LIGE PETICE

France Football o hrvatskim velikanima: Sveta Moć i Uništavač

Foto: Olympique Marseille, Getty Images. Grafika: Index

DARIO BENEDETTO glavna je tema francuske lige ovih dana. Ovaj 29-godišnji napadač stigao je ljetos u Olympique Marseille iz Boca Juniorsa za 15 milijuna eura i već se pokazao kao pravo pojačanje za slavni francuski klub.

U prvih sedam utakmica postigao je četiri pogotka, a navijači ga već slave kao klupsku legendu. Smatraju da će Benedetto imati karijeru u Marseilleu kakvu su imale najveće klupske ikone poput Josipa Skoblara, Alena Bokšića, Jeana-Pierrea Papina, Gunnara Anderssona i Didiera Drogbe. France Football tom se prigodom prisjetio pet najboljih napadača u klupskoj povijesti i za svakog napisao kratku crticu.

Sveta Moć i Uništavač

Izdvajamo one o Josipu Skoblaru i Alenu Bokšiću.

"Neumoljiv ispred gola, Dalmatinski Orao koji je devastirao francuske travnjake. Tri puta je završavao sezonu kao najbolji strijelac lige (od 1971. do 1973.). Neviđeni tehničar", piše francuski list o Josipu Skoblaru, jedinom hrvatskom nogometašu, a i igraču s prostora bivše Jugoslavije koji je kao najbolji ligaški strijelac Europe dobio 1971. godine Zlatnu kopačku. Te sezone zabio je 44 gola, a dvije sezone nakon toga bio je proglašen najboljim ligaškim strijelcem francuskog prvenstva.

U izboru France Footballa proglašen je drugim najboljim stranim igračem u povijesti francuskog nogometa, a kasnije je bio dugogodišnji čelnik kluba, ambasador, sportski direktor i jedna od ključnih figura Olympique Marseillea.

"Sveta Moć u kombinaciji s jako razvijenom tehnikom. Hrvat posebno ostaje upamćen po sezoni 1993./94. kad je odveo Olympique Marseille do naslova Lige prvaka i tamo bio prvi najbolji strijelac iza Brazilca Romarija", dodali su za Alena Bokšića, legendarnog hrvatskog napadača i reprezentativca koji je imao impresivnu karijeru. 

Igrao je u Hajduku, Marseilleu, Laziju, Juventusu, osvojio prvenstvo Francuske i Italije te bio klupski prvak Europe i svijeta.

"Fascinira me kako Marseille pronalazi vrsne golgetere"

France Football napravio je i intervju s Didierom Drogbom, a tema je bila upravo novi Argentinac u klubu.

"Sretan sam zbog njega i što se tako brzo adaptirao na Olympique Marseille. On je čistokrvni Argentinac, bori se svom snagom do posljednjih trenutaka. Takvi su oni, svaka utakmica za njih je finale. Atmosfera poput ove na Velodromeu neće ga zastrašiti jer je u domovini već imao priliku igrati pred strastvenijim navijačima. Već ima nadimak Dariogol tako da se za njega uopće ne bojim", ističe Drogba pa dodaje:

"Fascinira me sposobnost kluba da konstantno dovodi tako dobre napadače. Oni su jednostavno majstori tog zanata. Sjećam se da sam još kao klinac znao za sva ta velika imena. Jean-Pierre Papin, Rudi Völler, Alen Bokšić, Sonny Anderson. Čak sam bio čuo i o Josipu Skoblaru, ali ga nikad nisam gledao kako igra."
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.