eurobasket

FIBA nakon senzacionalnog raspleta Eurobasketa: Košarka je jednostavna...

Foto: Profimedia

SENZACIJA je što se Španjolska plasirala u finale Eurobasketa pobjedom nad Njemačkom 96:91 i to u Berlinu. To u normalnim okolnostima nipošto ne bi bio slučaj jer Španjolska je košarkaška velesila, aktualni prvak svijeta, olimpijski viceprvak i brončana s europskog prvenstva. Međutim, Španjolska je na aktualni EP došla desetkovana do neprepoznatljivosti.

Zašto je čudo što je velesila došla do finala?

Prvi put od 2005. igra veliko natjecanje bez ijednog od braće Gasol, umirovio se Sergio Rodriguez, a ozlijeđeni su ili nespremni oporavljenici: Ricky Rubio, Carlos Alocen, Alberto Abalde, Alex Abrines, Pierre Oriola, Victor Claver i Santi Aldama. Kao da sve ovo nije previše, neposredno pred Eurobasket ozlijedio se Sergio Llull. Tako je Španjolska par dana prije EP-a ostala bez kapetana Reala s kojim je dva puta osvojio Euroligu, dok je sa Španjolskom osvojio tri europska i jedno svjetsko zlato.

I onda je prvenstvo krcato senzacijama, na kojem su prije borbe za medalje ispale favorizirane reprezentacije predvođene NBA superzvijezdama Dončićem, Jokićem i Giannisom, dobilo još jednu. "C reprezentacija" Španjolske sutra će se boriti za europsko zlato.

Bez desetak španjolskih zvijezda do borbe za zlato ju je vodio Amerikanac

Kada je već ostala bez desetak glavnih španjolskih zvijezda, do finala ju je protiv domaćina vodio Amerikanac. Lorenzo Brown ubacio je 29 poena protiv Nijemaca, kojima nije pomoglo ni 30 poena Dennisa Schrödera, pa će Španjolska protiv Francuske neočekivano igrati za zlato.

FIBA je na službenom Twitteru na ovo reagirala parafrazom glasovite izjave Garyja Linekera o nogometu i Nijemcima: "Pobjednički DNK. Košarka je jednostavna. 10 igrača lovi loptu 40 ili 45 minuta i na kraju Španjolska uvijek pobijedi." Organizator Eurobasketa je dakle naglasio kako pobjednička košarkaška nacija fenomenalno prebrodi čak i teškoće s kojima se Španjolska morala nositi pred Eurobasketom i tijekom njega.