Englezi o Ajaxu u kojem igraju Šutalo i Sosa: "Cruyff se okreće u grobu"

Foto: Profimedia

PORAZOM 2:0 kod Brightona u Europa ligi Ajax je niz bez pobjede razvukao na nezapamćenih devet utakmica, od čega je čak šest poraza. Rekorder po broju naslova u Eredivisie sada je na dnu, a na istom mjestu je i u Europa ligi. Klub je na svim razinama potonuo u nezapamćeni kaos, pa ne čudi da je potpuno rastureni nizozemski velikan svjetskog nogometa stradao kod engleske hit momčadi

Hvaljeni Brightonov trener Roberto de Zerbi oduševljeno je komplimentirao Ajaxu, ali njegovoj tradiciji, veličini i značaju, a ne onome što je vidio na terenu: "To je klub koji je cijelu Europu učio igrati nogomet. Zato nam je pobjeda nad takvim velikanom, i to igrajući nogomet onako kako su nas naučili igrati, velika. Posebno jer je Brighton donedavno bio niželigaš."

"Umjesto totalnog nogometa, velikan je kod europskog patuljka, kojem je ovo tek treća utakmica u kontinentalnim kupovima, igrao kukavički"

Daily Mail je bio daleko izravniji i kritičniji: "Prije 50 godina Johan Cruyff vodio je momčad koja je tri puta zaredom bila prvak Europe, zbog čega se u Ajax zaljubio svijet. No, ovaj Ajax, koji smo gledali u Brightonu, blijeda je sjena spomenute, ali i ostalih ikonskih Ajaxovih momčadi iz bliže prošlosti, koje su taj klub činile legendarnim.

Ajax je u Brightonu pogazio svoja načela. Umjesto totalnog nogometa, velikan je kod europskog patuljka, kojem je ovo tek treća utakmica u kontinentalnim kupovima, igrao kukavički, povučeno. Ajax je Brightonu prepustio loptu, povukao se i čekao gol iz kontre. Nije ga dočekao. Cruyff se okreće u grobu."

U povijesnoj sramoti Ajaxa od početka do kraja igrala su dva reprezentativca Hrvatske

Ajax, povijesno slavan po igri koja se temelji na posjedu, kreaciji i dominaciji, kod Brightona je u prvom poluvremenu loptu imao 39 posto vremena. To mu je najmanji posjed u tom dijelu igre još od siječnja 2016. No, do kraja utakmice stigao je i pogoršati brojke. Brightonu je dopustio čak 788 dodavanja i 65 posto posjeda lopte.

To je najviše što je Ajaxov suparnik imao još od travnja 2014. U povijesnoj sramoti Ajaxa sudjelovala su dva hrvatska reprezentativca. Josip Šutalo i Borna Sosa jako su kritizirani otkako su ljetos došli u Amsterdam. Posebno Šutalo, i to upravo nakon poraza u Brightonu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.