FIFA 18 je najprodavanija igra za PlayStation prošle godine, PES niti među 20

Screenshot: FIFA 18

SONY je objavio službene prodajne rezultate s PlayStation Networka za proteklu godinu. U Europi je najbolje rezultate i najviše preuzimanja ostvarila FIFA 18, dok je u SAD-u prvo mjesto zauzeo Call of Duty: WWII. Iako smo takve rezultate i očekivali, na popisu se našlo i nekoliko iznenađenja. 

Listu najprodavanijih igara na PlayStation Networku u Europi predvodi FIFA 18, dok najvećeg konkurenta PES-a 2018 nema niti među prvih 20. Na drugom mjestu je Call of Duty: WWII. Kako se radi o posljednjim igrama iznimno popularnih franšiza, odlični prodajni rezultati nikoga ne bi trebali čuditi. Međutim, na trećem mjestu nalazi se Rocket League, koji je izašao sredinom 2015. dok se na četvrto mjesto smjestio Grand Theft Auto V iz 2013.
 
Radi se o proizvodu zabavne industrije koji je u najkraćem roku zaradio milijardu dolara, za što mu je trebalo svega tri dana. Usporedbe radi, rekord u filmskoj industriji drži film Star Wars VII: The Force Awakens, kojem je za isti pothvat trebalo četiri puta duže. Čak četiri godine kasnije, GTA V se odlično prodaje. Prvih pet zaokružuje Crash Bandicoot N Sane Trilogy, kolekcija remastera prve tri igre iz legendarnog serijala.
 

Akcijski RPG studija Guerrilla Games Horizon Zero Down zauzeo je šesto mjesto. Iza njega se nalazi ARK: Survival Evolved. Prošlogodišnje izdanje FIFA-e je na osmom mjestu, predzadnje je pripalo UFC 2 simulaciji EA Sportsa, a među najboljih 10 ugurao se Tom Clancy's Rainbow Six Siege, još jedna igra iz 2015. koja zahvaljujući modu za više igrača proživljava drugu mladost. 
 
Najprodavanije igre na PSN-u u Europi (2017):
  1. FIFA 2018
  2. Call of Duty: WWII
  3. Rocket League
  4. Grand Theft Auto V
  5. Crash Bandicoot N Sane Trilogy
  6. Horizon: Zero Dawn
  7. ARK: Survival Evolved
  8. FIFA 2017
  9. EA Sports UFC 2
  10. Tom Clancy's Rainbow Six Siege
 
Samo četiri igre našle su se na popisu najprodavanijih u Americi i Europi, a to su Call of Duty: WWII, Horizon Zero Dawn, GTA V i Rocket League, što govori o tome koliko se dva tržišta razlikuju, pogotovo kada govorimo o popularnosti sportskih simulacija. Američku listu najprodavanijih predvode Call of Duty: WWII i Destiny 2. Na trećem mjestu se pomalo iznenađujuće našao Friday The 13th. Četvrto je pripalo Horizon Zero Dawnu, a najboljih pet zatvara GTA V. 
 

 
NBA 2K18 nalazi se na šestom mjestu, iza njega je Rocket League, zatim slijede Minecraft i Madden NFL 18. Na desetom mjestu je Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands.
 
Najprodavanije igre na PSN-u u Americi (2017):
 
  1. Destiny 2
  2. Friday the 13th
  3. Horizon Zero Dawn
  4. Grand Theft Auto V
  5. NBA 2K18
  6. Rocket League
  7. Minecraft
  8. Madden NFL 18
 
Protekla godina bila je sjajna za Sony, a 2018. bi mogla biti još bolja. Ove godine izlazi nekoliko vrlo jakih ekskluziva za koje smo sigurni da će ostvariti impresivne rezultate. Među najočekivanijima su remaster Shadow of the Colossusa, legendarne igre za PS2, God of War, Death Stranding, Last of Us Part II, Marvel's Spider-Man i Days Gone. Sjajna godina za sve ljubitelje Sonyjeve konzole.
 
Kompletne popise možete pronaći na službenim stranicama PlayStationa.
 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz esport, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: esport
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.