Evo što nas čeka u sportskoj 2024.: Olimpijske igre, dva Eura u Njemačkoj...

Foto: EPA, Luka Stanzl/PIXSELL, Igor Kralj/PIXSELL, Shutterstock

NOVA 2024. godina bit će prepuna sportskih događanja. Dovoljno je reći da se radi o olimpijskoj godini pa će se najbolji svjetski sportaši u Parizu boriti za odličja. Željno se iščekuje i Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj, a pred nama su i brojna druga svjetska i kontinentalna natjecanja. Također, Filip Hrgović trebao bi se boriti za IBF-ov pojas svjetskog prvaka, no još nije poznato kada. Ovo je popis najvažnijih sportskih događaja u 2024. godini.

Siječanj

U novu godinu krećemo s Eurom u vaterpolu. Domaćin mu je trebao biti Izrael, ali nakon eskalacije sukoba s Palestinom odlučeno je da će se prvenstvo održati u Hrvatskoj. Izabranici Ivice Tucka utakmice grupne faze igraju u Dubrovniku. Već standardno slijedi i rukometno natjecanje - Hrvatska sudjeluje na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a utakmice prve grupne faze igrat će u Mannheimu.

Godinu nogometnih kontinentalnih prvenstava otvorit će azijske i afričke reprezentacije, dok će se zaostalim susretom Dinama i Lokomotive vratiti i SuperSport HNL. Naravno, prvim Grand Slamom sezone u Australiji kreću i teniska uzbuđenja.

Vaterpolo (4. - 16. siječnja): Europsko prvenstvo (Hrvatska)

  • 4. siječnja: Hrvatska - Španjolska
  • 6. siječnja: Hrvatska - Francuska
  • 8. siječnja: Hrvatska - Crna Gora

Rukomet (10. - 28. siječnja): Europsko prvenstvo (Njemačka)

  • 12. siječnja: Hrvatska - Španjolska
  • 14. siječnja: Hrvatska - Austrija
  • 16. siječnja: Hrvatska - Rumunjska

Nogomet (12. siječnja - 10. veljače): Azijski kup (Katar)

Nogomet (13. siječnja - 11. veljače): Afrički kup nacija (Obala Bjelokosti)

Tenis (14. - 28. siječnja): Australian Open

Nogomet (23. siječnja): Povratak SuperSport HNL-a

Foto: PIXSELL

Veljača

Veljača je rezervirana za dva svjetska prvenstva. Prvo je u vodenim sportovima, a drugo je timsko u stolnom tenisu. Hrvatske stolnotenisače pratit ćemo u Južnoj Koreji, dok se vaterpolisti tek trebaju kvalificirati preko Eura. 

Nadalje, Dinamo će započeti svoje europsko proljeće protiv španjolskog Betisa. Na rasporedu u drugom mjesecu je i spektakularni Super Bowl, a zatim slijedi boksački meč stoljeća između Tysona Furyja i Oleksandra Usika za ujedinjenje svih teškaških titula. Zadnjeg dana mjeseca u Bahreinu se vozi prva utrka nove sezone Formule 1.

Vodeni sportovi: (2. - 18. veljače): Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima (Katar)

Američki nogomet (11. veljače): Super Bowl

Nogomet (15. i 22. veljače): Dinamo - Real Betis (šesnaestina finala Konferencijske lige)

Stolni tenis (16. - 25. veljače): Svjetsko prvenstvo (Južna Koreja)

Boks (17. veljače): Tyson Fury - Oleksandr Usik

Formula 1 (29. veljače): Početak sezone

Ožujak

Treći mjesec u godini ne obiluje velikim sportskim događanjima, a možemo izdvojiti kvalifikacije rukometaša za Olimpijske igre. Hrvatska ih još nije osigurala, no izvjesno je da hoće pa će se pokušati vratiti na Igre nakon što ih je propustila u Tokiju.

Rukomet (14. - 17. ožujka): Kvalifikacije za Olimpijske igre

Travanj

Hrvatska će u travnju opet ugostiti najbolje svjetske vozače relija. Futsal reprezentacija će, pak, pokušati izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu putem dodatnih kvalifikacija. Mogući protivnici su joj Finska, Nizozemska i Poljska.

Reli (18. - 21. travnja): WRC Croatia Rally

Futsal (8. i 17. travnja): Dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Svibanj

U svibnju započinje drugi Grand Slam sezone, no fokus će biti na nogometnim uzbuđenjima. Igrat će se zadnja kola najjačih europskih nogometnih liga, baš kao i hrvatskog prvenstva, u kojem bi nas mogla čekati vrlo uzbudljiva borba za naslov. U petom mjesecu će se također igrati i finale SuperSport Hrvatskog kupa, i to u dvije utakmice.

