Etto: Modrić me učio kako razgovarati s djevojkama, ali sve su se okretale od mene

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

ETTO je jedan od trojice Brazilaca koji su ostavili ogroman trag u hrvatskom nogometu, točnije u Dinamu. Eduardo da Silva i Sammir čak su igrali i za hrvatsku reprezentaciju, a i Etto je tijekom gotovo šest godina u Zagrebu dobio hrvatsko državljanstvo. Tu živi i danas, tu mu je rođeno petero djece, ali svi će danas navijati za Brazil kada izabrane vrste njegove originalne i nove domovine budu igrale za polufinale Svjetskog prvenstva u Kataru.

U velikom intervjuu za brazilsko izdanje ESPN-a danas 41-godišnji bivši bek govorio je o svojim igračkim godinama u Zagrebu i prijateljstvu s aktualnim i bivšim hrvatskim reprezentativcima poput Luke Modrića, Matea Kovačića, Dejana Lovrena, Vedrana Ćorluke i Andreja Kramarića.

U Dinamo je Etto stigao 2005. godine i ostao sve do 2011., nakon čega je odigrao još dvije sezone u PAOK-u i jednu u Bakuu prije nego što je zaključio karijeru. Kad je došao u Zagreb, Luka Modrić bio se vratio s posudbe u zaprešićkom Interu i pokušavao se nametnuti u Dinamu.

"U noćne izlaske išao sam s rječnikom, a Modrić mi je govorio što da kažem djevojkama i smijao se"

"Zajedno smo započeli pripreme, ali jedva je igrao jer je momčad bila zaista dobra. Već se tada vidjelo da ima kvalitetu, ali nisam mogao zamisliti da će ostvariti ovako fantastičnu karijeru. Već tada je znao odigrati trivelu. Bilo je vrlo lako igrati s njim, nije me morao ni pogledati, a znao je gdje mi treba dodati. 

Nikad se nije skrivao u utakmicama, igrao je isto, bez obzira na to tko je protivnik. Zaista sam sretan zbog svega što je postigao. Svakog ljeta kad s obitelji dođe u Hrvatsku, nađemo se, pričamo o vremenu u Dinamu i smijemo se", kaže Etto, koji Modriću pripisuje zaslugu za laku prilagodbu na Hrvatsku. Što je uključivalo i noćne izlaske.

Ivo Cagalj/PIXSELL

"U to smo vrijeme bili samci, a kako je Eduardo da Silva bio oženjen, izlazio sam s Hrvatima, s portugalsko-hrvatskim rječnikom pri ruci. Zamislite kako mi je bilo razgovarati s djevojkama. Morao sam otvarati rječnik i nalaziti riječi i slagati ih. Bilo je jebeno teško", smije se Etto i prisjeća kako su mu suigrači radili spačke.

"Jednom me Modrić naučio frazu na hrvatskom koju trebam reći djevojci. Pitao sam ga je li ozbiljan, a on mi je rekao da mu vjerujem. Ali djevojka se naljutila, okrenula i otišla. On i Ćorluka umirali su od smijeha. Onda sam joj rekao da me Luka to naučio i pitao je što sam joj zapravo rekao. Ispostavilo se da sam joj rekao da je jako loše odjevena."

"Svi smo htjeli igrati s loptom, ali Kovačić je nije puštao, samo je trčao s njom"

Nakon Modrićevog odlaska u Tottenham, njegovu ulogu u Dinamu preuzeo je mladi Mateo Kovačić, koji je u mlađim kategorijama bio toliko dobar da su ga Etto i stariji suigrači dolazili gledati na treninzima i utakmicama. Znao ga je otkako je bio dječak.

"Postoji fotografija s finala Kupa protiv Hajduka na kojoj sam pokraj trofeja uz dvojicu dječaka, jednog u Hajdukovom dresu i jednog u Dinamovom, koji je bio Kovačić. Kad je ušao u prvu momčad, gnjavio sam ga i stalno ga tjerao da mi donosi vodu. To se tako radi kad dođeš iz juniora, moraš poštovati starije", nasmijao se Etto. 

"Ali uvijek je bio fin dečko, iz dobre obitelji, izuzetno pristojan. Samo malo pregladan lopte. znali smo se šaliti jer nikom ne da loptu. 'Jebote, Kova, prestani trčati i dodaj', vikali smo mu. Danas je puno oprezniji jer je iskusniji, ali zamislite ga kao klinca. Samo je htio trčati s loptom. I mi drugi smo htjeli katkad dobiti loptu i malo je držati, ali on je stalno trčao s njom. Tehnički je uvijek bio jako dobar."

