FIBA ujedinila košarkašku Jugoslaviju: Savezi žele mjesta u Europi i novu regionalnu ligu

Foto: Hina

I DALJE se ne nazire rješenje sukoba između FIBA-e, krovne košarkaške organizacije Europe, i Eurolige, odnosno ULEB-a, oko prevlasti u europskoj košarci.

Hrvatski košarkaški savez objavio je jučer novo priopćenje nakonp.  sastanka u Beogradu s predstavnicima saveza svih zemalja bivše Jugoslavije, ujedno i zemalja čiji klubovi sudjeluju u ABA ligi.

HKS i ostali savezi ujedinjeni su u podršci FIBA-i, a zajednički stav je i želja za regionalnim natjecanjem te mjesta u europskim natjecanjima za klubove iz nacionalnih liga, kao i regionalne lige, kako god se ona u budućnosti zvala.

Početkom mjeseca sastali su se i klubovi ABA lige koji su ujedninjeni poručili da čvrsto stoje uz Euroligu i ULEB-ov Eurokup. Zbog takve situacije savezi su uskratili podršku takvoj ABA ligi, a klubovima koji će ostati uz to natjecanje i Eurokup prijete sankcije domaćih saveza. Cedeviti i Zadru prijeti izbacivanje iz Hrvatskog prvenstva, a reprezentacijama i dalje prijeti suspenzija iz svih međunarodnih natjecanja.

Zajedničko priopćenje košarkaških saveza BOSNE I HERCEGOVINE, CRNE GORE, HRVATSKE, MAKEDONIJE, SLOVENIJE I SRBIJE:

"Na sastanku šest nacionalnih košarkaških saveza (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije) koji je danas održan u Beogradu, potvrđena je zajednička podrška FIBA-i u borbi za očuvanje interesa europske košarke i postojanje natjecanja zasnovanog na sportskim kriterijima.

Svi savezi su suglasni u davanju podrške postojanju Regionalne lige koja bi bila organizirana uz poštivanje nacionalnih prvenstava i kalendara natjecanja. Vlasnička struktura lige treba biti uređena po uzoru na model koji je primijenjen prilikom organizacije FIBA Basketball Champions League.

Na sastanku je dogovoreno da se u daljnjim pregovorima s FIBA-om osigura prohodnost klubova iz nacionalnih prvenstava i Regionalne lige prema europskim klupskim natjecanjima.

Beograd, 24. svibnja 2016. godine

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine
Košarkaški savez Crne Gore
Košarkaški savez Hrvatske
Košarkaški savez Makedonije
Košarkaški savez Slovenije
Košarkaški savez Srbije"

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.