FIFA popustila pod pritiskom. Katarani više neće braniti nošenje duginih boja

Foto: EPA-EFE

JEDNA od glavnih priča dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva u Kataru su LGBTQ+ kapetanske trake. Podsjetimo, sedam reprezentacija je reklo da će nositi trake s porukom One Love, koja podržava LGBTQ+ prava, ali je FIFA zaprijetila sankcijama jer se ne radi o standardnoj opremi.

Direktor nogometnog saveza Walesa Noel Mooney kritizirao je FIFA-u i poručio kako je prijetnja igračima žutim kartonima zbog nošenja kapetanske trake s oznakom One Love "užasna" odluka. Podsjetimo, kapetan reprezentacije Walesa Gareth Bale trebao je nositi traku kako bi promicao inkluzivnost. Wales je kritizirao i organizatore jer je njegovim navijačima zabranjeno nošenje odjeće duginim bojama. FIFA je, čini se, ipak pokleknula pred tim pritiskom.

FIFA dozvolila dugine boje

Naime, The Independent piše kako je FIFA odlučila dozvoliti odjeću duginih boja. Točnije, garantirala je nacionalnim savezima kako će njihovim navijačima koji odluče podržati LGBTQ+ populaciju odjećom ili zastavom biti dozvoljen ulaz na stadion bez oduzimanja obilježja s duginim bojama.

Zasad nije poznato hoće li to utjecati na stav FIFA-e i organizatora oko nošenja kapetanskih traka u duginim bojama. Podsjetimo, najdalje je u toj borbi otišao danski savez koji je prijetio izlaskom iz FIFA-e zbog zabrane nošenja tih traka.