Hajduk nikad ne bi ovo dobio da mu pobjedu nisu poklonili Petković i Livaković

HAJDUK je preokretom svladao Dinamo na Maksimiru 2:1 u prvom kolu SuperSport HNL-a. Dinamo je vodio golom Brune Petkovića iz prvog poluvremena, ali u drugom dijelu uslijedio je preokret Hajduka. Prvo je Marko Livaja iskoristio kiks Dominika Livakovića i zabio za 1:1, a onda je u sudačkoj nadoknadi Rokas Pukštas pogodio za tri boda splitskog kluba. Derbi je za Index komentirao Igor Pamić, trener Karlovca.

Kad pričamo zašto je nogomet najljepša i najzanimljivija igra, onda bi ova utakmica trebala biti čista definicija te teze. Dinamo je imao sve pod svojom kontrolom. Igru, dinamiku igre, rezultat, dominaciju, susret je kontrolirao taktički i u svakom drugom pogledu.

Hajduk neprepoznatljivo loš i onda mu Dinamo pokloni pobjedu 

S druge strane, Hajduk je u prvih 75 minuta bio neprepoznatljiv, puno gori nego prije šest dana u Superkupu. U napadu nije mogao ništa, a jako se loše i branio. I onda, ni iz čega, dobiju utakmicu zbog dvije katastrofalne pogreške Dinama. Petkovićev penal sam po sebi nije pogreška, svatko može promašiti, ali način na koji je to napravio je nedopustiv. Jednostavno, to se tako ne radi u ovakvim utakmicama. 

Zatim Livaković. Ona reakcija je bila katastrofalna i naravno da se Hajduk podigao nakon toga. Za jednu ovakvu utakmicu takve dvije kardinalne greške bile su previše i Hajduk je to uspio iskoristiti.

Bišćanova odluka mi nije jasna 

Jedna stvar mi nije bila jasna kod Bišćana. Razumio bih da je mijenjao Petkovića za Drmića kod 1:0 za Dinamo, ali nije mi jasno čemu taj potez kod 1:1, kad je Bruno, unatoč promašenom penalu, bio jedini igrač Dinama koji je jednim potezom mogao riješiti utakmicu.

Baturina nije bio pravi i mislim da je Petković trebao ostati do kraja jer se radi o igraču poteza. Nakon što mu je Livaković poklonio gol, Hajduk se spustio niže i pokazao kako bi uvijek trebao igrati protiv Dinama dok se kvalitetom ne izjednače. Nije sramota tako igrati na Maksimiru protiv ekipe koja je kvalitetom jača.

Hajduku ovo mora biti normalno želi li biti prvak

Dinamo izlaskom Petkovića nije znao kako doći u šansu, a Hajduk je ulaskom novih igrača dobio na agresiji i pozitivnom bezobrazluku. Osim Dolčeka, sve su to momci koji nisu opterećeni težinom derbija i to se osjetilo.

Ipak, moram ponoviti, nije se Hajduk vratio, vratili su ga Petković i Livaković. Da njih dvojica nisu napravili greške, Hajduk nikad ne bi dobio ovu utakmicu. Kod Hajduka mi je drago što je kod 1:1 taktički odigrao pametno, tražio je pobjedu i napadao je. Pokazao je način kako se osvajaju bodovi, a potencijalno i prvenstvo, premda je tek prvo kolo.

Međutim, da bi bio prvak, Hajduku bi ovakve pobjede na Maksimiru trebale biti standard, mora mu biti sasvim normalno pobjeđivati u Zagrebu, a ne da se sad veseli dvadeset dana.