Hajduk će danas svi napadati zbog Ljubičića, ali ovo je odličan posao za sve

Foto: HNK Hajduk Split

ONO ŠTO se dalo naslutiti zadnjih mjeseci napokon je dobilo svoj epilog. Austrijski LASK iz Linza otkupio je Marina Ljubičića, 20-godišnjeg napadača koji je svoje prve nogometne korake napravio u Hajduku. Bijelima bi na ime odštete trebalo pripasti između 2.5 i 3 milijuna eura.

Dio navijača Hajduka već je izrazio nezadovoljstvo ovim potezom kluba. Neki smatraju da je Ljubičić trebao dobiti puno više šansi na Poljudu, dok drugi smatraju da je Hajduk loše ispregovarao uvjete eventualnog otkupa, odnosno da je Hajduk na ovom transferu uzeo premalo novca. Kao što smo pisali prije gotovo pet mjeseci, Hajduk ovdje nije pogriješio.

Ovo je realna cijena. Nitko trenutno ne bi za Ljubičića platio puno više

LASK-u je ovo daleko najveći ulazni transfer u povijesti, a dosadašnji rekord bio je milijun eura. Postoje špekulacije da su se na taj trošak odlučili jer već znaju da će na ljeto preprodati Ljubičića u veći klub.

Na prvu se stoga čini da je odšteta koja pripada Hajduku premala, ali stvari treba staviti u realan okvir. Hajduk pored Dinama nema dominantnu poziciju na tržištu i u povijesti je ostvario "samo" pet izlaznih transfera vrijednih pet milijuna eura i više.

Recimo, jednaku ili manju odštetu Hajduk je dobio za Andriju Balića, Marija Vuškovića, Karla Leticu, Lovru Kalinića i Marija Pašalića. Svaki od nabrojanih igrača je odlazio s Poljuda uz veliku pompu i procijenjen je kao veći talent nego što je to slučaj s Ljubičićem.

Konačno, Ljubičić ima tek jednu pravu polusezonu seniorskog nogometa u životu iza sebe, upravo ovu u LASK-u i teško da bi Hajduk mogao u ovom trenutku dobiti značajno više novca za njega. Da gurati i oploditi talent nije lagano, pokazuje nam i primjer Stipe Biuka.

Za razliku od Ljubičića, on je prema minutaži već sezonu i pol stožerni igrač Hajduka, ali Bijeli nisu dobili nijednu službenu ponudu koja je bitno veća od tri milijuna eura, iako je Biuk za razliku od Ljubičića i stalan član Bišćanove U-21 reprezentacije. 

Muke u Hajduku

Iako je značajan broj navijača Hajduka danas ljut jer Ljubičić nije dobio više šansi u splitskom klubu, njegova prva seniorska sezona pokazala je koliko je dug put za mladog igrača do ostvarenja, posebno u takvoj sredini.

Hajduk se praktički do zadnjeg kola utrkivao s Dinamom za naslov pa je ionako težak Hajdukov dres postao još teži. Ljubičić je zabio samo dva gola, ali posebno se pamte njegove slabije reakcije u onim najboljim šansama.

Ljubičić nije samo promašivao zicere, već je često u njima djelovao preplašeno, a u završnici je odugovlačio s odlukom bojeći se ishoda i time je sam sebe stavljao pod dodatan pritisak. S vremenom je to postao teret pod kojim se očigledno slamao, a da je zabio samo jednu od velikih šansi, Hajduk bi imao još veće šanse za titulu prošle sezone.

Hajdukova filozofija nema vremena za Ljubičića

Više puta smo pisali o vrlo riskantnoj Hajdukovoj filozofiji da sa starom momčadi lovi Dinamo koji ima značajnu početnu prednost. Dugoročne posljedice mogle bi biti pogubne u slučaju da Hajduk ne zatvori financijsku konstrukciju i ne zadovolji navijačke želje, bilo trofejem, bilo kvalitetnim nastupom u Europi.

Takav Hajduk jednostavno nema luksuz čekanja većeg broja mladih igrača i unutar takve filozofije je puštanje Ljubičića na posudbu s pravom otkupa logičan potez. U ovom trenutku Hajduk treba provjerene klase na svakoj poziciji, a Ljubičić koji je čak i u trenutnoj, sjajnoj polusezoni imao devet utakmica u kojima nije zabio gol (i šest u kojima je), to tek treba postati.

I Hajduku i Ljubičiću je u ovom trenutku bolje jednom bez drugog

I Ljubičiću je u ovom trenutku karijere puno bolje tražiti svoje nogometno odrastanje daleko od Hajduka. Svi vole dobru priču u kojoj se talenti dokažu i ostvare u matičnom klubu, ali to nije pravi put za sve igrače. I za Hajduk je bolje da, ako ne može razvijati igrače, ne stopira njegov napredak cementiranjem na klupu.

Ljubičić treba igrati negdje gdje su mu garantirane minute i gdje neće morati gledati u leđa Nikoli Kaliniću. Treba sredinu koja ima više strpljenja, inkubator, klub u kojem će razviti svoje igračke kapacitete bez stalnog i najvećeg mogućeg pritiska i vratiti samopouzdanje u svoje reakcije pred golom.

To mu Hajduk trenutno ne može dati jer sa starom momčadi, koja nema veliku prodajnu moć i u koju je brzo uložena ozbiljna lova, uspjeti mora danas i odmah. Ovakav rasplet je najbolji mogući scenarij i za njega i za Hajduk.