Hajduk od Kranjčara i Šoše traži povrat novca za porezni dug od 9,2 milijuna kuna?

PRAVNA struka na Poljudu zauzela je stav da bi bilo pametno pokrenuti regresni zahtjev kako bi se kompenzirala šteta koju trpe nakon odluke Porezne uprave da na račun transfera Nike Kranjčara, Nikice Jelavića, Gorana Sablića, Ante Rukavine i Mirka Hrgovića moraju platiti 9,2 milijuna kuna poreza i ostalih davanja.

Kad su igrači dobili bruto iznos, neka onda i plate porez

Regresni zahtjev bi išao prema igračima, kojima je isplaćen bruto iznos. Kako su im isplatili bruto, tako bi oni morali platiti poreze državi, misle na Poljudu. Takav je stav zauzeo i sudski vještak Stjepan Kolovrat, koji se već upoznao sa problemom te izradio vještvo prema kojem porezni teret moraju podnijeti igrači, a ne klub koji ih je prodao.

U slučaju Nike Kranjčara, Portsmouth je za transfer platio 10,2 milijuna kuna, a Hajduk je cijeli iznos uplatio na njegov račun. Vještak Kolovrat drži da je zahtjev Porezne uprave da Hajduk na ime poreza i ostalih davanja plati 4,5 milijuna kuna apsurdan, jer bi morali platiti više nego su zaradili.

Čeka se odluka Hrvoja Maleša i uputa Petroslava Sapunara

Bruto iznosi su isplaćeni i za transfere Ante Rukavine (8,9 milijuna kuna, Porezna traži 2,1 milijun kuna), Nikice Jelavića (1,1 milijuna, Porezna traži 620 tisuća kuna), Mirka Hrgovića (3,6 milijuna kuna, Porezna traži 1,4 milijuna) te Gorana Sablića (2,7 milijuna kuna, Porezna traži 475 tisuća kuna).

Ni tu Hajduk nije izvršio skrivanje porezne obaveze, istaknuo je vještak Kolovrat. Čak i ako nije u cijelosti prikupio poreznu dokumentaciju te umjesto igračima administrativnom greškom isplatio po njihovoj naredbi agenciji Pharos Sport, odnosno Siniši Šoši, Hajduk je uplatio bruto iznos, zaključio je.

Odluku o regresnom zahtjevu prema igračima trebao bi donijeti predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš, a nekakvu uputu bi možda mogao dati i Nadzorni odbor na čelu sa Kerumovim šogorom Petroslavom Sapunarom. Kako smo čuli od splitskog gradonačelnika, on je "škrti Bračanin", koji pazi na svaku kunu, a ovdje ih ima podosta. Više od devet milijuna.

Svaguša tražio 8 milijuna kuna povrata, Hajduk dobio 9,2 milijuna kuna duga

Cijela priča o porezu na transfere krenula je, inače, nakon što je Joško Svaguša 2009. godine zatražio 8 milijuna kuna povrata PDV-a. Porezna uprava mu je izašla u susret, ali su odmah na Poljud poslali inspekciju, koja je utvrdila da je po osnovi drugog dohotka trebalo platiti poreze na transfere.

Zbog toga Hajduk vodi upravni spor, no dugovanje već neko vrijeme podmiruju obročno u dogovoru sa Poreznom upravom. Nije bilo druge, nekakav modalitet se morao pronaći kako račun ne bi bio blokiran. U igri su velike brojke, vremena baš i nema za bacanje, zato pravna struka s Poljuda i drži da bi novac trebali nadoknaditi igrači kojima su isplaćeni bruto iznosi. Što prije, to bolje.

Fiorentini neopravdano pod istragom?

Najgore je ipak prošao bivši direktor "bilih" Fredi Fiorentini, protiv kojeg Državno odvjetništvo traži istragu zbog utaje tih 9,2 milijuna kuna. Pravnici upućeni u ustroj Hajduka upozoravaju da je Fiorentini bio tek administrativac, koji je provodio odluke financijske službe pa po tome ne može snositi nikakvu kaznenu odgovornost za utaju koje, po njima, zapravo nije ni bilo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.