Henderson želi otići iz Saudijske Arabije. To će ga koštati više od 100 milijuna eura

Foto: EPA

JORDAN Henderson željan je povratka u Premier ligu u šokantnom potezu koji bi ga koštao više od 100 milijuna eura u porezima i izgubljenoj plaći, pišu engleski mediji. Engleski veznjak mučio se s prilagodbom otkako je prošlog ljeta završio transfer vrijedan 14 milijuna eura iz Liverpoola u Al Ettifaq iz Saudijske Arabije i ozbiljno će razmotriti sve ponude koje klub dobije ovog mjeseca.

Hendersonovi su problemi potencirani lošom formom Al Ettifaqa, zbog koje je trener kluba, Steven Gerrard, bio pod pritiskom vlasnika nakon niza u kojem njegova momčad nije uspjela pobijediti u osam utakmica zaredom. Još jedan važan razlog za Hendersonovo nezadovoljstvo je činjenica da je prvi pomoćni trener kluba, Ian Foster, dao ostavku kako bi preuzeo klupu Plymouth Argylea koji se natječe u Championshipu, drugom razredu engleskog nogometa.

Gerrard i Foster bili su ključni ljudi u uvjeravanju Hendersona da prijeđe u Saudijsku Arabiju prošlog ljeta, u iznenađujućem transferu koji nije polučio rezultate na terenu kakvima su se svi uključeni nadali. Osim prilagodbe na drugačiji način života, 33-godišnjak se također borio s vrućinom i vlagom u uvjetima igranja. Nimalo ne pomaže podatak da je prosječna posjećenost utakmica Al Ettifaqa ove sezone samo 7 800 gledatelja.

Plaće igrača u Saudijskoj Arabiji nisu oporezive, ali uz jedan važan uvjet

Henderson je također doživio brojne kritike zbog prelaska u Saudijsku Arabiju, pa čak i zlostavljanje prvenstveno na društvenim mrežama jer je svojim odlaskom na Bliski Istok navodno izdao LGBTQ+ zajednicu. Pripadnici te zajednice jako su zamjerili Hendersonu njegovu odluku da ode igrati u državu koja prema njihovim standardima nije prijateljska prema njihovim pripadnicima, a bivši kapetan Liverpoola prethodno je bio jedan od najglasnijih zagovaratelja prava zajednice među nogometašima.

Henderson je rekao suigračima da razmatra svoje mogućnosti prije nego što ode na kratki odmor tijekom zimske stanke. Njegovo nezadovoljstvo takvo je da bi razmislio o značajnom smanjenju plaće i otpisu milijuna poreza ako dobije primamljivu ponudu iz Premier lige, iako bi zasigurno morao drastično smanjiti svoja primanja.

Poznato je da je Hendersonova plaća u Al Ettifaqu nevjerojatnih 815 000 eura tjedno, a iznos zvuči još luđe ako se uzme u obzir da se radi o neoporezivom iznosu. I tu dolazimo do "kvake 22" u svezi njegovog povratka u Englesku. Naime, Hendersonova primanja su neoporeziva samo ako on ispoštuje prve dvije godine svog ugovora.

Foto: EPA

Budući da Saudijska Arabija ima fiksnu stopu poreza na dohodak od 20 posto, povratak u Englesku nakon šest mjeseci ostavio bi Hendersona s poreznim računom od oko četiri milijuna eura. Povratak kući toliko bi ga koštao, i to ako uopće ne uzmemo u obzir odricanje od dogovorenih budućih primanja.

Hendersonov ugovor u Saudijskoj Arabiji vrijedi do ljeta 2026. godine, a njime mu je garantirano još nevjerojatnih 98 milijuna eura neoporezivog novca. Dakle, ukoliko se Henderson ove zime vrati iz Saudijske Arabije, izgubit će taj novac i morat će platiti još četiri milijuna eura poreza, tj. odreći će se preko 100 milijuna eura samo da više ne bi morao igrati u Saudijskoj Arabiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.