Premiership

Evo kako će United izgledati ove sezone, Solskjaer više nema izgovora

Foto: EPA

OLE GUNNAR SOLSKJAER je jedini trener Manchester Uniteda koji u eri nakon Sir Alexa Fergusona nije osvojio trofej. Svoje prethodnike nije nadmašio ni brojem osvojenih bodova u Premiershipu ni uspjesima u Ligi prvaka i domaćim natjecanjima, ali jest po duljini boravka na klupi.

Ako je do sada mogao pričati o progresu, koji je mjerio po blagom rastu bodova u ligi, pozitivnom ozračju u momčadi te plasmanima u polufinala i finala kup-natjecanja, u kojima je bilježio poraze, sada je krajnje vrijeme da jedina mjerna jedinica za njegov uspjeh budu - titule.

Konkurencija nije nimalo slabija, ali United više nema vremena za izgovore norveškog trenera

Klub ga je, nakon skoro tri godine boravka bez osvojenog trofeja, nagradio ugovorom do ljeta 2024. godine i dovođenjem dva kapitalca, Jadona Sancha i Raphaela Varanea, koji će zajedno koštati oko 125 milijuna eura. Nakon svih dosadašnjih ispunjenih želja i perioda koji je proveo na klupi, Solskjaer više nema opravdanja za sezone bez titula.

Ovo ne znači da on ima slabiju konkurenciju nego u prethodnim sezonama, nego da ne bi smio dobiti više vremena da popravlja stvari ako do kraja svibnja 2022. godine ne donese trofej jer je i ovako jedini trener na klupi najvećih europskih klubova kojem se toliko dugo praštaju neuspjesi.

Unitedu će i ove sezone biti vrlo teško osvojiti bilo koju titulu, a posebno Premiership ili Ligu prvaka, jer Manchester City je šampionsku generaciju pojačao dovođenjem Jacka Grealisha za rekordnih 117 milijuna eura, dok aktualni europski prvak Chelsea dovodi Romelua Lukakua za 115 milijuna eura. 

Na tržištu je bio aktivan i Liverpool, koji je doveo Ibrahimu Konatea, ali svakako je povratak stoperskog para Virgila van Dijka i Joea Gomeza najveći plus momčadi s Anfielda jer je Jurgen Klopp skoro cijelu prošlu sezonu igrao bez njih i opet imao samo pet bodova manje od Uniteda.

U ovim klubovima United će i dalje imati ozbiljnu konkurenciju, ali ova sezona je posljednji test za njegovog trenera. 

Samo je City potrošio više novca od 2013. godine

Ako su Moyes, Louis van Gaal i Jose Mourinho dobivali otkaze usprkos tome što su imali slične rezultate kao i Solskjaer, onda on, uzimajući u obzir da je dobio više vremena u odnosu na svoje prethodnike, ove sezone mora voditi barem ozbiljnu borbu za titulu u Premiershipu i donijeti jedan trofej u ostalim natjecanjima.

Solskjaer je momčad preuzeo u prosincu 2018. godine, a zatekao je roster u koji je od ljeta 2013. godine, kada je Fergusona naslijedio David Moyes, uloženo 818 milijuna eura. United je pod vodstvom Solskjaera do ovog ljeta potrošio dodatnih 442 milijuna eura, računajući Sancha i Varanea.

Osnovnim matematičkim operacijama lako je doći do zbroja koji kaže da je United nakon Fergusona za odštete novih igrača dao 1.26 milijardi eura te zaključiti da je, u konkurenciji engleskih klubova, samo Manchester City potrošio više novca u tom periodu (1.45 milijardi eura).

 

Bilo koji klub nakon takvih ulaganja mora napadati titule i ne smije se zadovoljiti blagim skokom po broju bodova i golova ili pričama o ljepšem ozračju, a to su do sada bila Solskjaerova objašnjenja za ostvarene rezultate.

On je u Premiershipu najbolji rezultat imao prošle sezone kada je sa 74 boda bio drugi, ali isto mjesto osvojio je i Mourinho u svojoj drugoj sezoni, pri čemu je imao sedam bodova više. Ipak, pojašnjenje da je United prošle sezone napredovao moglo je proći jer je klub tijekom dvije prethodne sezone osvojio po 66 bodova.

U Ligi prvaka je najdalje dospio do četvrtfinala, što je igrao i Moyes, dok je u FA kupu i Carabao kupu dogurao maksimalno do polufinala, za razliku od Van Gaala i Mourinha, koji su osvajali ova natjecanja.

Portugalski trener je osvojio i Europa ligu, gdje je Solskjaer jednom dospio do polufinala, dok je ove godine izgubio u finalu od Villarreala nakon penala.

Solskjaer nije nadmašio svoje prethodnike, ali i dalje ima povjerenje kluba

Upravo je plasman u finale Europa lige ocijenjen progresom Unitedovog trenera, kao da je zaboravljeno da je ovo natjecanje igrao tek nakon što je u skupini Lige prvaka bio treći iza RB Leipziga i PSG-a.

Ako Solskjaer već konačnim rezultatom nije uspio nadmašiti sve svoje prethodnike, koji su dobivali otkaze, onda bi logično bilo da ih je nadjačao u nekom drugom segmentu. No ni tu nije briljirao.

Najbolji učinak Norvežanina po broju primljenih golova ostvaren je prošle sezone, kada je United primio 36 golova, a to je slabije od Mourinhove dvije i Van Gaalove jedne sezone. U prošloj sezoni United je primio čak 44 ligaška gola, što je gore i od sezone 2013./2014., kada su Moyes i Giggs vodili United do sedmog mjesta na tablici primivši 43 gola.

Gledajući broj pobjeda i poraza u sezoni, Solskjaer je i tu slabiji od Mourinhove druge sezone, a jedina tablica prema kojoj je ispred svojih prethodnika je ona koja mjeri broj postignutih golova u ligi u jednoj sezoni. United je prošle sezone zabio 73 gola u Premiershipu, najviše od ljeta 2013. godine, odnosno pet više od učinka u sezoni 2017./2018.

Solskjaer je razne brojke redovno koristio kao šansu da pojasni kako njegova momčad napreduje. Sezonu bez trofeja mjerio bi po tome što je osvojio više bodova nego prethodne sezone ili bi naglašavao manji broj primljenih golova

"Napredovali smo u ligi, bili bliži vrhu nego što smo mislili", izjavio je nakon poraza u finalu Europa lige.

United mora odabrati hoće li uspjeh mjeriti po bodovima i golovima ili po titulama

United je bio bliži prvom mjestu nego u sezoni prije toga, ali opet je na kraju imao 12 bodova manje od Cityja. 

Nakon ovog ljeta, u kojem je svom treneru produljio ugovor i doveo mu dva kapitalca, na čelnicima Uniteda je da odaberu kojim putem želi ići - hoće li uspjeh mjeriti po tome što je momčad u nekom segmentu napredovala, ali opet ostala bez trofeja, ili će se uspjeh ocjenjivati samo po titulama. 

Ako opet ostanu vjerni Solskjaerovim pojašnjenjima, već sada mogu znati da je uspjeh zabiti 74 pogotka u Premiershipu ili primiti 40, ponovno izboriti Ligu prvaka i doći na korak od nekog trofeja u kup-natjecanjima.

U suprotnom neće biti potrebe da traže pojašnjenje od trenera, već samo da odu do prostorija u kojima skupljaju trofeje. Možda je konačno vrijeme da se služe takvom procjenom jer posljednji trofej datira iz svibnja 2017. godine, kada je osvojena Europa liga, dok je posljednji Premiership osvojen prije više od osam godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.