Ekskluzivno - David Rudisha za Index: Svojoj Africi želim donijeti zlato iz Splita



21-GODIŠNJI Kenijac, David Rudisha natjecat će se na Kupu kontinenata gdje će braniti boje Afrike.

Rudisha je inače jedan od najmlađih svjetskih rekordera u svijetu atletike koji je ove godine u kolovozu na mitingu u Berlinu nakon dugih 13 godina za dvije stotinke skinuo rekord legendarnog Wilsona Kipketera na dionici od 800 metara. No, mladom Kenijcu to nije bilo dovoljno pa je svega tjedan dana posije popravio svoj osobni, a time i svjetski rekord za novih 8 stotinki.

U ekskluzivnom razgovoru za Index, David Rudisha otkrio nam je svoje atletske početke, svoja očekivanja na Kupu kontinenata, kao i planove za budućnost.

Što vas je potaklo da se počnete baviti atletikom?

"Kenija je tradicionalno veoma jaka atletska zemlja, stoga je i jako popularna među djecom. No, u mom slučaju ključan faktor bio je moj otac Daniel koji je i sam bio atletičar i osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama '68. Uvijek mi je bio veliki uzor i zbog toga sam krenuo njegovim stopama."

Kako ste onda vi "zalutali" na 800 metara?

"Počeo sam kao i moj otac na 400 metara, ali je moj trener Colm O'Connell uvidio da mi bolje odgovara malo duža pruga i prebacio me na 800 m,  hvala mu na tome. No, danas je zbog te 400-tice moj najveći forte upravo prva polovina utrke."

Postoji li želja da ostvarite svjetski rekord i na 400 metara u skoroj budućnosti?

"Za sada ne, friški sam rekorder na 800 metara i nemam medalja s velikih natjecanja. Moj cilj za sada je isključivo 800 metara. No, u budućnosti tko zna."

Mladi ste, puni motiva i gladni uspjeha što ste dokazali i nakon Berlina u Italiji kada ste po drugi puta u samo sedam dana srušili svjetski rekord. Imate li želju i dalje popravljati rezultat?

"Puno važnija stvar za mene su medalje i to one sa velikih natjecanja. Moj cilj su zlata na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama u Londonu. Novi svjetski rekord sada je sekundarna stvar."

Sutra počinje Kup kontinenata, zadnje veliko natjecanje ove sezone. Kakva su vaša očekivanja i kakvi su planovi nakon toga?

"Jasno je da želim pobijediti i donijeti svojoj Africi zlato na ovom natjecanju. No, nemam velika očekivanja, jako sam umoran i želim što prije zaključiti ovu uspješnu sezonu. Već od ponedjeljka se hoću dobro odmoriti i proslaviti uspjehe sa svojom obitelji. Nakon toga počinju pripreme za sljedeću sezonu u kojoj očekujem pregršt medalja."

I za kraj, kako sam se sviđa u Splitu?

"Split je prekrasan grad i stvarno mi je žao što ne mogu ostati malo dulje i pobliže upoznati grad. Volio bi jednom ovdje doći sa svojom obitelji na odmor...pa, mislim da ću to i napraviti."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.