Francuzi najavili bojkot katarskog Mundijala pa nadmašili gledanost iz 2018.

Foto: EPA

FRANCUZI su najavili bojkot Svjetskog prvenstva u Kataru. Organiziranih praćenja utakmica nema u Parizu, Lilleu, Strasbourgu, Rodezu, Bordeauxu i Marseilleu, ali to nije utjecalo na gledanost ceremonije otvaranja i utakmice Ekvadora i Katara (2:0) u nedjelju navečer.

Le Parisien piše da je 5.13 milijuna gledatelja pratilo jučerašnji program. Usporedbe radi, utakmicu Rusije i Saudijske Arabije na otvaranju Mundijala 2018. pratilo je 3.98 milijuna francuskih stanovnika. Le Parisien stoga zaključuje kako od bojkota Svjetskog prvenstva nema ništa te da će Francuzi nastaviti gledati najbolje svjetske reprezentacije u Kataru.

Kontroverze izazvale pokušaj bojkota

Otkako je Katar dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva, pisalo se o nehumanim radnim uvjetima i opasnostima na gradilištima, na kojima su poginuli radnici gradeći nogometne stadione. Ističe se i strah zbog netolerancije prema seksualnim manjinama i pripadnicima LGBTQ+ zajednice.

Osim toga, brojni djelatnici FIFA-e optuženi su za korupciju u slučaju dodjeljivanja domaćinstva Kataru kao maloj zemlji. Dakle, puno je kontroverzi oko natjecanja koje se odvija usred klupske sezone, što je još jedan od razloga nezadovoljstva. Ipak, ni to nije dovoljno da bojkot u Francuskoj upali.