Football Leaks: Džeko koristio tajnu tvrtku u Emiratima da ne mora plaćati porez

Foto: EPA-EFE

U NOVOM valu dokumenata koje su u zadnjih desetak dana u okviru Football Leaks afere istražili novinari Nacionala u sklopu EIC grupe, objavljene su i informacije o sumnjivim poslovima Edina Džeke iz vremena dok je bio u Manchester Cityju.

Reprezentativac BiH u Premiership je stigao u zimu 2011. godine iz Wolfsburga za 33 milijuna eura. Džeko je u Cityju imao vrlo bogat ugovor koji mu je od 2011. do 2015. godine s bonusima jamčio oko 32,2 milijuna eura bruto, odnosno oko 15,9 nakon oporezivanja. Tu ništa nije sporno, ali sporan je tajni ugovor koji je Manchester City u kolovozu 2011. godine potpisao s tvrtkom ED Management Group FZE, registriranoj u Fujairahu, jednom od sedam arapskih emirata.

Direktor te tvrtke bio je Naser Huskić, suradnik Džekina menadžera Irfana Redžepagića. Prema tom ugovoru spomenutoj tvrtki pripadalo je svih 3,3 milijuna eura na ime "Image rightsa", odnosno prava na korištenje imena i lika Edina Džeke u raznim klupskim reklamnim kampanjama. Džeko bi na tih 3,3 milijuna eura morao platiti oko 1,7 milijuna eura poreza. No, nije platio ni centa budući da se ED Management Group FZE nalazi u poreznoj oazi u kojoj je porez na dobit nula posto, a tvrtka nije dužna uopće podnositi godišnji financijski izvještaj poreznoj upravi.

U dokumentima Football Leaksa vidljive su fakture potpisane od strane Huskića prema kojima je City kroz četiri godine na račun te tvrtke u Emirates NBD banci u Dubaiju uplatio 750.000 eura svake godine u četiri rate. Kad je Manchester City 2013. godine prava na "Image rights" svojih igrača prenio na novoosnovanu tvrtku Fordham Sports Image Rights Ltd., Huskićeva tvrtka je fakture samo preusmjerila na adresu te tvrtke.

Džeko je u kolovozu 2014. godine potpisao novi, bogatiji ugovor koji je sad glasio u funtama pa je i novi ugovor s tvrtkom ED Management Group FZE također glasio u funtama. Uplate od 750.000 eura godišnje samo su prebačene u 750.000 funti godišnje. Od istog mjeseca tvrtki u Emiratima pripadalo je i 25 posto od Džekinih sponzorskih ugovora, iako nije poznato koliko je tvrtka, odnosno Džeko, zaradio na taj način.

Britanska porezna inspekcija otvorila je 2012. godine istragu o ugovoru na "Image rights" koji je City imao s tvrtkom u Emiratima, no Football Leaks nije u posjedu dokumenata u kojima bi jasno bilo vidljivo jesu li Džeko ili City platili porez na spomenutih 3,3 milijuna eura

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.