Engleska je dobila igrača kakvog je čekala više od 100 godina

Foto: Profimedia

OD ZIMSKE je stanke Borussia Dortmund upisala osam prvenstvenih pobjeda, prošla u kupu te savladala londonski Chelsea 1:0 u prvoj utakmici na Signal-Iduna Parku. Nakon kraja Svjetskog prvenstva i početka klupske sezone, stvari se nisu mogle nastaviti bolje po žuto-crne koji sada dijele prvo mjesto Bundeslige s Bayernom te su na putu prema možda i povijesno dobroj sezoni.

Situacija s izostancima i ozljedama je bolja nego što itko pamti, a kadar djeluje potpuno i popunjeno. Međutim, odlaskom Haalanda prošlog ljeta postalo je potpuno jasno tko je prva zvijezda momčadi te igrač koji će ovoga ljeta moći birati između nekolicine europskih velikana.

To je, dakako, Jude Bellingham, igrač kojeg se već s 19 godina smatra jednim od najboljih veznih igrača svijeta, a čiji je opseg vještina do te mjere impresivan da je za njega granica samo nebo. Koliko god ga netko platio ovoga ljeta, gotovo je sigurno da će biti na dobitku. Gotovo se svaki iznos čini kao nedovoljno velik.

Kakav je igrač Bellingham?

Kao što kaže i sama riječ, zadaća je veznog igrača povezivanje igre, linija i redova svoje momčadi. To prije svega nalaže vještinu dodavanja lopte i kombinatorike, kojom se otvara višak prostora.

Moderni se veznjaci, ovisno o preferencijama, znaju i ubacivati u koridore, postizati pogotke ili služiti kao prvi oslonci pritiska i ključni ljudi kod osvajanja lopte bilo na svom ili protivničkom dijelu terena. 

Ovisno o tome koji je od tih elemenata izražen kod pojedinog igrača, a pogotovo ako je neki od njih izuzetno dobar, stvara se profil igrača. Neki od njih doista imaju i supermoći. Kroos svojim dijagonalama rasteže i savija prostor, Modrić svojim težištem i prvim dodirom godinama biva penicillin za svaki presing, a Kevin de Bruyne poput nekog kiborga osvaja prostor i poslužuje suigrače snajperskom preciznošću. Da bi igrač došao među takve velikane - generacijske igrače svoje ere - mora imati neku supermoć, neku kvalitetu kojom odskače.

Kod Bellinghama nije stvar da takve kvalitete nema, nego se čini da bi ih moglo biti kao kod niti jednog veznog igrača dosad. On svakako nema viziju igre, zadnji pas ili kontrolu tempa kao prethodno spomenuti igrači, ali njegova silovitost i način na koji se može nametnuti i protiv najbolje opozicije čini ga pravim monstrumom u veznoj liniji. 

Pravi je timski igrač

Međutim, kada je nedavno davao intervju za BVB TV, vrlo je skromno odgovorio na činjenicu da ga je Kicker proglasio najboljim veznim igračem Bundeslige: "Ja prije svega samo želim pomoći momčadi da bude bolja. Znam da je to floskula i ne želim pričati automatski, ali moj učinak je bitan samo ako ekipa pobjeđuje. Kada sam na terenu, gledam kako mogu najbolje olakšati posao suigračima i to je prva stvar koja me vodi."

Olakšati posao suigračima te ih predvoditi prema momčadskoj boljoj igri doista je nešto hvalevrijedno i nesebično. Za Bellinghama taj element kao da dolazi potpuno prirodno. Trenutačno na svijetu ne postoji još jedan igrač koji svojom silinom te voljom za osvajanjem lopte toliko vuče suigrače prema naprijed te radi problem protivničkoj ekipi.

Kada je on pravi te kada je momčad kompletna, BVB doista protivnika sili na pogreške te otežava igru u svim elementima, pogotovo kada se protivnička momčad pokušava smiriti na lopti.

Tu je Bellingham doista pravi vođa veznog reda, onaj kojeg suigrači prate te koji zbog svojih nevjerojatnih osobina doista kao da vrijedi nekoliko igrača u veznoj liniji. Doista je nevjerojatno vidjeti da je čovjek koji igra toliko riskantno te izlazi na pritisak u svakoj prilici po utakmici predriblan samo 0.4 puta, poput kakvog duboko postavljenog beka kojeg onda i dodatno štiti aut-linija.

