Košarka

Dušan Ivković: Priča o sukobu Dražena i Divca je izmišljotina. Istina je drugačija

Foto: Guliver Images

UMIROVLJENI košarkaški trener, legendarni Dušan "Duda" Ivković, u velikom intervjuu za grčki Sport24 govorio je, između ostalog, o zadnjim godinama reprezentacije Jugoslavije, čiji je izbornik bio od 1987. pa sve do raspada države, 1991. godine.

Dotaknuo se situacije u reprezentaciji na Eurobasketu 1991. godine uoči finala u Rimu protiv Italije. Samo četiri dana prije Slovenija je donijela odluku o odcjepljenju od Jugoslavije.

"Tijekom zagrijavanja sve o čemu sam razmišljao je bila odluka Slovenije o odcjepljenju i kako se to nije trebalo dogoditi. Jure Zdovc je otišao zbog toga. Pitao me: 'Treneru, što da radim? Ako budem igrao, u Sloveniji će me zvati izdajicom.' Tada sam mu rekao da se ne brine i da ću ja sve srediti. Poslije sastanka uoči finala izderao sam se na slovenske novinare. Rekao sam im da sam ja gazda i da odlučujem što će biti sa Zdovcem, ne oni", rekao je Ivković.

"Američka s*anja o Divcu i Draženu nisu istina"

Prisjetio se zatim incidenta sa Svjetskog prvenstva 1990. u Argentini, kada je Divac uzeo hrvatsku zastavu od navijača i bacio je.

"Prije tog incidenta u Rimu dogodilo se još nešto što je odredilo daljnji put jugoslavenske momčadi. Na Mundobasketu u Argentini dogodio se onaj trenutak s Divcem, koji je zgrabio hrvatsku zastavu od navijača", krenuo je s pričom.

Istaknuo je da nije istina da se nakon toga promijenio odnos Dražena Petrovića i Vlade Divca.

"To je sve bila šala. Prije svega, zastava je bila Perasovićeva, ne Draženova, netko mu ju je dao. Reći ću vam istinu - ta priča o braći, ta američka sr*nja, ništa od toga nije istina. U to je vrijeme puno Hrvata došlo u Argentinu sa zastavama Hrvatske. Perasović je imao jednu od tih zastava. Divac mu ju je uzeo i stavio mu jugoslavensku na ramena. Čak su se smijali, a Divac mu je rekao: 'Kada budu vidjeli koju zastavu imaš doma, svi će te zaje*avati.' Bila je to interna šala. Sve ono što se pričalo i pisalo o tome da su odnosi Dražena i Divca propali nije točno. Pričamo o momčadi u kojoj nikada nitko nikom nije rekao da je netko iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore... Svi su se jako voljeli."

Obrazložio je to još jednim primjerom.

"Paspalj i Kukoč su igrali na istoj poziciji, kao i Divac i Rađa. Svaki put je netko od njih morao ostati na klupi zato što je ovaj drugi morao igrati. Kada bi se mijenjali, prvo bi se zagrlili i poljubili. U momčadi je vladala ljubav. Političari su htjeli privući pažnju incidentom u Argentini."

Žali zbog Barcelone

Najviše žali što se reprezentacija Jugoslavije nije mogla obračunati s Dream Teamom na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.

"Svi smo čekali Barcelonu kako bismo igrali protiv Amerikanaca. Imali smo dosta NBA iskustva s Divcem, Rađom i Petrovićem. Znali smo da ćemo sve lako pobijediti, spremali smo se samo za utakmicu protiv SAD-a. Mi nismo bili kao drugi, ne bismo se fotografirali s njima. Velik je gubitak za sport što tadašnja najbolja momčad Europe nije odmjerila snage protiv Dream Teama", izjavio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.