Hajduk bi mogao prodati Pukštasa već ove zime, ali uz dva važna uvjeta

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

BLIŽIMO se početku prijelaznog roka za HNL klubove, a to je razdoblje često jednako ili više uzbudljivo nego same utakmice. Borba za naslov prvaka je u punom jeku, a pred sportskim direktorima je, barem u klubovima gdje takva osoba službeno uopće postoji, težak zadatak kompletiranja momčadi i ispravljanja svih nedostataka pred nastavak sezone.

Većina rasprava među navijačima u ovom trenutku svodi se na to tko će doći u njihov klub, pregledavaju se baze podataka u potrazi za igračima te se upija svaka medijska informacija. To je normalan život zaljubljenika u nogomet, a posebno među onima koji imaju snažnu poveznicu s određenim klubom.

Sva tri kluba koja se u ovom trenutku bore za sam vrh Super Sport HNL-a najavila su kako očekuju da će biti bolji nakon zimskih priprema i prijelaznog roka pa možemo očekivati nešto veću aktivnost u zimskom roku nego što je to uobičajeno. Ipak, i u ovim trenucima treba zapamtiti da naši klubovi prvenstveno žive od prodaje igrača i nije ni malo nemoguće da vidimo i neke ozbiljne izlazne transfere.

Nije tajna da su trenutno dva igrača s najvećom percipiranom cijenom u ligi Dinamov Martin Baturina i Hajdukov Rokas Pukštas. Dinamo ima jasan plan s Baturinom, za kojeg se nada da bi mogao biti dio reprezentacije na Euru, ali što su želje i planovi Hajduka s mladim Amerikancem?

Pukštas može otići samo u rekordnom transferu

Hajduk je ove godine prodao Luku Vuškovića u Tottenham za 11 milijuna eura, čime je mladi stoper srušio klupski rekord odštete koji je stajao od odlaska Nikole Vlašića u Everton. Kod tog transfera nije se mislilo samo na iznos, nego je upravi kluba bilo jako važno da Vušković ode u ozbiljan europski klub kako bi renome akademije došao na još jednu veću razinu nego do sada.

Pukštas je, pak, produžio ugovor s Hajdukom koji ga sada veže s klubom do 2027. godine, ali jasno je da nitko u tom odnosu nema plan da mladi veznjak do tada ostane u klubu. Dapače, Pukštas je glavni izložbeni primjerak za prodaju u 2024. godini.

Na glavnoj skupštini kluba Hajduk jasno je naznačio u svom planu proračuna za iduću godinu da očekuje blizu 10 milijuna eura profita u stavci ulaznih i izlaznih transfera. No, to je samo ako klub dohvati skupine europskih natjecanja. Ako se to ne dogodi, iznos transfera koji su potrebni za funkcioniranje kluba raste za nekoliko milijuna eura.

Ovaj plan moguće je ispuniti s više manjih prodaja, ali Hajduku ta opcija nije primamljiva jer želi zadržati momčad koja je građena kroz zadnje tri godine i osigurana dugoročnim ugovorima, uz što manje udaraca. Stoga je plan prodati Pukštasa za kojeg se procjenjuje da je trenutno na maksimumu svog prodajnog potencijala.

S druge strane, iako je Pukštas produžio svoj ugovor, plan njega i ljudi koji vode njegovu karijeru je jasan. Ugovor je produžen iz poštovanja prema klubu koji mu je dao priliku i lansirao karijeru, ali sada se traži sljedeći korak prema ligama Petice kako bi Pukštas dobio jači podražaj, usavršio se kao igrač i izborio svoje mjesto u reprezentaciji SAD-a na Svjetskom prvenstvu koje se za tri godine igra u Sjevernoj Americi.

Dakle, oko Pukštasa postoji konsenzus kluba i njega - u sljedećoj godini Amerikanac će napustiti Hajduk. To je realnost hrvatskog nogometa, a vjerojatno jedini način da Pukštas ne bude prodan je ulazak Hajduka u skupine ne bilo kojeg europskog natjecanja, nego samo Lige prvaka, što ni najveći optimisti u klubu, ni među navijačima, ne očekuju.

Hajduk je ipak postavio jasne standarde ispod kojih neće ići. Pukštas može otići iz kluba samo ako je transfer toliki da postavlja novi rekord, tj. samo za iznos koji je veći od onoga za koji je prodan Vušković. Na Poljudu je postavljena minimalna cijena od 12 milijuna eura kao početna točka pregovora na koju se onda nadovezuju bonusi i postoci budućeg transfera. Hajduk zna kakvog mladog igrača ima i to će na tržištu dobro naplatiti.

Pukštas bi mogao biti prodan već ove zime

U posljednjih nekoliko mjeseci pročulo se da je interes za Pukštasa pokazao Arsenal, koji je slao svoje skaute da ga uživo gledaju protiv Gorice na Poljudu. Interes iz Premier lige melem je za uši svakog kluba koji prodaje igrača jer to gotovo automatski znači veću odštetu, ali i veći renome za klub koji prodaje.

Hajduku je jako važno postati važan i prepoznat igrač na tržištu koji nije samo sposoban proizvoditi školovane igrače, koji mogu participirati u prvoligaškom nogometu po raznim europskim ligama, nego je sposoban proizvesti i prodavati igrače u najbolje europske lige i klubove. Da se ne lažemo, cilj je s vremenom doseći razinu koju je Dinamo odavno dosegao nakon transfera Eduarda i Luke Modrića.

Od 15 najvećih izlaznih transfera iz HNL-a u povijesti, čak 13 ih pripada Dinamu, dok su uljezi na popisu upravo Vušković i Andrej Kramarić koji svojim transferom iz Rijeke u Leicester zatvara Top 15. U Hajduku je svima jasno da bez visokih transfera ne mogu dugoročno konkurirati Dinamu, i sada je došlo vrijeme da se počne naplaćivati dobar rad u akademiji proteklih godina.

Poseban je dodatak što Hajduk demonstrira sposobnost razvijanja stranog igrača i prodaje ga za velik iznos. To je izvrstan signal za sve mladiće koje Hajduk pokušava dovesti u akademiju, jer do sada je samo Dinamo pokazao da može to napraviti, i to gotovo isključivo u slučaju Danija Olma i Eduarda. Najveći transfer stranca iz Hajduka i dalje drži Senijad Ibričić, koji je za pet milijuna eura prodan u Lokomotiv Moskvu prije više od 13 godina.

Za Pukštasa je najveći interes, osim Arsenala, odaslan iz nekoliko bundesligaških klubova koji ga prate od prije nego što je počeo redovito nastupati za prvu momčad, još od utakmice juniora Hajduka protiv Atletico Madrida koja je na Poljudu odigrana u sklopu Lige prvaka mladih u veljači 2022. godine. Interesa i upita ne fali, a cijena je jasno izvješena.

U Hajduku ne bi imali ništa protiv toga da se Pukštasa proda već ove zime, ali uz jedan važan uvjet. Osim rekordnog transfera, na Poljudu neće pristati na transfer svog mladog igrača ako on u sklopu dogovora ne ostane u Hajduku do ljeta. To je idealan scenarij kojem se u klubu nadaju. Transfer u ovom prijelaznom roku olakšao bi planiranje proračuna i ljetnog prijelaznog roka, a momčad ne bi bila oslabljena u borbi za titulu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.