"Hajduk je imao loše rezultate. Onda se pojavio igrač s povezom na nozi"

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

ODIGRANO je 15. kolo SuperSport HNL-a. Rijeka i Dinamo odigrali su odličan derbi (2:2) na Rujevici, Hajduk je na Poljudu uvjerljivo nadigrao Varaždin (3:1), Istra je zakucala Rudeš (4:0) na dno ljestvice, dok su Slaven Belupo i Gorica remizirali u Koprivnici (0:0), a Osijek i Gorica (2:2) na Opus Areni.

Hajduk se nalazi na prvome mjestu HNL-a s 33 boda, pet više od druge Rijeke koja ima utakmicu manje. Dinamo je treći s 24 boda i dvije utakmice manje u odnosu na Splićane, a blizu su i Gorica s 23 boda te Osijek s 22. Na dnu ljestvice je Rudeš, još uvijek bez pobjede i s 11 bodova zaostatka za Slavenom.

Hrvatski trener i bivši branič Andrej Panadić (54) za Index je komentirao prošlo kolo hrvatskog prvenstva.

Hajduk je uvjerljivo nadigrao Varaždin i odvojio se na tablici. Što mislite o Hajduku i treneru Mislavu Karoglanu, koji je naslijedio Ivana Leku?

Hajduk nije u velikoj formi, već je jednostavno odigrao dobru utakmicu. Karoglan je i sam rekao kako nisu bili spektakularni po pitanju igre, no imaju rezultate. Hajduk se odvojio, Dinamo ima par utakmica manje, ali vjerujem da će u njima pobijediti i približiti se. No, odigrano je premalo susreta, nitko ne može znati što će biti u budućnosti.

Dinamo je imao puno problema: prodali su najbolje igrače, neki su se ozlijedili, a tu su i poteškoće u klubu. Ali na sve se to gleda kao na pogreb, kao da je svemu došao kraj. Vjerujem da će na proljeće biti dobro, moraju biti optimistični. Hajdukova igra nije na top razini. Rijeka najviše pokazuje po pitanju igre, nitko nije očekivao da će imati takve rezultate.

Karoglan je oduševljen Rokasom Pukštasom. Kako vi vidite veznjaka Hajduka?

Bio je fantastičan već u juniorima, otpočetka pokazuje što može. Nitko ga puno ne spominje. Ima potencijal i kvalitetu. Liga je njime oduševljena, nitko ne može vjerovati da su rezultati i igra Hajduka bili loši bez njega. Sada se pojavio s povezom na nozi i Hajduk izgleda drugačije. Ne boji se, željan je natjecanja i pravi je timski igrač, opasan iz prekida.

Tomislav Ivković je uz šalu "želim mu da ga prevari neka Dalmatinka i da ga prebacimo u hrvatsku reprezentaciju" rekao kako bi Pukštasa rado vidio u hrvatskoj reprezentaciji. Sada igra za mladu reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država. Ima li za njega mjesta u hrvatskoj selekciji?

Ne bih to tako gledao. Potrebno je razgovarati s njime. I Hrvatska ima jako talentirane igrače. Odluči li se Pukštas za Hrvatsku, sigurno bi mogao pomoći jer je izuzetno kvalitetan igrač. Čim kod nas odigraš dvije-tri odlične utakmice, odmah si kalibar za reprezentaciju.

Čekaj malo... Pustimo čovjeka da se izgradi, ima tek 19 godina. Pokazao je potencijal i treba ga poticati. No neka on odluči za koju će reprezentaciju igrati. Ako se Hrvatska može izboriti za njega, zašto ne?

Je li Krovinović najbolji igrač Hajduka iza Marka Livaje i kako ga najbolje iskoristiti? Karoglan je poručio da više očekuje od njega.

Protiv Varaždina je konačno odigrao odličnu utakmicu. Baš sam bio zadovoljan njegovim nastupom, iako dosad nisam bio. Izuzetno ga cijenim. Uzevši u obzir prošlost i klubove u kojima je igrao, trebao bi biti jedan od najvažnijih igrača Hajduka. Međutim, uvijek je bio pomalo povučen, igrao je ziheraški. Krovinović mora preuzimati rizik, sad je preuzeo i to mu se vratilo.

Što ste vidjeli u derbiju Rijeke i Dinama?