Koja je to onda supermoć?

Za početak, kao i kod svakog drugog vrhunskog igrača, riječ je o nevjerojatnom genetskom potencijalu. Bilo je to vidljivo i sa 17 godina, kada ga je Borussia za tada iznimno visoka 23 milijuna eura kupila iz Birminghama, engleskog drugoligaša. Koliko se god taj potez činio rizičnim tada, već je nakon nekoliko utakmica bilo očito o kakvom se nogometnom potencijalu radi. 

Dvije godine kasnije, s tek 19 na leđima, Bellingham bi trebao ovoga ljeta odštetom srušiti rekord koji je ove zime postavio Enzo Fernandez, za kojeg je Chelsea platio nešto više od 120 milijuna eura.

Jude Bellingham visok je gotovo 190 centimetara, a iako je vrlo mlad, igrač je izražene mišićne mase. Kada se stvari stave u kontekst, gotovo je nestvarno koliko je brz, ali točnije bi bilo reći - nogometno brz. Iako mu je pravocrtna brzina također impresivna, djeluje nestvarno da se čovjek njegove građe može do te mjere lako kretati i mijenjati smjer, bilo s loptom u nogama ili bez nje.

Kada se na spoj snage, brzine i okretnosti doda i nogometna inteligencija, doista je riječ o igraču kakav dosad nije viđen. Uz sve to, njegov nogometni motor ne prestaje raditi pa iako ima osobine nabrijanog benzinca, svojom izdržljivošću je više nalik na kakvog klasičnog dizelaša. Zbog svega toga, doista ne postoji igrač koji do te mjere spaja nogometne osobine poput Bellinghama.

Što ovoga ljeta? 

Jude Bellingham, sada je to potpuno očito, moći će ovoga ljeta birati među najboljim europskim klubovima. Nema te momčadi u Europi koja s njim u kadru istoga trena ne postaje bolja, a pritom dobiva igrača koji bi naredno desetljeće - pa i više od toga - mogao biti motor cijele vezne linije, ali i momčadi.

Činjenica da je Englez čini ga i marketinški dodatno privlačnim, a već je poznato da ga se u kontekstu engleske reprezentacije smatra "princom koji je obećan" - onim igračem kakvog su Englezi čekali vjerojatno cijelo stoljeće.

Na SP-u je pokazao kako nema problem s najvećom pozornicom, a čini se kako bi najozbiljniji kandidati ovoga ljeta ipak trebali biti Liverpool i Real Madrid. Bellingham bi trebao ne samo preporoditi nego i redefinirati Kloppov gegenpressing. Nijemac je uvijek volio motorične i obrambeno inteligentne vezne igrače, ali nikad nije trenirao jednoga koji baš u tim elementima može toliko donijeti.

Savršen je za Liverpool

Liverpool ove sezone kašljuca upravo u tim - za Kloppa ključnim - elementima igre, a mladi bi engleski veznjak bio ne samo lijek za oporavak nego bi polučio i steroidni učinak. Vidjeti Kloppov sustav "na steroidima" bilo bi doista zanimljivo.

Iako je Liverpool najbolji fit za Bellinghama, teško je odoljeti zovu madridskog Reala. U veznom redu gdje su još Camavinga i Tchouameni, pa i Valverde, Kroos i možda Modrić, Kraljevski bi klub doista mogao prisvojiti terminatorski mentalitet, nešto što smo vidjeli kada ga je vodio Mourinho.

Uz Bellinghama te uz sve ostale igrače dominantne u duelu, Real Madrid bi postao ekipa protiv koje bi bilo gotovo nemoguće iznijeti loptu kroz prvu i drugu fazu distribucije, ako se stvari poslože kako treba. 

Liverpoolov sustav možda je bolji za Bellinghama, ali u Real Madridu ima vjerojatno savršene suigrače. Bilo kako bilo, engleski dijamant će imati slatke brige ovoga ljeta, a svaka će ekipa s njime u kadru postati značajno bolja, koliko god dobra već sada bila.

Kada se pogledaju cijene na današnjem tržištu, platiti 120 milijuna eura za doista neponovljivog igrača gotovo da se čini bagatela. I zato, koliko god ovoga ljeta netko plati za Bellinghama, neće biti previše.