"Hajduk treba odriješiti kesu i složiti novu momčad"

Foto: Hajduk.hr, Dusko Jaramaz/Pixsell

RIJEKA je u derbiju 20. kola SuperSport HNL-a pobijedila Hajduk na Poljudu 2:1. Gosti su poveli u 65. minuti preko Ampema, a Frigan je u 84. zabio za 0:2. No, onda je Livaja iz penala u 90. minuti vratio Hajduk u igru, da bi najbolji Hajdukov igrač u petoj minuti nadoknade promašio drugi penal za remi.

Utakmicu je za Index prokomentirao Nikica Cukrov, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i legendarni igrač Rijeke i Hajduka iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Cukrov je Šibenčanin koji je bio jedan od ključnih igrača generacije Rijeke koja je na Kantridu donijela dva Kupa maršala Tita koji su bili prvi trofeji u povijesti kluba.

Iako je Cukrov, koji nikada nije krio da je hajdukovac, s Kvarnera otišao u Hajduk, gdje je osvojio još jedan Kup i imao zapažene nastupe u Europi, i dandanas ga publika podjednako cijeni i u Rijeci i u Splitu. 

Hajduk je doživio drugi bolan poraz u nizu. Kako komentirate utakmicu?

Poraz je prebolan. Imali smo priliku s obzirom na Dinamove kiksove, mogli smo mu se skroz približiti, ali smo izgubili dvije od tri utakmice. Na početku utakmice je bilo puno dobrih napada i prilika Hajduka, više opasnih situacija pred golom Rijeke.

Drugo poluvrijeme je uz teške uvjete i vjetar izgledalo jako loše, napadi su bili jalovi. Nemamo igračku kvalitetu za ciljeve koje postavljamo pred sebe, to se treba priznati. Kada je stigao, trener Leko je rekao da mu treba četiri-pet igrača.

Smatrate li da je Lekina izjava točna? Što bi trebali biti idući potezi kluba?

Vidi se da je to točno, zaista mu nedostaje igrača. Situacije se najčešće rješavaju trenucima inspiracije Livaje ili Sahitija, ali to nije dovoljno za napraviti kontinuirano dobre rezultate. Hajduk mora biti strpljiv i okrenuti se stvaranju nove ekipe. 

Postoji još mladih igrača poput Prpića koji se mogu ubaciti u ekipu u ovom drugom dijelu sezone. Tako možemo vidjeti može li se na njih ozbiljno računati iduće sezone, kada treba ući u ozbiljnu utrku s Dinamom i drugim ekipama koje će biti pri vrhu.

Treba procijeniti na kojim pozicijama ima potrebe za pojačanjima. Bojim se da dovođenjem slobodnih igrača iz drugih liga po Europi koji dolaze bez odštete ne možemo krenuti naprijed. To nije dobar put za stvaranje ekipe s kojom želimo osvojiti titulu. Treba odriješiti kesu, naći i kupiti kvalitetne igrače koji odgovaraju ciljevima kluba. Trebaju prava pojačanja.

Osvrnimo se i na igru Rijeke, kako vam Jakirovićeva ekipa djeluje u nastavku sezone? 

Rijeka je borbena i agresivna ekipa. Ima u momčadi potencijala poput Matije Frigana koji je zabio Hajduku i Šibeniku. Sviđa mi se i Niko Janković kod kojeg je igračka kvaliteta očita. Ekipa se digla u svakom pogledu. Jakirović ih je uspio motivirati i pokrenuti. Pogodili su odabirom novih igrača. Očekujem da se uključe u borbu za četvrto mjesto, ali bit će teško jer Istra i Gonzalo Garcia rade dobar posao.