PREMIERSHIP

El Loco počeo stvarati moćni Leeds. Nakon Gvardiola kreće po svjetskog prvaka

Foto: EPA

DINAMOV Joško Gvardiol (18) blizu je odlaska u Leeds United za 23 milijuna eura prema informacijama pouzdanog talijanskog novinara Fabrizija Romana.

Mladi defenzivac Modrih nastavak je niza kvalitetnih transfera karizmatičnog menadžera Marcela "El Loca" Bielse (65) koji, nakon što je vratio Leeds u Premiership nakon 16 godina, nastavlja osnaživati momčad i trošiti budžet od preko 150 milijuna eura.

Bielsa je već uložio 50 milijuna eura i ne misli stati

Trenutačno najskuplje pojačanja kluba s Elland Roada je španjolski reprezentativac Rodrigo Moreno (29) koji je za 30 milijuna eura stigao iz Valencije. Bielsa je za 17,7 milijuna eura doveo Heldera Costu (26), portugalsko desno krilo iz Wolvesa te Robina Kocha (24) iz Freiburga za 13 milijuna eura. Upravo je Koch potencijalna konkurencija Gvardiolu na poziciji stopera.

Bielsa tu ne misli stati - sljedeća meta je njemački reprezentativac Julian Draxler (26), igrač PSG-a i svjetski prvak s Njemačkom 2014. godine. Ovaj ofenzivac nije standardan u francuskom prvaku i nakon tri godine bi mogao zaigrati i u trećoj ligi Petice.

Draxlerov transfer u Leeds definitivno bi bio jedan od najzvučnijih u ovom prijelaznom roku jer Leeds tek počinje stvarati momčad kojoj je osnovni cilj ne ispasti u novoj sezoni. Bielsa ima puno ambicioznije ciljeve, želi mirnu sezonu bez stresa, odnosno sredinu ljestvice.

A već sljedeće bi krenuo u napad na pozicije koje vode u Europu pa je stoga užurbano krenuo graditi potentnu momčad koju bi s vremenom kroz nove prijelazne rokove nadograđivao te uklapao u svoj unikatan, napadački način igre.

Rodrigo, Koch i Gvardiol su pojačanja po njegovom guštu, no toj momčadi potrebna je i ekstra klasa prema naprijed, što Draxler svakako jest.

Draxleru se ne ide iz Pariza, ali...

RMC pak piše da Draxler trenutačno nije zainteresiran za odlazak iz Pariza, iako je tamo u drugom planu iza Neymara, Mbappéa, Di Marije i Icardija. I prošle godine imao je nekoliko ponuda iz Bundeslige, međutim, PSG je bio njegov odabir.

Ipak, svoju zadnju riječ će dati i El Loco, a onda će Draxler imati o čemu razmišljati.

Prema Transfermarktu Nijemac vrijedi 26 milijuna eura, a u karijeri je još igrao za Schalke i Wolfsburg.

Bielsa ima sve ovlasti u Leedsu

Inače, u sezoni 2003./04 Leedsova zlatna generacija, koja je samo nekoliko godina prije toga igrala polufinale Lige prvaka, u potpunosti se raspala i Leeds je ispao iz Premiershipa. Sve do ove sezone se nije uspio vratiti, iako je nekoliko puta bio iznimno blizu. Njihov trener Marcelo Bielsa tako je ušao u klupsku legendu i sada ima slobodne ruke u slaganju momčadi.

Novac?

Samo od televizijskih prava svaka momčad iz Premiershipa garantirano zaradi 13,5 milijuna eura po utakmici za ukupno deset susreta odigranih pred TV kamerama. Osim toga, svaka ekipa dobije i bonus od 1,2 milijuna eura. Tu se ne računaju prihodi od prodaje ulaznica i raznih drugih aktivnosti.

Ukupna zarada prelazi 220 milijuna eura. Dovoljno za početak izgradnje nečeg velikog.

Leeds za tri dana gostuje kod prvaka Liverpoola na uvertiri Premiershipa.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.