i prenosi je na suigrače, a upravo je takav naboj cijele momčadi fascinirao Mourinha koji je nakon bolnog poraza, onako utučen, javno hvalio Dinamov pristup te pozdravljao sve igrače hrvatskog kluba u svlačionici. Jasno je da zagrebačka momčad do te točke ne bi došla bez Ademija.

Paralelno s klupskim uspjesima Ademi je bio važan dio pisanja povijesti u reprezentaciji Makedonije s kojom je osvajanjem D Lige nacija i pobjedom nad Gruzijom izborio plasman na Euro. Junak uspjeha bio je Goran Pandev golom za pobjedu 1:0, ali dok je u fokusu makedonskih medija upravo 38-godišnji veteran, makedonska Večer nije propustila odati priznanje ni Arijanu Ademiju (29).

"Svaka čast, Arijane. Bravo. Od čega je ovaj momak? Možemo mu se samo nakloniti i pozdraviti ga. Iako je bio ozlijeđen i u bolovima, odlučio je igrati za Makedoniju. Igrao je pod injekcijama, trčao je, bilo ga je posvuda samo da pomogne dečkima. I onakav ozlijeđen praktički je poginuo na terenu u Tbilisiju", napisala je makedonska Večer.

Svi se pitaju od čega je taj momak

Ovaj makedonski medij nije bio ni prvi ni posljednji koji je postavljao isto pitanje - od čega je Ademi? Kao što je pod bolovima igrao za reprezentaciju, isto je činio i igrajući za Dinamo.

No pogrešno bi ga bilo promatrati samo kroz borbu i ratnički duh. Jednako kao što oduzima lopte, osvaja duele i sjajno pokriva teren u defenzivi, on se vrhunski snalazi i u suparničkom šesnaestercu. Ima odličan osjećaj za ulazak iz drugog plana, a to je demonstrirao i u senzacionalnoj pobjedi Sjeverne Makedonije nad Njemačkom (2:1) u Duisburgu.

Ademi je u toj utakmici asistirao za pobjednički gol u 85. minuti nakon što se driblingom oslobodio Antonija Rudigera i pronašao strijelca pogotka Eljifa Elmasa. I bez ove asistencije bio je jedan od najboljih na terenu, a njome je samo zaključio vrhunsku izvedbu.

Protiv Njemačke još jednom potvrdio klasu, je li vrijeme za odlazak?

On je imao tri oduzete lopte na utakmici, a bolji od njega u tom segmentu bio je samo Joshua Kimmich (4). Ademi je osvojio šest od devet duela na tlu, po čemu se također svrstao među najbolje jer s po sedam osvojenih duela ispred njega bili su samo Kimmich i Leroy Sane. No njih dvojica su sudjelovala u 11 odnosno 10 duela tako da su imala slabiji postotni učinak.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ademi je bio izvrstan i u dodavanjima jer je od 31 upućenog pasa pogriješio u samo tri.

Utakmica protiv Njemačke samo je još jedna u nizu potvrda njegovih kvaliteta zbog kojih bi mogao razmisliti o novom izazovu. S Dinamom je osvojio 17 titula, čime je postao najtrofejniji igrač u povijesti kluba. Nosio je kapetansku traku i tijekom dugo čekanog plasmana u nokaut-fazu europskih natjecanja, a uskoro će i s reprezentacijom Makedonije igrati na Euru. 

U svibnju će proslaviti 30. rođendan i svjestan je da bi ovo ljeto moglo biti njegov posljednji vlak za odlazak u neku od najjačih europskih liga. Odlaskom ne bi imao za čim žaliti niti bi ga itko krivio zbog toga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.