Francuzi: Hrvati su na utakmici protiv Kanade veličali fašizam i etničko čišćenje

Foto: EPA

KANADSKA REPREZENTACIJA izgubila je svaku šansu za prolazak u drugi krug Svjetskog prvenstva. U svom prvom nastupu nakon 36 godina na svjetskoj smotri, momčad izbornika Johna Herdmana izgubila je najprije od Belgije 1:0, a zatim i od Hrvatske 4:1. Hrvatski navijači vikali su tijekom utakmice golmanu Kanade Milanu Borjanu, između ostalog, da je "ustaša", a viđen je na tribinama i transparent koji vrijeđa njegovu suprugu.

Posebnu pažnju privukla je zastava Johna Deerea koju su razvili. Na njoj je pisalo "Knin 95", a slogan tvrtke "Nothing runs like Deere" prepravili su tako da su umjesto zadnje riječi napisali "Borjan". John Deere je inače najpoznatija marka traktora na svijetu, a navedeno prijevozno sredstvo simbol je masovnog bijega Srba tijekom akcije Oluja, kojom je Hrvatska 1995. godine oslobodila okupirana područja.

U kolonama je u kolovozu te godine tzv. "Republiku Srpsku Krajinu" napustilo oko 200 tisuća Srba, među kojima i tada 7-godišnji Borjan. Spomenuti slogan poznate tvrtke u prijevodu znači "Ništa ne radi/ne vozi kao Deere", ali prepravljen s imenom srpskog golmana na vratima Kanade te uz aluziju na srpski zbjeg tijekom Oluje, čita se "Nitko ne bježi kao Borjan".

Francuzi osudili ponašanje hrvatskih navijača

Francuski nogometni portal So Foot, koji ima više od milijun i pol pratitelja na Facebooku, objavio je nakon toga članak u kojem piše da je Borjan na utakmici protiv Kanade bio žrtva rasizma hrvatskih navijača.

"Golman Crvene zvezde morao je igrati unatoč provokacijama Hrvata s tribina. Morao se suočiti s rasističkim pjesmama koje su mu pjevali protivnički navijači. Govorili su mu da je ustaša te tako glorificirali fašistički i protusrpski režim koji je vladao u Hrvatskoj 1941. godine. Tu glorifikaciju etničkog čišćenja popratili su i s više od 2500 uvredljivih poruka", piše So Foot.

Privukao pozornost hrvatske javnosti

Borjan je u posljednjih nekoliko godina dao niz izjava za srpske medije u kojima je više puta naglasio kako nije rođen u Hrvatskoj, već u Republici Srpskoj Krajini. Zbog tih je izjava postao kontroverzna osoba u Hrvatskoj, a činjenica da je Hrvatska u istoj skupini s Kanadom u Kataru dodatno je pojačala zanimanje medija za Borjana i njegove stavove.

"Prošlo je 30 godina od rata, mislim da je vrijeme da se i s jedne i s druge strane prekine s tom pričom. Ja to gledam ovako: oni stariji, koji su prošli te događaje, znaju što je bilo, a mlađi, koji pojma nemaju o tome, danas to komentiraju", rekao je u intervjuu za Index prije pola godine.