NBA

Dogovoreni svi detalji nove NBA sezone. Evo kad počinje prijelazni rok

Foto: Getty Images

NBA LIGA i sindikat igrača (NBPA) dogovorili su detalje vezane za novu sezonu, poput datuma početka prijelaznog roka za slobodne igrače i visine salary capa te potvrdili početak skraćene sezone 22. prosinca.

Iako je dio igrača, posebno onih koji su otišli daleko u prošlosezonskom doigravanju, negodovao zbog ranog početka sezone, samo 72 dana nakon posljednje utakmice finala između LA Lakersa i Miamija, presudili su financijski razlozi, odnosno opasnost da NBA liga kratkoročno izgubi pola milijarde dolara, a dugoročno punu milijardu u slučaju odgode početka za još mjesec dana.

Televizijski partneri inzistirali na utakmicama prije Božića i završetku sezone prije Igara u Tokiju

Dogovor su diktirali televizijski partneri koji su inzistirali na utakmicama prije Božića te dovoljno ranom završetku sezone kako se ne bi preklapao s Olimpijskim igrama u Tokiju koje počinju 23. srpnja.

Na sastanku je potvrđeno da sezona počinje 22. prosinca, da pripreme počinju tri tjedna ranije (1. prosinca) i da će svaka momčad umjesto 82 igrati 72 utakmice.

Dogovoreno je da klubovi mogu započeti pregovore sa slobodnim igračima 20. studenoga, a dva dana kasnije mogu se potpisivati ugovori. Prijelazni rok tako počinje samo dva dana nakon virtualnog drafta 18. studenoga.

Još nije fiksiran datum početka prozora za transfere, odnosno kad će klubovi moći početi vršiti razmjene igrača, a igrači službeno prihvaćati ili odbijati opcije u ugovorima za iduću sezonu, no pitanje je samo hoće li to biti dva ili tri dana prije drafta, odnosno u nedjelju ili ponedjeljak.

Klubovi će utakmice igrati u svojim dvoranama, za početak bez prisustva gledatelja, ali će se manje putovati. Na primjer, u slučajevima kada se dvije momčadi sastaju po četiri puta, u jednom će posjetu odigrati obje gostujuće utakmice, kao što je praksa u bejzbolu.

Salary cap ostaje isti, najrastrošniji će plaćati manji porez

Unatoč kalkulacijama o padu salary capa, on će ostati isti kao i prošle sezone, a tako i luxury tax. To znači da će načelno ograničenje plaća i dalje biti 109.140 milijuna dolara, a oni porez na luksuz će plaćati klubovi čija platna lista premaši 132.627 milijuna.

Međutim, dobra vijest za rastrošne klubove je da će plaćati manji porez. Iznos koji će morati platiti ovisit će o prihodima lige. Ako oni budu, recimo, 25% manji od očekivanih, klubovi koji premašuju razinu luxury taxa platit će 25% manje poreza nego što bi u normalnoj sezoni. To znači da bi se klubovi s visokim troškovima mogli ohrabriti na dodatna ulaganja u momčad jer porez koji će plaćati na razliku u visinama svoje platne liste i luxury taxa neće biti tako visok kao ranije.

ESPN-ov stručnjak za salary cap Bobby Marks, bivši pomoćni generalni menadžer Brooklyn Netsa i čovjek s 20 godina iskustva u uredima NBA klubova, objasnio je ovu odluku na primjeru Golden State Warriorsa.

"Ako Warriorsi iskoriste 17,2 milijuna dolara koje imaju za probijanje salary capa, a prihodi lige padnu za 30 posto, mogli bi uštedjeti skoro 50 milijuna dolara. Osim njima, to će pomoći Bostonu, Brooklynu, Philadelphiji i možda drugim klubovima poput Milwaukeeja", objasnio je Marks.

Prve razmjene igrača možda već u nedjelju

Dogovoreno je i da će u iduće dvije sezone salary cap rasti za tri do deset posto, ovisno o prihodima lige, a usuglašena je i raspodjela zajedničkih prihoda između klubova i igrača.

Dakle, prve aktivnosti u novoj sezoni možemo očekivati već u ponedjeljak ili čak ove nedjelje, kad klubovi mogu početi s trejdovima, a košarkaši koji imaju igračku opciju u ugovoru za sljedeću sezonu odlučiti hoće li je aktivirati, o čemu će ovisiti koliko će njihovi aktualni klubovi imati novca na raspolaganju za potpisivanje novih igrača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.