Evo kako se hrvatski košarkaši nakon pobjede u Austriji mogu plasirati na Eurobasket

Foto: FIBA

HRVATSKA košarkaška reprezentacija s privremenim povratnikom na klupu Acom Petrovićem nastavila je uspješan pohod u pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025. svladavši Austriju u Grazu 100:75. Tako je nakon polovice natjecanja u skupini E zadržala prvo mjesto, jedino koje izravno vodi u ždrijeb glavnih kvalifikacija.

No još je dalek put do plasmana na Eurobasket, koji se održava tek za tri godine, a koji će u najvećem dijelu morati proći bez pomoći najboljih igrača NBA lige i Eurolige. Evo što na tom putu očekuje hrvatsku reprezentaciju i kako se može plasirati na natjecanje koje nikad u povijesti nije propustila.

Ključna utakmica s polufinalistima Eurobasketa igra se u nedjelju u Zagrebu

U nedjelju u 20 sati Hrvatska u KC Dražen Petrović u Zagrebu dočekuje Poljsku, koju je u kolovozu u Varšavi pobijedila 72:69 kad su obje momčadi bile u najjačim sastavima za ovogodišnji Eurobasket. Poljska je zatim na europskoj smotri senzacionalno došla do polufinala, izbacivši po putu branitelja naslova Sloveniju.

U jučerašnjoj pobjedi protiv Švicarske 79:64 u poljskom sastavu je bilo osam igrača iz momčadi koja je prije nepuna dva mjeseca bila četvrta u Europi, ali među četvoricom izostalih su najveće zvijezde A.J. Slaughter i Mateusz Ponitka. Za Hrvatsku su sinoć, iz sastava za Eurobasket, igrali samo Dominik Mavra, Roko Prkačin i Toni Perković.

Ako pobijedi Poljake, Hrvatska će osigurati prvo mjesto i plasman u glavni ždrijeb kvalifikacija, koje počinju u studenome 2023. godine. Time bi utakmice protiv Austrije kod kuće i Švicarske u gostima u posljednjem prozoru u veljači iduće godine postale potpuno rezultatski nebitne.

Ako izgubi s jednim ili dva poena razlike, Hrvatska će zadržati prvo mjesto zbog boljeg međusobnog omjera, ali će ga morati potvrditi pobjedama u posljednjem prozoru. Ako izgubi s tri razlike, presudni faktor bit će ukupna koš-razlika ili, u krajnjem slučaju, ukupni broj poena.

Poraz veći od tri poena vodi u riskantni repasaž

U slučaju poraza većeg od tri razlike, Hrvatska bi se morala nadati ne baš realnom kiksu Poljaka u posljednjem prozoru. Ako se čudo ne dogodi, morala bi u treći krug pretkvalifikacija, koji se održava u kolovozu iduće godine.

Tamo će sudjelovati osam reprezentacija koje se iz ove faze nisu plasirale direktno te četiri koje će dobiti novu priliku nakon što su ispale u prvom krugu pretkvalifikacije (Kosovo, Irska, Luksemburg, Albanija). Od njih 12 samo će četiri u završne kvalifikacije, ali u tom prozoru Hrvatska, kao i ostali, mogli bi biti jači za igrače iz NBA i Eurolige, koji tada imaju pravo nastupa.

Kvalifikacije će se rastegnuti na četiri kvalifikacijska prozora - u studenome 2023., veljači i studenome 2024. te veljači 2025. godine. U njima će sudjelovati ukupno 32 reprezentacije podijeljene u osam skupina, iz kojih će se po tri od četiri ekipe plasirati na Eurobasket koji će se igrati u rujnu 2025. u Latviji, Cipru, Finskoj i Poljskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.