HNL

Hajduk u Osijeku kreće po prvo mjesto. Ovu utakmicu čeka skoro četiri godine

Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

VEČERAS u 20 sati u 6. kolu HNL-a Osijek i Hajduk će odigrati utakmicu u Gradskom vrtu. S obzirom na to da je derbi između Dinama i Rijeke odgođen kako si se klubovi što bolje pripremili za ključne europske uzvrate, okršaj u Osijeku je derbi kola.

Osijekov treći derbi zaredom

Domaći iza sebe imaju dvije vrlo teške utakmice. Nakon što su protiv Dinama igrali bez golova, na gostovanju u Rijeci uzeli su još jedan bod. Dobra igra rezultirala je pogotkom Žapera u kasnoj fazi utakmice, a sada im slijedi treći veliki test. Ohrabreni pozitivnim rezultatima, a pogotovo solidnom igrom iz prošle dvije utakmice, iz Osijeka poručuju da su spremni.

"Hajduk je vrh hrvatskog nogometa, a mi želimo još jednom dokazati da smo u kontinuiteti spremni biti u samom vrhu. Više smo zaslužili u prethodna dva derbija", kaže Osijekov pomoćni trener Zoran Marčetić.

Osječani neće imati većih poteškoća s izostancima. Nema nekolicine igrača, ali svi oni koji su bili dostupni u utakmici s Rijekom trebali bi ponovno biti u kadru.

Hajduk ima priliku izbiti na prvo mjesto

Koliko god Osijek dobro odigrao u posljednje dvije utakmice, ekipa na kojoj je fokus u ovom derbiju ipak je Hajduk. Splitska momčad ima priliku izbiti na prvo mjesto nakon gotovo 1400 dana, a posljednji trener Hajduka koji je do neke relativno ozbiljne faze prvenstva bio na prvom mjestu bio je upravo Damir Burić.

Ulog u ovoj utakmici još je veći ako znamo da u subotu Dinamo nakon povratka iz Trondheima gostuje na Poljudu.

Rezultati by SofaScore

 

"Nama je najvažniji naš svakodnevni fokus, da pokušamo reprizirati dobre stvari iz ogleda s Goricom. Momčad je to u stanju i vidi što može. Čeka nas neugodan i dobar protivnik, ali najvažnije je da mi sprovedemo naše točke, nadam se da smo to u stanju", izjavio je trener Hajduka Damir Burić. 

Sistem koji je Burić koristio protiv Gorice bio je uspješan. Tada je odlučio spustiti još jednog igrača u vezni red, što je rezultiralo formacijom 4-3-1-2, s Jairom i Eduokom u napadu. Formaciju za večerašnji ogled još uvijek ne znamo, a postoji i nekoliko upitnika oko prvih 11, ponajprije oko Nejašmića.

Ljubić kao najslabija karika

Marin Ljubić, nominalno treći vratar Hajduka, branio je u prošlom kolu protiv Gorice zbog ozljeda Josipa Posavca i Tomislava Duke. Uspio je sačuvati mrežu netaknutom, ali imao je nekoliko nesigurnih trenutaka, ponajviše zbog nedostatka komunikacije sa suigračima.

Osijek mu sigurno nije ostao u dobrom sjećanju. U prošloj je sezoni branio kada je Hajduk ispao u kupu, a danas bi mogao biti Hajdukova najslabija karika, budući da je ipak treći golman. Mladi vratar ima kvaliteta, ali u ovakvoj utakmici bi nedostaci ipak mogli biti ono što će doći do izražaja.

Očekuje se puno prekršaja, samim time i prilika iz prekida. Za vratarske pojmove nedovoljno visok, s problemima kod kontrole svog prostora, Ljubić bi mogao imati dosta muke. Stoperi Škorić, Majstorović i Šutalo iskoristit će svaku situaciju za dolazak na skok, a ne bi trebalo posebno napominjati da prekide izvodi Petar Bočkaj.

Pozitivna stvar za Hajduk je ta što se u sastav vraća stoper Stefan Simić s kojim će obrana Bijelih svakako dobiti na sigurnosti, posebno pri branjenju prekida. 

Dobar rezultat mogao bi biti jako skup

Iako se u Hajduku trude držati pažnju samo na Osijeku i staviti utakmicu s Dinamom na čekanje, zbog prijetnje od suspenzija sljedeće su dvije utakmice itekako povezane. Ako baš hoćete, onda i tri, jer Hajduku iza pauze slijedi Rujevica, što je veliki dodatni uteg.

Momčad Damira Burića, naime, ima čak pet igrača kojima prijeti suspenzija zbog trećeg žutog kartona. Riječ je o Ismajliju, Hamzi, Kaliku, Caktašu i Eduoku. S obzirom na naboj kojeg će nesumnjivo biti, nije uopće pitanje hoće li Hajdukovi prvotimci zaraditi suspenzije, nego koliko njih i kada.

Ali ni eventualno kompletna momčad protiv Dinama, a potom i Rijeke, nije jamstvo za uspjeh. Stoga se hajdukovci danas u Osijeku neće štedjeti, a ključnu ulogu u svemu odigrat će sudac Igor Pajač.

Upravo je on sudio posljednji dvoboj ovih momčadi u Splitu kada je završilo 0:0, a podijelio je šest žutih kartona. Njegovi pomoćnici bit će Bojan Zobenica i Vedran Đurak.

OČEKIVANI SASTAVI:

Osijek (3-5-2): Ivušić - Šutalo, Majstorović, Škorić - Šorša, Kleinheisler, Lopa, Žaper, Bočkaj - Marić, Mance

Hajduk (4-2-3-1): Ljubić - Juranović, Ismajli, Svatok, Dolček - Hamza, Nejašmić - Eduok, Caktaš, Jradi - Jairo

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.