GENERACIJA `98 Mamić im je obećao mjesto u Dinamu i reprezentaciji, a evo gdje su danas

Foto: Hina, GNK Dinamo

DA JE glavna i osnovna svrha Dinama već dulje vrijeme preprodaja igrača prije nego li zapamte imena svojih suigrača, odavno je poznato. Ipak, da slavna "Generacija '98" ni godinu i pol dana nakon Svjetskog U-17 prvenstva u Čileu na kojem je pokazala pokazala vrhunski nogomet i u četvrtfinalu ispala od kasnijeg viceprvaka Malija neće dobiti šansu, bilo je teško očekivati.

 
Za razliku od slavnih Čileanaca iz 1987. koji će godinama kasnije biti kostur hrvatske nogometne reprezentacije i utabati joj put do najvećeg uspjeha u povijesti, "moderni Čileanci" su, niti pune dvije godine nakon prvenstva, već pali u zaborav pod pritiskom pogubne transferno-sportske politike maksimirskog kluba.

Ovdje je press-konferencija Zdravka Mamića na kojoj se hvali uspjesima te sjajne generacije i dok mu bomboni ispadaju iz usta, daje neizbježno, "Groundhog" obećanje kako će iz te generacije 15-ak igrača igrati u prvoj momčadi Dinama u isto vrijeme, te činiti kostur hrvatske nogometne reprezentacije. Valja napomenuti kako u istom trenutku Dinamo igra i grupnu fazu Lige prvaka za juniore, u kojima isti ti momci uz pomoć suigrača-nereprezentativaca prošli grupnu fazu, a u osmini finala bili izbačeni tek zbog birokratske greške. Naime, premda su Plavi svladali Anderlecht s 0:2, utakmica je registrirana pobjedom Belgijaca zahvaljujući propustu Dinamovog stručnog stožera koji je u igru uveo Matiju Fintića, igrača koji nije bio registriran, pa shodno tome nije imao pravo nastupiti na toj utakmici.



Adrian Šemper jedini je u generaciji dobio pravu šansu. Okružen zalutalim pojačanjima, raspadnutom ekipom i trenerom koji je doveden kao žrtveno janje, mladi Šemper je ni kriv ni dužan postao dežurni Pedro katastrofalnog početka Dinamove sezone. S obzirom na Livakovićeve partije i perspektivu, teško je očekivati da će u dogledno vrijeme Šemper moći bolje od Lokomotive.

Branimir Kalaica je kao još jedan uspjeh "najboljeg menadžera na Balkanu" otišao u Benficu za 0 novaca, dok je Vinko Soldo kao drugi nositelj obrane te generacije skupio 500 minuta u 2 sezone za prvu momčad Dinama. Borna Sosa na beku izgleda kao obećanje najbliže ispunjenju, a valjda će se uskoro i utopiti Pivarić preko reprezentacije što će mu znatno dići šanse.

Matej Hudeček na suprotnom beku nije takve sreće, pa još nije upisao debi za prvu momčad. Ista sudbina zadesila je i Nevena Đuraseka i Marka Điru. Luka Pasariček je čekajući svoju šansu otišao na Poljud, a Karlo Majić u Njemačku.

Josip Brekalo je, kao najtalentiraniji igrač generacije, pobjegao vrhuški kluba i za mizernih milijun eura nakon kolosalnih partija u Čileu, otišao u Bundesligu. Davor Lovren je poslije 37 odigranih minuta posuđen u Fortunu Dusseldorf.

Nikola Moro je počeo igrati za prvu momčad konstantno, radi to vrlo dobro, ali pitanje je radi li se o ad hoc rješenju usred neplaniranih potresa ili sustavnom uvođenju u momčad. Matko Babić je iz Lokomotive otišao u Rudeš, a Luka Ivanušec se uklopio u slabu Lokomotivinu sezonu. Ukratko, tek su trojica dobili konkretnu šansu u Dinamu.

U međuvremenu su u svlačionicu slijetala pojačanja poput Amira Rrahmanija, Ali Karimija, Sammira, Goncala, Wilsona Eduarda ili Dejana Radonjića. Najbolji i najuspješniji menadžer Balkana tako je uspio u nepune dvije godine rasuti ponajbolju klupsku generaciju po inozemstvu i zaboravu hrvatske druge lige, a u tom procesu izgubiti prvenstvo i nastaviti se sramotiti po Europi. Nije teško ocijeniti kako napreduje obećanje otprije godine i pol dana. Na svakog igrača koji uspije i ostvari karijeru, dolazi čitava generacija njih koji su upropašteni  groznim menadžmentom. Nepostojanje ikakvog plana i programa i podmetanje sportskog segmenta kluba sitnom interesu uske klike ljude vjerojatno je nepovratno razbila jednu od najtalentiranijih Dinamovih generacija ikad.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.