Francusko prvenstvo ima novu zvijezdu. Zabio je pet golova u prve četiri utakmice

Foto: Profimedia

MOHAMED BAMBA (22) novi je hit prvenstva Francuske. Mladi napadač iz Obale Bjelokosti nevjerojatno je napredovao u manje od godinu dana, od druge izraelske lige do Lorienta, u koji je stigao pred kraj zimskog prijelaznog roka. U svoje prve četiri ligaške utakmice zabio je pet golova za novi klub i zaludio navijače.

Karijeru je kao tinejdžer započeo u Bouake FC-u u svojoj domovini, gdje je od 2018. do 2020., prema dostupnim podacima, odigrao 78 utakmica i zabio 13 pogodaka. Nije bio dio mlađih uzrasta reprezentacije sve do prošle godine, kada je upisao nastup za U-23 vrstu Obale Bjelokosti. Istovremeno je dobio poziv na seniorsku reprezentaciju Gvineje budući da mu je majka iz te države, ali to je odbio.

Lorient ga je platio pet milijuna eura

U dobi od 19 godina Bamba se preselio u Izrael, 5000 km dalje od svog doma, kako bi igrao za drugoligaša Hapoel Rishon. Napadač je upisao 101 nastup i zabio 30 golova tijekom tri godine koje je tamo proveo, a prošle sezone bio je najbolji strijelac lige s 20 pogodaka te je upisao i četiri asistencije. Dobre predstave na toj razini izazvale su interes austrijskog prvoligaša Wolfsbergera, kluba za koji je u povijesti nastupalo i 17 Hrvata i čiji je trener od 2010. do 2013. godine bio Nenad Bjelica.

Austrijanci su Bambu doveli prošlog ljeta za, iz ove perspektive, mizernu odštetu od 200.000 eura te se odmah pokazao kao pun pogodak. U prvom dijelu ove sezone nastupio je u 17 utakmica austrijske Bundeslige i nacionalnog kupa, u kojima je zabio osam golova i tom učinku dodao četiri asistencije. Bilo je to dovoljno da ga zapazi francuski Lorient, koji ga je nakon samo šest mjeseci u Austriji kupio za pet milijuna eura. Wolfsberger je tako na njemu zaradio 25 puta više nego što ga je platio, i to u rekordnom roku.

Potpuno je preokrenuo sezonu Lorienta, koji je klizio prema drugoj ligi

Lorient je do njegovog dolaska imao užasnu sezonu. U prvih 18 utakmica prvenstva upisao je samo dvije pobjede te ispao u kupu od trećeligaša. Klub koji je prošle sezone bio čvrsto u sredini tablice klizio je prema drugoj ligi i činilo se da mu treba čudo da okrene sezonu. Izgleda da su to dobili u Bambi. Debitirao je 28. siječnja ušavši s klupe protiv Le Havrea pri rezultatu 2:2 i zabio gol za vodstvo svoje momčadi u 92. minuti. Nažalost za njih, primili su gol za izjednačenje dvije minute kasnije, ali barem su prekinuli niz od pet poraza zaredom.

U sljedećoj utakmici na gostovanju kod Metza Bamba je startao i zabio gol za vodstvo svoje momčadi, a na kraju su uspjeli pobijediti 1:2 i time prekinuti nevjerojatan niz od 11 utakmica bez pobjede. Lorient je nakon toga nastavio s pobjedama, a Bamba je zaludio francusku nogometnu javnost. U idućoj utakmici na domaćem terenu ponovno je zabio u pobjedi 2:0 protiv Reimsa, a prošle nedjelje zabio je dva puta u pobjedi 1:3 na gostovanju kod Strasbourga. Lorient se tom pobjedom izvukao iz zone ispadanja.

Grafika: Sofascore

"Od prvog treninga ostali braniči i ja gledali smo ga i odmah shvatili da će nam puno donijeti. On je stvarno simpatičan dječak, pomalo kao lovački pas koji radi puno za dobrobit momčadi. Mogao je zabiti i više golova, ima ogroman potencijal", izjavio je njegov suigrač i tuniški reprezentativac Motassar Talbi.

Bamba ispisuje povijest francuskog prvenstva jer je postao prvi igrač u Ligue 1 koji je zabio pet golova u prve četiri utakmice od Marija Balotellija 2016. godine. Postao je i prvi igrač koji je zabio u svakoj od svoje četiri prve utakmice otkako je to napravio bivši izraelski nogometaš Giora Spiegel u listopadu 1973. godine. Francusko prvenstvo ima novu zvijezdu i bit će zanimljivo pratiti njezin razvoj.

VIDEO: Arena Sport