Fenomenalna Sabalenka osvojila Australian Open. Ne smije slaviti sa svojom zastavom

Foto: EPA

ARINA SABALENKA osvojila je Australian Open pobjedom nad Elenom Ribakinom 4:6, 6:3, 6:4 nakon dva i pol sata igre. Bjeloruskinja i peta tenisačica svijeta je trijumfom nad Kazahstankom, 23. na WTA tablici, osvojila prvi Grand Slam u singlu u prvom finalu na nekom od četiri najveća turnira, nakon što je u parovima osvajala upravo Australian Open i US Open. U četvrtfinalu Melbournea je inače pobijedila hrvatsku tenisačicu Donnu Vekić.

Ipak, Sabalenka (24) trijumf nad godinu dana mlađom suparnicom i aktualnom osvajačicom Wimbledona te ujedno i najveći uspjeh karijere ne može slaviti pod zastavom svoje zemlje. Podsjećamo, Australian Open zbog bjeloruskog savezništva s Rusijom u agresiji na Ukrajinu brani isticanje znamenja te države. 

Jedno od najboljih ženskih finala posljednjih desetljeća u Melbourneu

Sabalenka i Ribakina odigrale su sjajan meč, ljubitelji tenisa slažu se jedno od najboljih ženskih finala Australian Opena posljednjih desetljeća. Činilo se kao da je to duel dvije najbolje tenisačice svijeta, a ne 5. i 25. Obje finalistice su pokazale odličnu igru u svim segmentima, a do samog kraja bila je to napeta borba koja je mogla otići na bilo koju stranu. 

Ribakina je bolje otvorila meč i napravila brejk već u trećem gemu prvog seta. Uspjela je sačuvati ga do pred sam kraj kada joj je Sabalenka uzvratila u osmom gemu. Ipak, odmah zatim je jako pala. Ribakina je iskoristila drugu brejk loptu te onda na svoj servis osvojila gem i set bez izgubljenog poena. 

Puno break lopti, preokreta i drame do samog kraja

Drugi set je počeo s puno brejk lopti na obje strane. Već u prvom gemu je Ribakina mogla do velikog brejka, ali je Sabalenka odgovorila. U četvrtom gemu ostvarila je jedini brejk u ovom dijelu, čime je krenula prem izjednačenju. Imala je zatim i dvije set lopte na servis Ribakine, ali nije uspjela uzeti ga tada. Međutim, je na svoj servis uzela set u kojem je bilo čak 10 break lopti. 

Treći set je bio napet do samog kraja. Sabalenka se odvojila u sedmom gemu kada je uzela servis suparnici. Ribakina se ipak nije dala ni u zadnjem gemu, ali je Sabalenka obranila servis i trijumfirala.