Hezonja: Konačno imamo ono što su uvijek imali nogometaši i vaterpolisti

Foto: Igor Soban/PIXSELL

MARIO HEZONJA stigao je u Zagreb u utorak ujutro i priključio se pripremama hrvatske reprezentacije, koju će prvi put povesti kao kapetan. U petak, dva dana prije 29. rođendana, debitirat će s trakom na ruci u Brestu protiv jake Francuske na početku kvalifikacija za Eurobasket 2025.

"Ne opterećujem se individualnim priznanjima, ali činjenica je da je kod nas to velika stvar i velika stvar za moju obitelj", rekao je Hezonja nakon jutarnjeg treninga u utorak. "Uvijek sam nastojao biti primjer na terenu, navijačima, javnosti, a sad kad sam u zrelijim godinama, kad treba biti vođa na terenu i izvan njega, drago mi je."

Hrvatska je u kvalifikacijskoj skupini s Francuskom, BiH te Ciprom kao jednim od domaćina, koji ima izravan plasman, pa se zapravo samo preostale tri reprezentacije bore za dva mjesta na smotri najboljih. Hezonja u Real Madridu za suigrače ima Francuza Yabuselea i Džanana Musu, najveću zvijezdu BiH izvan NBA lige.

"Razgovarali smo malo o tome, kažeš im da ćemo ih razvaliti, tipične gluposti. Francuzi su favoriti, Bosni sad neće biti dosta igrača, ali za nas će biti kompletni. Nemamo se što bojati ni puno razmišljati o drugim ekipama, treba biti maksimalno spreman, fokusiran i ići na pobjedu protiv svih", rekao je Hezonja okupljenim novinarima.

O Božiću: "Treba pustiti ljude da se osjećaju slobodno, a ne da im reprezentacija bude teret"

Nije se želio zadržavati na temi izostanaka s popisa izbornika Josipa Sesara, odnosno Luke Božića, za kojeg je kasno sinoć KK Zadar javio da će nakon operacije umnjaka biti tjedan dana na poštedi i na antibioticima.

"Takva pitanja samo stvaraju glupu negativnu energiju, možda ljudi stvarno ne mogu doći jer su umorni ili ozlijeđeni. Treba ih pustiti na miru, da se osjećaju slobodno, da im reprezentacija ne bude nikakav teret. 

Ako si zdrav i slobodan, vrata su otvorena svima. Kakva god im bila reakcija ili odluka, to su naši najbolji igrači, nemamo što zatvarati vrata, svi igrači nam trebaju. Mislim da je i Dario Šarić istog mišljenja."

O Olimpijskim igrama: "Nemamo se koga bojati, mentalitet nam se dosta promijenio"

U ovom prozoru Hrvatska igra samo dvije utakmice kvalifikacija za Eurobasket. Nakon gostovanja u Francuskoj u petak, u ponedjeljak u Rijeci igra s Ciprom. Sljedeći kvalifikacijski prozor tek je najesen, a u međuvremenu će na ljeto igrati kvalifikacije za Olimpijske igre.

U Pireju će nam najveća prepreka biti Slovenija i domaćin Grčka, čiji bi najbolji igrači Luka Dončić i Giannis Antetokounmpo mogli biti potpuno potrošeni dugom NBA sezonom, posebno ako dođu sve do finala.

Goran Kovacic/PIXSELL

"Oni se tek u play-offu počnu više trošiti, ali kad se radi o ozbiljnim sportašima, koji su spremni, ne možeš se kladiti protiv njihove želje i energije. Moramo biti fokusirani na sebe, suigrače i trenera, imati ideju što želimo biti na terenu, kao što smo imali lani u Turskoj na olimpijskim pretkvalifikacijama.

Šansu uvijek imamo, samo se treba maksimalno spremiti, ići utakmicu po utakmicu, bez puno filozofiranja kao nekad, bez straha, nemamo se koga bojati. Dosta se promijenio mentalitet reprezentacije, samih igrača, i ja ih tjeram sa strane. Cilj je pobjeđivati utakmicu po utakmicu i doći na veliku pozornicu što prije."

O vaterpolistima: "Oni i nogometaši uvijek su imali zajedništvo. Sad ga imamo i mi"

Dubrovčanin se dotaknuo i vaterpolista, koji su prošlog tjedna postali svjetski prvaci. "Svaka im čast, oni su, uz nogometaše, ponos Hrvatske", rekao je Hezonja i prokomentirao što to oni imaju, a košarkaška reprezentacija nema.

"Mislim da su i oni i rukometaši i nogometaši imali ono što mi nismo, a to je zajedništvo, da je cijela ekipa kao jedno. Mi to imamo od prošlog ljeta, samo još nije na nivou kao kod njih. Naravno, doći ćemo na taj nivo, nadam se i bolji, i rezultati će dolaziti. To se vidi na nama, vidjelo se lani u Turskoj, iz toga je proizašao rezultat. Samo trebamo nastaviti raditi na tome i ne zadovoljavati se.

Drago mi je što smo se opet okupili, lijepo je vidjeti sve u veljači nakon što smo imali dobro ljeto, za koje je najzaslužniji izbornik Sesar jer je od početka postavio temelje kako stvari trebaju funkcionirati. Svatko zna svoju rolu, svi su sretni, žele igrati i imaju žar u očima."

Prokomentirao je i fantastičnu sezonu Real Madrida, za koji mnogi kažu da je najbolja europska momčad svih vremena. "Puno stvari se poklopilo, najbolji igrači našli su se na raskrižju, svi na istome mjestu po godinama, ugovorima...

Kad dođe Final Four, bit će skraćena rotacija i nije lako igrati s puno vrhunskih igrača kad svi za sebe misle da su najbolji. To može biti i dobro i loše, ali samo da nastavimo igrati kao do sada", rekao je Hezonja, a na spomen pisanja španjolskih medija da je nezadovoljan i da želi otići - samo se nasmijao.