Nogomet (15. i 30. svibnja): Finale SuperSport Hrvatskog kupa

Nogomet (18. i 19. svibnja): Zadnje kolo Premier lige, Bundeslige i Ligue 1

Tenis (20. svibnja - 9. lipnja): Roland Garros

Nogomet (25. svibnja): Zadnje kolo SuperSport HNL-a

Nogomet (26. svibnja): Zadnje kolo La Lige i Serie A

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Lipanj

Prvog dana lipnja igrat će se finale Lige prvaka, a pet dana poslije započet će i finalna serija u NBA ligi. Ipak, daleko najiščekivaniji događaj ovog mjeseca je Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj, koje će se protegnuti do sredine srpnja. Hrvatska je u skupini sa Španjolskom, Albanijom i Italijom. U istom periodu igrat će se i zajedničko prvenstvo Sjeverne i Južne Amerike u nogometu.

Nogomet (1. lipnja): Finale Lige prvaka

Košarka (6. - 27. lipnja): NBA finale

Nogomet (14. lipnja - 14. srpnja): Europsko prvenstvo (Njemačka)

  • 15. lipnja: Hrvatska - Španjolska (Berlin)
  • 19. lipnja: Hrvatska - Albanija (Hamburg)
  • 24. lipnja: Hrvatska - Italija (Leipzig)

Nogomet (20. lipnja - 14. srpnja): Copa America (SAD)

Srpanj

U srpanj ulazimo s trećim Grand Slamom sezone Wimbledonom. Dan poslije kreću košarkaški kvalifikacijski turniri za Olimpijske igre. Hrvatska će za plasman u Pariz morati biti bolja od Slovenije, Grčke, Novog Zelanda, Dominikanske Republike i Egipta.

A onda slijedi najveći događaj u sportskoj 2024. godini - Olimpijske igre u Parizu. Ove Igre stigle su nikad brže u odnosu na prethodne - za razliku od uobičajenog razmaka od četiri godine, sada su morale proći samo tri. Brojni hrvatski predstavnici i predstavnice borit će se za medalje i pokušati nadmašiti učinak od osam odličja sa zadnjih Igara.

Tenis (1. - 14. srpnja): Wimbledon

Košarka (2. - 7. srpnja): Kvalifikacijski turniri za Olimpijske igre

26. srpnja - 14. kolovoza: Olimpijske igre (Pariz)

Kolovoz

U kolovozu se vraćamo klupskom nogometu i početku domaćih prvenstava. Ove godine bi i SuperSport HNL trebao početi u osmom mjesecu, a ne u srpnju, kako je to dosad bio slučaj. Veslači će s Olimpijskih igara produžiti na SP u Kanadi, a fokus će biti na braći Sinković. Na rasporedu su i zadnji Grand Slam u godini i Paraolimpijske igre.

Nogomet (3. kolovoza): Početak HNL-a

Veslanje (18. - 25. kolovoza): Svjetsko prvenstvo (Kanada)

Tenis (26. kolovoza - 8. rujna): US Open

28. kolovoza - 8. rujna: Paraolimpijske igre

Foto: EPA

Rujan

Hrvatski nogometni reprezentativci u rujnu će prvi put u akciju nakon Eura. Pred njima će biti početak Lige nacija, u čijem ovogodišnjem izdanju su završili na drugom mjestu. Startat će i Liga prvaka u novom formatu, dok će se u Uzbekistanu igrati SP u futsalu, koje će Hrvatska pokušati izboriti preko dodatnih kvalifikacija u travnju.

Nogomet (5. rujna): Početak Lige nacija

Futsal (14. rujna - 6. listopada): Svjetsko prvenstvo (Uzbekistan)

Nogomet (17. rujna): Početak Lige prvaka

Listopad

Velikih sportskih događanja u listopadu nema, no izdvojili smo još dvije utakmice hrvatske reprezentacije, koja će igrati treće i četvrto kolo Lige nacija.

Nogomet (10. - 15. listopada): Hrvatska u Ligi nacija

Studeni

U studenom će se igrati i peto i šesto kolo Lige nacija, a krajem mjeseca započet će Europsko prvenstvo za rukometašice. Hrvatska je na dobrom putu da se kvalificira. Na rasporedu je i Final 8 u Davis Cupu.

Nogomet (14. - 19. studenog): Hrvatska u Ligi nacija

Rukomet (28. studenog - 15. prosinca): Europsko prvenstvo za žene (Austrija, Mađarska, Švicarska)

Tenis: Završnica Davis Cupa

Prosinac

Kraj godine obilježit će završetak sezone u Formuli 1, a tijekom blagdanskog perioda već tradicionalno će se pratiti najbolji svjetski pikadisti.

Formula 1 (8. prosinca): Kraj sezone

Pikado (15. prosinca - 3. siječnja): Svjetsko prvenstvo