Hajduk u Italiji još uvijek slovi kao veliki klub: Costacurta je realno rješenje

SITUACIJA je puno drugačija nego kada je Hajduk u tišini, vrlo profesionalno odradio posao s Edoardom Rejom. Uostalom, ovaj put im prema našim saznanjima veza s talijanskim tržištem nije Marko Naletilić koji je doveo Reju na Poljud. Je li uopće realno očekivati da u Split s Apenina sleti novo ime, puno više igračko, nego trenersko - Alessandro Costacurta? Isplivao je legendarni ljepotan Milana kao jedan od kandidata za preuzimanje Hajdukove klupe. Agilni, ali vrlo često pretenciozni talijanski mediji već su prenijeli izjavu predsjednika Hrvoja Maleša koji je osim policijskog navodno stigao odraditi i brifiranje s novinarima te poručiti: Costacurta je idealan čovjek za nas.

I to je vrlo pretenciozna rečenica, jer Billy u trenerskoj karijeri, osim iskustva u radu s velikim stručnjacima, nije napravio gotovo ništa. No, priča je itekako realna baš iz sljedećeg razloga: Hajduk u Italiji i dalje predstavlja veliki klub koji je itekako primamljiv trenerskim početnicima, ali i onim stručnjacima koji nisu top rang. Druga je stvar trenutno stanje kluba koji malo toga može jamčiti, posebno kada je u pitanju novac, pa od poslovanja s Poljudom bježe mnoga kvalitetna imena, bilo trenerska ili posrednička.

U Italiji je Billy "mrtav" trener

Alessandro Costacurta rođen je 24. travnja u Oragu, nogometnu karijeri započeo je u mlađim uzrastima Milana. 1986. godine postao je članom prve momčadi Rossonera, koji ga prve sezone posuđuju drugoligaši Monzi, gdje je ovaj igrao standardno cijelu sezonu. Po povratku u Milan, Billy Costacurta zauzeo je mjesto u središnjici obrane Milanista koje je držao punih dvadeset godina.

U međuvremenu je osvojio sedam naslova prvaka Italije, četiri Lige prvaka, a bio je i najstariji nogometaš koji je ikada zaigrao najcjenjenijem klupskog nogometno natjecanju svijeta sa 40 godina i 211 dana. Od 1991. godine do 1998. bio je i član talijanske reprezentacije za koju je skupio 59 nastup, a zabio je i dva gola. Ukupno je za Milan odigrao 649 utakmica u svim natjecanjima i dodao tek tri gola.

Od profesionalne karijere oprostio se 7. svibnja 2007., u dobi od 41 godine, nastavivši život u Ancelottijevu stožeru. Po završetku prve sezone odbio je preuzeti klupu Pise, a četiri mjeseca kasnije postao je trener drugoligaša Mantove, pokrenuvši samostalnu trenersku karijeru. Na klupi je naslijedio Giuseppe Brucato.

U prvoj utakmici na klupi u sklopu 11. kola Serie B izgubio je s 1:0 od Riminija. U sljedećem kolu upisao je prvu pobjedu, s 2:1 pao je Grosseto. Uslijedila je gostujuća pobjeda protiv Mantove i domaća protiv Pise, pa onda i drugi poraz, 2:1 u Anconi. Taj poraz bio je početak loše serije, a već u sljedećem kolu Mantova je izgubila kući od Brescie pa onda i remizirala s Trevisom,  Modenom, Empolijem i Piacenzom. Niz remija prekinuo je poraz od Salernitane, koji je značio da Costacurta nije sedam utakmica upisao pobjedu.

41. siječnja Mantova je napokon pobijedila, sa 2:1 slavila je protiv Frosinonea. Uslijedio je težak domaći poraz od Livorna, bilo je čak 5:2, da bi u sljedećem kolu nakon gostujućeg poraza od Vincenze Costacurta dao ostavku na mjestu trenera, ostavivši klub samo četiri boda poviše zone ispadanja iz lige. Ukupno je Costacurta 14 susreta vodio Mantovu u drugoj talijanskoj ligi, a upisao je četiri pobjede, četiri remija i šest poraza. Odlazak sa klupe talijanskog drugoligaša mnogi su protumačili kao trenersku smrt nekadašnjeg velikana Italije.

Petković i dalje u igri?

Prema nekim drugim izvorima, u igri za klupu Hajduka je još uvijek i Vladimir Petković. Tvrdi se čak da je Maleš već dogovorio suradnju s Hrvatom iz Sarajeva te da za objavu čeka kraj sezone. Prije nekoliko dana Petković nam je rekao da nema dogovoren sastanak s Malešom. Je li se što promijenilo? Koliko je poznato, Hajdukov predsjednik nije proteklih dana obišao Švicarsku, već Barcelonu, zbog dogovora oko dolaska Guardioline momčadi u Split.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.