Dinamovog dragulja svi su vidjeli kao startera u Kataru, ali onda je počeo kiksati

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMO je u utorak na Maksimiru izgubio od Milana 4:0 i debaklom u 5. kolu skupine E ispao iz Lige prvaka. Čačićeva momčad još ima teoretske šanse za treće mjesto i europsko proljeće, ali za to bi morala dobiti Chelsea u Londonu te čekati Milanovu pobjedu kod kuće protiv Red Bulla.

Puno toga nije štimalo u Dinamovoj ekipi, a svaki od četiri primljena gola može se pripisati individualnim greškama. Kod prvog je Dominik Livaković trebao izaći na centaršut, a kod trećeg je Robert Ljubičić neoprezno srušio Sandra Tonalija i skrivio kazneni udarac. Kod preostala dva gola dekoncentriran je bio čovjek kojeg su mnogi vidjeli kao startera u Kataru.

Slaba reakcija Šutala kod drugog i trećeg gola Milana

Riječ je o Josipu Šutalu, mladom stoperu koji je eksplodirao prošle sezone, a u prvih nekoliko utakmica za reprezentaciju odigrao je tako dobro da su mnogi rekli kako je vrijeme da se Dejan Lovren i Domagoj Vida umirove.

Ipak, utakmica protiv talijanskog prvaka Šutalu neće ostati u dobrom sjećanju. Kod drugog gola krivo je iskomunicirao jedno preuzimanje sa Stefanom Ristovskim. Dinamovi igrači zamalo su se sudarili te su ostavili otvoren koridor za Rafaela Leaa.

Isti igrač bio je koban i kod trećeg gola. Šutalo je ostao s njim na širokom prostoru i nije uspio obraniti proboj portugalskog napadača. Treba istaknuti da Šutalo, kao nijedan drugi branič na svijetu, uopće nije trebao biti doveden u takvu poziciju protiv jednog od najbržih i najeksplozivnijih igrača na svijetu.

Nekoliko upečatljivih kikseva

Dio navijača i dalje mu zamjera situaciju na San Siru. Tada je Šutalo neoprezno startao na suparnika i poklonio penal Milanu, koji je nakon toga došao do vodstva, a do tada nije uspijevao slomiti Plave.

Samo nekoliko dana prije maksimirskog okršaja s Talijanima Hajduk je u velikom derbiju protiv Dinama poveo golom Marka Livaje. On je na drugoj stativi pobjegao upravo 22-godišnjem Dinamovom dragulju i lagano poentirao u praznu mrežu.

Hoće li ovo promijeniti njegov status na Svjetskom prvenstvu?

Stoperska pozicija jedna je od rijetkih o kojoj Zlatko Dalić, čini se, nije donio konačnu odluku. Joško Gvardiol trebao bi biti siguran starter, ali je pitanje hoće li uz njega zaigrati Šutalo, Vida, Lovren, Ćaleta-Car ili Erlić.

Mnogi fanovi smatraju da su Šutalo i Erlić hrvatska budućnost uz Gvardiola, ali da im nedostaje iskustva u najvećim utakmicama, a neke reakcije u Ligi prvaka pokazuju da ta teza ima uporište u stvarnosti.

Doduše, treba napomenuti i da je Šutalo bio proglašen igračem susreta protiv Red Bulla na Maksimiru. Uz to, Dinamo samo u Europi igra s tri stopera, što u obrani donosi rošade u kojima se dosad nijedan branič nije najbolje snašao.