Haaland je porušio sve rekorde. Sad je u društvu legendarnog Zadranina

Foto: EPA/Profimedia

ERLING HAALAND (22) zabio je drugi gol Manchester Cityja u 3:0 pobjedi protiv West Hama u 28. kolu Premier lige i tako ispisao povijest te lige. Briljantni norveški centarfor zabio je svoj 35. prvenstveni pogodak, što znači da je srušio rekord Premier lige po broju postignutih golova.

Time je ušao u ekskluzivno društvo još šestorice nogometaša, a riječ je o igračima koji su zabili najviše golova u jednoj sezoni svake od liga Petice - Engleskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. Haaland je vlasnik jedinstvenog rekorda, baš kao što je to slučaj u Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj, dok u Italiji tu titulu dijele tri igrača.

Haaland u društvu legendarnog hrvatskog napadača

Zanimljivo, i dalje najbolji golgeter u jednoj sezoni francuske Ligue 1 je hrvatski napadač Josip Skoblar. Rođen u Privlaci kraj Zadra, bivši igrač Rijeke i Zadra taj je rekord postavio u sezoni 1970./71. kao igrač Marseillea.

U 36 utakmica dao je nevjerojatna 44 pogotka, a bilo je to dovoljno za titulu kluba s juga Francuske te sezone. Skoblar je iduće sezone utrpao 30 golova, a još je dvaput prešao granicu od 20 prvenstvenih pogodaka u Francuskoj. Sa 151 golom i dalje je 20. najbolji strijelac te lige u povijesti.

Rekord u La Ligi drži Lionel Messi, koji je u sezoni 2011./12. zabio nevjerojatnih 50 golova u 37 prvenstvenih nastupa. Bilo je to Barceloni dosta tek za drugo mjesto, iza Real Madrida. Rekord u Njemačkoj drži Robert Lewandowski, koji je šampionsku Bayernovu sezonu 2020./21. okončao s 41 prvenstvenim pogotkom u 29 nastupa.

U Italiji su tri igrača zabila po 36 golova u jednoj sezoni. Prvi je to napravio Gino Rossetti davne 1929. godine u dresu šampionskog Torina. Isto je pošlo za nogom Gonzalu Higuainu 2016. godine u Napoliju te Ciru Immobileu pet sezona kasnije u Laziju.

Koje rekorde Haaland još može srušiti?

Do kraja sezone City u Premier ligi ima još četiri utakmice (Everton, Chelsea, Brighton i Brentford), u Ligi prvaka igra polufinalni dvomeč protiv Reala, a u finalu FA Cupa sastaje se s gradskim rivalom Unitedom. Haaland, 22-godišnji Norvežanin koji je ove sezone zabio 51 gol u 46 nastupa, tako može srušiti još neke rekorde.

Haaland je ove sezone zabio protiv 16 različitih klubova Premier lige i udaljen je jedan klub od rekorda. Može postati rekorder po tome ako zabije Brentfordu i/ili Chelseaju. Udaljen je i jedan hat-trick od Shearerovog rekorda po broju hat-trickova u sezoni. Haaland ih je dosad imao četiri.

Ove sezone sudjelovao je u 42 gola i još ga sudjelovanje u pet golova dijeli od rekorda Shearera i Colea. Potrebno mu je još 12 golova kako bi izjednačio rekord Dixieja Deana po broju golova u Engleskoj u jednoj sezoni.

U Ligi prvaka mu je potreban samo jedan gol kako bi srušio rekord Ruuda van Nistelrooya po broju golova za jedan premierligaški klub u jednoj sezoni Lige prvaka. Šest golova mu je potrebno da sruši rekord Cristiana Ronalda kao najboljeg strijelca jedne sezone najjačeg europskog natjecanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.