Đoković napisao da je Kosovo srce Srbije pa poručio: Opet bih to napravio

Foto: EPA

NOVAK ĐOKOVIĆ je nakon dva i pol sata igre bio bolji od 114. tenisača svijeta, Amerikanca srpskog porijekla Aleksandra Kovačevića, rezultatom 6:3, 6:2, 7:6, te se plasirao u drugo kolo Roland Garrosa. Nakon pobjede je treći nositelj turnira ispisao poruku na kameri koja je glasila "Kosovo je srce Srbije! Stop nasilju" i time izazvao brojne komentare.

"Nisam političar i nemam namjeru ulaziti u političke rasprave. Osjetljiva je tema i naravno da me jako boli što se događa na Kosovu. Naši ljudi su protjerani iz općina. Najmanje što sam mogao učiniti je ovo. Osjećam odgovornost kao javna osoba.

Kao sin čovjeka koji je rođen na Kosovu, osjećam dodatnu odgovornost iskazati podršku narodu i Srbiji. Mnogi ne znaju što budućnost nosi Kosovu i srpskom narodu i vrlo je bitno pokazati slogu i podršku u ovakvim situacijama. Ne znam što će biti", izjavio je Đoković pa završio:

"Kosovo je naše ognjište i uporište"

"Bilo je mnogo primjedbi na društvenim mrežama od strane stranih novinara. Ne znam hoće li me kazniti. Nemam zadrške, ponovio bih isto. Ja sam protiv ratova, nasilja, sukoba, i to sam uvijek isticao javno. I naravno da osjećam suosjećanje prema svim ljudima, ali jednostavno, ova situacija s Kosovom je presedan u međunarodnom pravu i Povelji UN-a. 

Znamo što se dogodilo, svi znamo za rezoluciju 1244. Jako mi je žao što smo u nezavidnoj situaciji. Kosovo je naše ognjište, uporište, središte najvažnijih događaja za našu državu. Najveća bitka se tamo odvijala, najvažniji manastiri su tamo. Mnogo je razloga zašto sam to napisao na kameri."

Sukobi na Kosovu

Podsjetimo, kosovska policija danas je suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali kako bi spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavnim spornim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore - sudjelovalo je tek oko 1500 birača od oko 45.000 upisanih.

Prosvjednici traže i povlačenje specijalnih policijskih snaga raspoređenih na tom području prije nekoliko dana. U Zvečanu je eskalirala situacija kad su specijalci spriječili skupinu prosvjednika da uđu u prostorije gradske uprave. Letjeli su šok-bombe i suzavac, a prosvjednici su uzvratili kamenjem i bocama. Ima i ozlijeđenih.