DINAMO U LOVU NA LIGU PRVAKA

Dinamu prijeti Mamićev učenik. Od njega je već posuđivao Čačića i Jurčića

Foto: NK Maribor

"JA SLOVENSKI MAMIĆ? Glupost! Jer nisam ni blizu gospodina Mamića. On je apsolutni gazda Dinama, a ja sam samo jedan od zaposlenika Maribora."

Ovako nam je u ljeto 2012. Mariborov gazda Zlatko Zahovič odgovorio na pitanje imponira li mu da ga hrvatski mediji u najavi utakmice play-offa za Ligu prvaka protiv Dinama nazivaju "slovenskim Mamićem".

Dinamo i Maribor bi nakon sedam godina mogli opet igrati dvije utakmice teške 15 milijuna eura

Sedam godina nakon što je Dinamo izbacio Maribor za ulazak u LP, isti suparnici mogli bi opet igrati dvije utakmice teške 15 milijuna eura. Ako u trećem pretkolu Dinamo prođe Ferencvaroš, a Maribor izbaci Rosenborg, hrvatski i slovenski prvak će krajem mjeseca u novom dvoboju odlučiti o sudioniku grupne faze Lige prvaka.

Od prošle borbe Dinama i Maribora za LP, oba kluba postali su česti sudionici grupnih faza europskih kupova. Ali Mamić je sada bjegunac iz Hrvatske, gdje je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog pljačke Dinama, kojim i dalje gospodari iz egzila u Međugorju, dok je kontroverzni Zahovič i dalje u sedlu u Ljudskom vrtu. 

Europski uspjeh bogatog Dinama nije senzacija, ali ono što izvodi siromašni Maribor je čudo

I dok Dinamovo trajanje u skupinama LP-a i EL-a i nije senzacija uzimajući u obzir koliko vrijedi i koliko se u momčad ulaže, ono što Maribor uspijeva na kontinentu definitivno je čudo, posebno ako ga usporedimo s Dinamom. 

Primjerice, u sezoni 2013./2014., godinu nakon što je Dinamo preko Maribora izborio LP, oba kluba igrala su skupinu Europa Lige. Dinamo, čiji je kadar tada vrijedio 36 milijuna eura, u konkurenciji s PSV-om, Ludogorecom i Čornomorecom osvojio je jedan bod.

"Selekcija radom, a ne novcem"

Tek 10 milijuna eura vrijedni Maribor u isto je vrijeme u konkurenciji Rubina, Wigana i Waregema uzeo čak sedam bodova i izborio prolazak skupine. U prvoj nokaut rundi ispao je od Seville, koja će zatim osvojiti EL, ali jako tijesno, s ukupnih 3:4. "Opet ću ponoviti onu svoju mantru: Selekcija radom, a ne novcem", objasnio nam je Zahovič tu europsku senzaciju Maribora.

Maribor je dvije godine zaredom u skupinama EL-a uzeo ukupno 11 bodova,  izborio proljeće u Europi i tamo ispao za jedan gol od osvajača naslova

Prethodne sezone, nakon što ga je Dinamo izbacio u play-offu za LP, Maribor je u skupini EL-a osvojio četiri boda. Odličan učinak s obzirom na to da su mu tamo društvo radili Tottenham, Lazio i Panahtinaikos, tada klubovi ranga Lige prvaka.

Maribor je dakle u dvije sezone zaredom u skupinama EL-a uzeo ukupno 11 bodova, izborio proljeće u Europi i tamo ispao za jedan gol od osvajača naslova. Godinu dana kasnije Maribor je skupinu Lige prvaka izborio preko Celtica, a u grupi LP-a uzeo po bod od Chelseaja, Schalkea i Sportinga. 

Cijeli Maribor vrijedi manje od Olma

Sedam godina nakon što su igrali za Ligu prvaka, Dinamo i Maribor pred njihov potencijalni novi meč s istim ulogom osim 100-tinjak kilometara i dalje dijeli kvalitativni i financijski jaz u Dinamovu korist. Jer cijela momčad Maribora vrijedi manje od Dinamovog igrača Danija Olma, kojeg Transfermarkt procjenjuje na 15 milijuna eura. 

Klub kojem nije išlo samo kada bi mu Mamić posuđivao svoje trenere

Ali Dinamo ne smije podcijeniti Maribor kojem je u posljednjih šest godina lošije išlo tek kada su ga kratko vodili Ante Čačić i Kruno Jurčić, koje bi Mamić posudio učeniku i štovatelju Zahoviču, ali im je ovaj brzo davao otkaze. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.