FANTOMSKI GOL PONAVLJA KLJUČNU UTAKMICU ZA SP? FIFA je već u ovim kvalifikacijama poništila meč

Screenshot: Youtube

VELIKA sudačka greška odlučila je kvalifikacije za SP: Panamu poslala u Rusiju, Honduras u doigravanje, a SAD kući. Da Walter Lopez iz Gvatemale nije izmislio gol Panami, na SP bi otišao Honduras, Amerika u playoff, a Panama bi ostala bez ičega.

Fantomskim golom Panama je u 52. minuti zadnje utakmice kvalifikacija protiv Kostarike izjednačila na 1:1 i tako započela preokret dovršen tri minute prije kraja, kada zabija (regularan) gol za pobjedu 2:1 i veliko slavlje odlaska na prvo SP u povijesti.
 
Nepostojećem golu Paname prethodio je korner, a u velikoj gužvi pred golom Kostarike prema vratima puca Gabriel Torres. Njegov udarac definitivno nije prešao gol-crtu prije nego što je završio na vratnici. Nakon toga lopta je ispucana u korner. Ali Lopez pokazuje na centar i tako izravno kroji kvalifikacije u Srednjoj i Sjevernoj Americi, točnije vrši rošadu za čak tri reprezentacije.

Njome je Panama raskošno darovana, ali su Honduras i posebno SAD teško oštećeni. Umjesto da Honduras slavi izravan odlazak na SP i broji 20-ak milijuna dolara nagrada, ide u teške, daleke i neizvjesne dodatne kvalifikacije s Australijom. Što tek reći za Amerikance koji su zahvaljujući sucu iz Gvatemale ostali bez prvog SP-a nakon 1990?
 
Ove dvije reprezentacije mogu se žaliti FIFA-i zbog sudačke odluke koja im je teško naštetila i tražiti ponavljanje utakmice. CBS Sportsu javio se Michael Kammarman, glasnogovornik Američkog nogometnog saveza i objavio da se njegov poslodavac neće žaliti: "Koliko znam, nema načina da se žalimo. Odluka suca je konačna i neopoziva."
 
Dok čekamo reakciju Hondurasa, podsjetimo da oštećene strane imaju presedan na koji se mogu pozvati i to odnedavno. FIFA je 6. rujna donijela povijesnu odluku da zbog velike sudačke greške poništava utakmicu kvalifikacija za SP, Južna Afrika - Senegal 2:1.

Zbog čega je do toga došlo, detaljno smo pisali odmah nakon pravorijeka iz Zuricha. Na meču, igranom u studenom prošle godine, sudac Joseph Lamptey iz Gane pokazao je na penal za domaćine nakon što je lopta u kaznenom prostoru gostiju njihovog braniča Kalidoua Koulibalyja pogodila u koljeno. Thulani Hlatshwayo iz nepostojećeg jedanaesterca zabio je za vodstvo Južne Afrike 1:0, a to se na kraju pokazalo ključnim za pobjedu domaćih 2:1. 
 
Senegal se žalio i sudac je doživotno izbačen iz nogometa zbog "neetičnog utjecanja na rezultat", a FIFA je naredila da se rezultat utakmice poništava zbog materijalne povrede pravila i da se mora igrati novi susret.

Kvalifikacije u Africi su završile. Osim u ovoj skupini. Povijesna ponovljena utakmica igra se 10. studenog, a četiri dana kasnije isti rivali sastaju se u Senegalu. Kako vidimo na tablici, ako JAR pobijedi u oba preostala susreta, može preskočiti uvjerljivog lidera i otići na SP.

Rezultati by SofaScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.