Engleski napadač zbog UEFA-ine promjene pravila razmišlja o promjeni reprezentacije

Foto: Profimedia

EDDIE NKETIAH, engleski nogometni reprezentativac, razmatra promjenu sportskog državljanstva uoči Eura 2024. Razlog je UEFA-ina jučerašnja odluka. Podsjetimo, UEFA je objavila smanjenje broja igrača na prijavnom popisu za Euro s 26 na 23, što je izazvalo zabrinutost kod nekih izbornika, ali i igrača.

Ovo pravilo vraća se na brojku prije pandemije koronavirusa, kada su reprezentacije mogle koristiti tri dodatna igrača kao rezervu za eventualne slučajeve pozitivnih testova na covid-19. Slična pravila primijenjena su i na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Jedan od nogometaša koji bi mogao biti posebno pogođen ovom promjenom je Nketiah, napadač Arsenala. Unatoč njegovom debitantskom nastupu za Englesku prošlog petka u prijateljskoj utakmici protiv Australije, Nketiah nije bio u konkurenciji za kvalifikacijsku utakmicu protiv Italije, što je izazvalo sumnju da bi mogao promijeniti reprezentaciju i zaigrati za Ganu, zemlju iz koje potječu njegovi roditelji. Naime, Nketiah još uvijek nije odigrao službenu utakmicu za Englesku i može promijeniti sportsko državljanstvo.

Izbornik Gane ga nagovara na promjenu

Izbornik Gane, bivši nogometaš Newcastlea i Brightona Chris Hughton, nedavno je izrazio želju da nagovori Nketiaha da promijeni sportsko državljanstvo, unatoč Nketiahovom odbijanju prije Svjetskog prvenstva.

Nketiah, koji ima 24 godine, ove sezone je odigrao 11 utakmica u engleskoj Premier ligi postigavši dva gola. Prošle sezone je zabio devet golova uz tri asistencije.