HENRIK, ŠIBENSKI KRALJ SPLITA "Ušlo mi je po Duhu Svetome, više nikad neću ovako zabit!"

Foto: Miranda Čikotić / Pixsell

HENRIK ŠIRKO junak je Splita. Ne samo kluba, nego i grada, nakon što je tricom u zadnjoj sekundi na rasprodanim Gripama, Šibenčanin donio Žutima produžetke u kojima su pobijedili Šibenik 107:106.

Žutilo se vratilo na Gripe. I to u najvećem stilu, a košarkaška renesansa u rasprodanoj dvorani nastavila se dramatičnom pobjedom nad Šibenikom u 16. kolu A-1 lige.
 
Još jedna vrhunska predstava u splitskom hramu košarke koju je takvom utakmicom života učinio upravo Širko, najbolji strijelac susreta s 28 koševa (šest skokova i četiri asistencije) autor čudesnog preokreta njegove momčadi protiv gostiju koji su bili bolji i bliže pobjedi.
 
Kanaet je zabio slobodno bacanje za pobjedu Splita u produžecima. Ali njih ne bi bilo da Širko nije izvukao Splićane iz minus devet, koliko su zaostajali za Šibenčanima na ulasku u zadnju minutu regularnog dijela. Širko je u zadnje dvije minute "i sitno" ubacio ukupno četiri trice, ali tri je zabio u samo zadnjih 25 sekundi!
 
Pamtit će se 5,85 sekundi prije kraja, kod 83:86, kada je prvo slobodno bacanje promašio nenamjerno, a drugo namjerno, zatim uhvatio loptu koja se odbila od obruča, otišao u kut i preko Badžima pogodio tricu za izjednačenje i produžetak. 

Nakon utakmice Širka su suigrači u slavlju nosili na rukama, a on je bio izvan sebe od euforije i nevjerice:
 
"U šoku sam, oni su bili bolji, ali mi smo se borili. Nismo prestali vjerovati, naučili smo svoje lekcije ranije i ova pobjeda nam puno znači."
 
Pobjeda koje ne bi bilo bez njegovih dalekometnih projektila?
 
"Pogodio sam nekoliko luđačkih šuteva, neću ih više nikad pogoditi. Ovaj za produžetke ušao je po Duhu Svetome."
 
Jesi li ikad odigrao ovakvu utakmicu?
 
"Nikada. Ovo je dokaz da se u sportu događaju čuda, da nikad nije gotovo i da nikada ne treba prestati vjerovati. Nikome ne priznajem da je bolji dok nas ne pobjedi."
 
Kako je dogovorena akcija za tricu koja je donijela produžetke? 
 
"Dogovor je bio da promašim drugo bacanje, ali ja sam promašio prvo. Sudac mi je tada rekao da drugo ne smijem namjerno promašiti. Vidio sam da su se gradili Siriščević i naš visoki igrač na desnoj strani, gađao sam obruč na toj strani i poklopilo se." 
 
Širko ističe da je prilikom postizanja već sada antologijske trice fauliran.
 
"Faul je bio i o tome nema rasprave jer u trenutku šuta dobio sam tijelo u tijelo. Ogorčen zbog toga, uopće nisam gledao jesam li pogodio, nego sam krenuo prigovoriti sucu. Oni su Šibeniku u sličnim situacijama svirali tri faula na Siriščeviću. Svi su bili, ali bio je i ovaj nada mnom."
 
Poruka za kraj:
 
"Publika nas je nosila i sve je ispalo sretno. Zahvaljujem se našim navijačima, ali i Funcutima. Ja sam Funcut, moje je srce narančasto, ali volim navijače Splita, nadam se da ćemo se mi na parketu i navijači na tribinama opet vidjeti, ali u finalu."
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.