Evo što stoji iza Jakirovićevog poteza s Ademijem koji je začudio i naljutio navijače

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

DINAMO uskoro nastavlja svoju europsku sezonu. U četvrtak, 15. veljače, igrat će u Sevilli protiv Betisa nokaut rundu playoffa Konferencijske lige, a uzvrat će igrati na Maksimiru tjedan dana kasnije. Podsjetimo, Dinamo je bio treći u svojoj skupini i za prolaz u osminu finala će morati izbaciti španjolsku momčad koja se u Konferencijsku ligu "spustila" iz Europske.

Trener Sergej Jakirović je 2. veljače predao popis igrača koji će imati pravo nastupiti u nokaut-fazi europskog natjecanja. Na tom popisu može biti najviše 25 igrača, a na A listu se mogu dodati maksimalno tri nova igrača. Postoji i B lista, ali na njoj su svi igrači rođeni nakon 1. siječnja 2002. godine i koji su produkt klupske omladinske škole. Taj popis klubovi mogu uređivati 24 sata prije svake utakmice.

U igri za tri mjesta bili su Arijan Ademi, Arber Hoxha, Takuya Ogiwara, Kevin Theophile-Catherine i Fran Brodić. Na kraju su svoje mjesto na popisu našle dvije prinove, Ogiwara i Hoxha, te iskusni stoper Theophile-Catherine. 

Što se događa s Dinamom i Ademijem? Odgovor se krije u dogovoru s Kinezima

To znači kako dugogodišnji kapetan i legenda Dinama Ademi neće za Dinamo igrati u Europi ove sezone. Takav potez činio se neobičnim iz barem dva razloga. Prvi je taj da je Ademi započeo prve dvije utakmice nastavka prvenstva, protiv Lokomotive i Istre, a i protiv Gorice je odigrao 20 minuta. Ni Dinamovi navijači na društvenim mrežama nisu bili sretni takvim epilogom.

Drugi razlog je taj što su Plavi nedavno prodali Roberta Ljubičića u AEK, čime se dodatno suzila rotacija u veznom redu. No, iza izostavljanja Ademija s popisa se ne krije taktički razlog, već detalji njegovog ugovora.

Naime, Ademi je u Dinamo stigao iz kineskog Beijing Guoana koji je pristao raskinuti ugovor s makedonskim veznjakom za 300 tisuća eura, ali je dogovorio bonuse koje će mu Dinamo isplaćivati, a tiču se prije svega broja nastupa Ademija, zbog čega je u prvom dijelu sezone vjerojatno bio i više na klupi nego što bi Jakirović htio.

Slična je priča i s europskim nastupima. Ako u 15 utakmica Ademi odigra više od 35 minuta, Dinamo je dužan Kinezima isplatiti bonus. Zasad je Ademi "ispucao" sedam utakmica iz tog paketa, što znači da će Dinamo pomno birati još sedam utakmica u kojima će igrati važnu ulogu.

Plavi, prema izvorima iz kluba, nisu htjeli "trošiti" te utakmice i na europska natjecanja, a smatraju da su dovoljno dobro pokriveni u sredini terena da nadoknade njegov izostanak. Ove sezone ima ukupno 16 nastupa za Dinamo u kojima je zabio jedan pogodak.