Puno duela, prigovaranja i vrele krvi. Atmosfera je u jednu ruku bila dobra, a u drugu loša. Bilo je nekoliko neugodnih situacija, nisam ih htio ni slušati. Utakmica može proći jer je bila žešća, ali je bilo previše pogrešaka obiju ekipa.

Cijelo vrijeme govorim da Dinamo prima previše golova i to se dogodilo i protiv Rijeke. Priča se kako Dinamo ne zabija, a zapravo mora napraviti što je najbitnije u nogometu - ispravno raditi početne stvari, a to je način na koji se braniš. Branjenje je stvar odgovornosti pojedinca i potreban je plan koji se treba provoditi.

Kada spominjete "neugodne situacije", prvenstveno mislite na povike treneru Sergeju Jakiroviću, koji je šokantno napustio Rijeku i ranije ove sezone preuzeo Dinamo?

Naravno da su navijači ljuti što je Jakirović otišao u nezgodnom trenutku. Ne znam što se točno dogodilo. No, nastala je takva atmosfera i on je to morao izdržati. Čuo sam i da je Stefan Ristovski plakao na poluvremenu.

Pazite, on je odavno napustio Rijeku. Čak ni Josipu Mišiću, koji je čuda napravio s Rijekom, nije bilo ugodno. Sve to nije potrebno. Situacija se zatrovala, što je dovelo i do nervoznih igrača, zamalo su se i potukli. Unatoč svemu, uvjeti na Rujevici bili su odlični i vidjeli smo nekoliko odličnih akcija. Zasmetalo mi je što se gotovo igralo na nož.

Postavlja se pitanje treba li Jakirović dobiti otkaz. Što Vi mislite?

Neću reći svoje mišljenje. Uvijek branim trenere jer sam i ja trener. Odluke se ne donose na temelju komentara sa strane. Kad je Dinamo prodavao najbitnije igrače, valjda su vodeći ljudi znali što će se dogoditi. No, ja ne znam kakav je bio plan kluba.

Ako su bili svjesni da će morati izdržati do kraja, onda moraju biti strpljivi s Jakirovićem. Pa Sir Alex Ferguson je prema tome trebao odletjeti iz kluba nakon prve sezone! Ali ne, on je ostao 30 godina. Kod nas je to nemoguće. 

Vidjet ćemo što će biti tijekom prijelaznog roka. Ljude ova tema zanima zato što su treneri u prošlosti odlazili i zbog manjih stvari. Ide mi na živce što se non-stop spominju ista imena. A Jakirović je još u klubu, nije otišao. 

Velik plus je što će HNL biti zanimljiviji. Tri ekipe su jako blizu, bit će zanimljivo pratiti kako će se stanje razvijati. Pitanje je hoće li se Dinamo konsolidirati i hoće li Hajduk i Rijeka ovako nastaviti. Odigrano je tek 15. kolo, nismo ni na polovici sezone, pa nemamo konkretne zaključke. Klubovi će dovoditi pojačanja ili se rješavati onih koji im nisu potrebni.

Vaše mišljenje o Osijeku pod trenerom Zoranom Zekićem?

Dobro je krenuo, no sada su opet u slabijoj formi. Zekiću je potrebno vrijeme, ima ekipu kakvu ima. Vjerujem da će Osijek reagirati tijekom prijelaznog roka. Uz Dinamo, Hajduk i Rijeku, on je također jedan od kandidata. Ali sve je to tu negdje, i Osijek će biti zanimljivo pratiti.

Rudeš je smijenio Tonija Golema, što je drugi otkaz treneru nakon Roberta Prosinečkog. Zadnji je i ima 11 bodova manje od Slaven Belupa. Može li napraviti čudo i izboriti ostanak?

Jako teško. Bitan je pozitivan impuls, odnosno da pobijede. Dosad nijednom nisu slavili. Mogu li napraviti pozitivan niz s ovim kadrom, nisam siguran. Međutim, stiže spomenuti prijelazni rok tijekom kojega će moći reagirati. Hoće li riskirati i uložiti ogroman novac ili će ostati pri ovome te eventualno dovesti igrače za pozicije koje im trebaju, vidjet ćemo.

Sve je moguće. Radio sam u klubu s kojim smo s -6 došli na +23 boda. Pustimo Rudeš da se sabere, dolazi im prijelazni rok kao najbitniji period. Imat će priliku reagirati. Klubovi koji pogode s igračima postići će najbolji rezultat.

:

Pročitajte više