Govorio je Etto i o drugim slavnim suigračima iz Dinama. Sjeća se kako je Ćorluka bio velik fan Lucija i želio je posjetiti Brazil. "Uvijek sam govorio Hrvatima: Ako ostanete godinu dana u Brazilu, nećete se htjeti vratiti. Dejana Petkovića ondje još obožavaju. Svi Hrvati znaju njegovu priču i da u Brazilu ima kraljevski tretman."

"Svi u Dinamu bojali su se igrati protiv velikih klubova. Eduardo je zbog mene završio u Arsenalu"

Etto kaže da je, umjesto u Dinamu, te 2005. trebao završiti u milanskom Interu, ali transfer je propao jer talijanska momčad zbog sankcija nije mogla dovoditi igrače. Bilo mu je lakše prilagoditi se Zagrebu jer je stigao na ljeto, kad je bilo vruće. U Dinamu je, piše ESPN, osvojio pun kamion trofeja i igrao u europskim natjecanjima, pa i u Ligi prvaka.

"Tada je hrvatski koeficijent bio loš pa smo imali težak put u kvalifikacijama, igrali smo protiv Ajaxa sa Suarezom i Huntelaarom, Arsenala s Henryjem i Fabregasom... Danas je Dinamu lakše jer igra s manjim protivnicima. 

Etto protiv Arsenala (Profimedia)

Kod kuće smo izgubili od Arsenala 3:0. Svi su se bojali igrati protiv velikih klubova, a meni je to bila agonija jer sam uvijek želio biti pravi u velikim utakmicama. Stalno sam trčao naprijed i pozivao Eduarda da zabija sa mnom. 

U uzvratu u Londonu sam igrao na lijevom krilu i prekrasno asistirao Eduardu za vodstvo u 12. minuti. Izgubili smo 2:1, ali Eduardo je uskoro prešao u Arsenal. Do danas ga zafrkavam da je tamo završio zbog mene."

"U reprezentaciji nisam dobio priliku jer je izbornik bio iz Splita"

Tijekom šest godina u Dinamu Etto je dobio i hrvatsko državljanstvo, ali nikad nije dobio priliku u reprezentaciji, dijelom zato što je na poziciji desnog beka nezamjenjiv bio Darijo Srna, a dijelom, kaže, zbog Slavena Bilića. "Tadašnji izbornik bio je iz Splita i nikad me nije pozvao zbog rivalstva s Dinamom", rekao je Etto.

Nakon karijere vratio se s obitelji u rodnu Bahiju, ali samo na godinu dana. Od tada je opet u Zagrebu, gdje sa suprugom ima trgovinu ženske sportske odjeće, ali ima i nogometni projekt s djecom u Bahiji, a dvojicu je doveo u Dinamo. Krenuo je i na trenerski tečaj. Kaže da u Hrvatskoj uživa, između ostalog i zato što su Hrvati i Brazilci slični.

"Djeca i ja navijat ćemo za Brazil, ali bit ćemo sretni i ako Hrvatska prođe. Šteta što ovo nije finale"

"Ljudima je ovdje Brazil druga najdraža momčad zbog našeg stila igre i radosti nogometa. Čitao sam intervju s Royem Keaneom i pomislio: Pa po čemu su Brazilci poznati nego po karnevalima, zabavi i nogometu? Taj tip bi mijenjao našu kulturu. Svatko slavi golove kako želi, nema tu nepoštovanja", rekao je Etto prije nego što se okrenuo današnjoj utakmici.

"Svi me pitaju za koga ću navijati, gdje mi je srce. Moje petero djece rođeno je u Hrvatskoj, jedan sin čak igra u Dinamu, ali svi dečki su za Brazil i obožavaju Neymara. Mislim da im je činjenica da su daleko od Brazila povećala strast za zemljom. Ako Brazil prođe, dobro je, ali mislim da će biti sretni i ako Hrvatska prođe jer su Hrvati po rođenju.

Naravno da ću ja navijati za Brazil, ondje su mi korijeni. Volio bih da se ova utakmica igra u finalu. Dugo sam u Hrvatskoj, tu sam pustio korijenje, navijači me poštuju i vole, uvijek su se ponašali prema meni kao da sam domaći. Podijeljen sam, ali na kraju ću ipak navijati za Brazil", zaključio je.