liga nacija

Francuskoj je prijetila blamaža. Onda su Mbappe i Giroud golčinama ušli u povijest

Foto: Profimedia

FRANCUSKA je morala pobijediti Austriju na Stade de Franceu kolo prije kraja skupine Lige nacija. Aktualnom prvaku svijeta u suprotnom je prijetilo ispadanje iz elitne u drugu jakosnu skupinu najnovijeg UEFA-inog natjecanja za reprezentacije.

Blamažu je Francuska za sada izbjegla zahvaljujući pobjedi 2:0 do koje su je jako lijepim i povijesnim golovima vodili Kylian Mbappe i Olivier Giroud. Prvi je zabio nakon sjajne solo akcije u kojoj je loptu donio pred gol preko pola terena i onda poentirao okružen Austrijancima.

Mbappe se tako 28. golom u 58. nastupu za Francusku izjednačio na devetom mjestu najboljih strijelaca s Yourijem Djorkaeffom. Među najefikasnije nogometaše u povijesti Francuske mladi napadač probio se sa samo 23 godine. Najefikasniji je Thierry Henry, koji je do 33. godine postigao 51 gol.

Njega će vrlo brzo svrgnuti Olivier Giroud, koji je golom za konačni rezultat protiv Austrije došao do 49. za Francusku. To mu je uspjelo osam dana prije 36. rođendana. Giroud je tako postao najstariji strijelac francuske reprezentacije u povijesti.

Zabio je s 35 godina i 357 dana te skinuo prijašnjeg rekordera iz 1959. Rogera Marchea (35 godina i 287 dana), a za efektno poentiranje glavom centrirao mu je Antoine Griezmann, koji je s 42 gola treći najbolji strijelac u povijesti Francuske.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ POVIJESNE GOLOVE MBAPPEA I GIROUDA