LIGE PETICE

Drugoligaš koji je senzacionalno izbacio Bayern izborio polufinale kupa

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

HOLSTEIN KIEL, do prije mjesec i pol anonimni njemački drugoligaš, dogurao je na korak do finala kupa. 

Pobjedom kod četvrtoligaša Rot-Weiss Essena (3:0) plasirao se u polufinale Pokala. Golove su postigli Alexander Muehling iz penala u 26., Janni Serra u 28. i Joshua Mees u 90. minuti.

Tako mali Holstein Kiel s velikom Borussijom Dortmund čeka ždrijeb polufinala kupa koji je za četiri dana, kada se odigraju ostale četvrtfinalne utakmice, Leipzig - Wolfsburg i Regensburg - Werder. 

Anonimci iz druge lige nevjerojatno dramatično izbacili vladara Njemačke, Europe i svijeta

Kiel je oduševio nogometni svijet u siječnju senzacionalnom eliminacijom aktualnog osvajača kupa te nositelja peterostruke njemačke i europske krune u 1/16 finala natjecanja.

Tada je na penale, nakon jednako dramatičnog regularnog dijela, izbacio Bayern, najbolji i najbogatiji njemački klub. Trećeplasirana momčad druge Bundeslige, prema Transfermarktu vrijedna 17 milijuna eura, izbacila je lidera prve lige čija je momčad prema spomenutom izvoru procijenjena na 891 milijun eura. Kiel, inače prvak Njemačke 1912., nikada nije igrao u prvoj Bundesligi.

Početak utakmice nije najavljivao senzaciju. Bayern je već u 14. minuti poveo golom Sergea Gnabryja, a u prvih pola sata imao je i nekoliko dobrih prilika. Činilo se da će to biti još jedna rutinska pobjeda najboljeg njemačkog kluba.

Ipak, Fin Bartels je u 37. minuti izjednačio. Bayern je opet bolje otvorio poluvrijeme i u 47. opet poveo, ovog puta preko Leroya Sanea. Spas i priliku za produžetke Holstein Kielu donio je Hauke Wahl golom u petoj minuti sudačke nadoknade. Ovu bajku čini još boljom to što je Kiel spasonosni gol protiv Bayerna postigao ramenom.

Kiel je sretnim golom doslovno jedva preživio protiv Bayerna, jer ovim izjednačujućim zgoditkom završen je regularni dio utakmice u kojem je Bayern imao ogromnu prednost u posjedu lopte (61:39 posto), udarcima (23:7), udarcima na gol (9:3) i kornerima (15:2).

Slijedilo je jednako napeto raspucavanje penala. U prvih pet serija pogodilo je svih deset izvođača, a onda je u šestoj za Bayern pucao Marc Roca. Pokušao je pogoditi donji desni kut, ali Holsteinov golman Ioannis Gelios je odličnom obranom omogućio Finu Bartelsu da Holsteinu donese senzaciju.

Bayern su izbacili u velikoj drami, ali gotovo jednako tako prošli su iduću rundu

To mu je uspjelo, a nakon što je 34-godišnjak poslao loptu u desnu, a Manuela Neuera u lijevu stranu, njemački televizijski komentator je urlao: "Ovo se ne događa, ovo nije istina! Kiel je izbacio Bayern, to je nevjerojatno!"

Kiel je u osmini finala preživio još jednu dramu. Protiv također drugoligaša Darmstadta je u regularnom dijelu završilo 1:1, a prolazak je Kiel opet izborio na penale, 7:6. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.