kina

Gasi se bivši klub Ivana Santinija. Prije četiri mjeseca osvojio je naslov prvaka

Foto: Guliver Image

KINESKI klub Jiangsu objavio je danas da prestaje sa svim operacijama te da ne može jamčiti da će sudjelovati u novoj sezoni kineske Super lige koja počinje 3. travnja.

Jiangsu, koji je prije samo četiri mjeseca osvojio svoj prvi naslov prvaka, nedavno je promijenio ime iz Jiangsu Suning u Jiangsu FC nakon što je tvrtka Suning objavila da se zbog financijskih problema povlači iz kluba.

Jiangsuu su ostali golemi ugovori igrača koji se bez tako jakog sponzora više ne mogu plaćati, a vodstvu kluba propali su pregovori s potencijalnim investitorima. Zbog tih razloga je Jiangsu objavio da od danas prestaju sve nogometne operacije vezane za muški i ženski nogomet.

Ne nađe li se novi sponzor, za što praktički nema izgleda, klub će se i službeno povući iz sljedeće sezone kineskog prvenstva.

Tvrtku "ubila" kriza s koronavirusom

Problemi u Jiangsuu su počeli sredinom prošle godine kad su počele kasniti plaće igračima koji su u jednom trenutku i bojkotirali treninge. Tvrtku Suning, koja je i većinski vlasnik milanskog Intera, jako je pogodila ekonomska kriza uzrokovana koronavirusom i krajem prošle godine Suning se povukao iz kluba. Predsjednik kluba je 31. siječnja navodno od Suninga zamolio pozajmicu kako bi igračima mogao isplatiti plaće, ali je nije dobio.

Pod vladavinom Suninga Jiangsu je dovodio skupe igrače iz Europe od kojih je najskuplji bio Brazilac Alex Teixeira. Njega je Jiangsu 2015. godine Šahtaru platio 50 milijuna eura. U Jiangsuu je od 2019. igrao i Ivan Santini koji je stigao iz Anderlechta za pet milijuna eura. U 31 nastupu zabio je 13 golova, da bi pred kraj zimskog prijelaznog roka raskinuo ugovor s Kinezima i došao u Osijek.

Ozbiljna kriza u Suningu potresa i Inter koji drastično reže troškove u ovoj sezoni, a kineski vlasnici vrlo radi bi prodali klub potencijalnim kupcima. Za sad je najzainteresiraniji jedan britanski investicijski fond koji je navodno spreman platiti nešto manje od milijardu eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.