HNL ima dva najbesmislenija pravila ikad. Jedno se mora ukinuti već danas

Foto: Marko Prpic/Pixsell

HRVATSKI klubovi ostvarili su stopostotan učinak u prvih šest utakmica kvalifikacija za Ligu prvaka i Konferencijsku ligu. Dinamo, Rijeka i Osijek pobijedili su u obje utakmice protiv svojih prvih europskih suparnika u ovoj sezoni, napravili veliku stvar za koeficijent, ali i iskorak prema grupnoj fazi koja je za prvaka Hrvatske već osigurana.

Sva tri kluba su u prva četiri kola iskoristila i opciju odgode prvenstvene utakmice. Osijek je taj joker potrošio na domaći ogled protiv Hajduka, Rijeka na gostovanje u Gorici, a Dinamo na gostovanje kod Lokomotive. Podsjetimo, svaki HNL klub koji igra Europu ima pravo zatražiti odgodu jedne HNL utakmice tijekom kvalifikacija. Čak i ako iskoriste taj joker, klubovi imaju pravo napraviti to još jednom tijekom sezone, ali samo ako uđu u grupnu fazu.

I prve odgode rade probleme u rasporedu, a s obzirom na to da je vjerojatno da će se ove godine još barem jedan hrvatski klub priključiti Dinamu u euroskupinama, one bi mogle ponovno napraviti cirkus od lige. Vrijeme je da HNS razmisli imaju li one smisla ili rade štetu klubovima.

Liga koja započinje tako rano i odgode su dva potpuno suprotna koncepta i dokaz besmisla odgoda koji je potvrdila i praksa

Logično je da se klubovima da mogućnost odgode utakmica jer je hrvatskim klubovima Europa važan izvor prihoda, ili to može biti, pa je u interesu hrvatskog nogometa omogućiti klubovima da se što bolje pripreme za Europu, pa i pod cijenu promjene rasporeda prvenstva. 

Ono što nikako nema smisla je činjenica da HNL počinje ranije od većine liga, sredinom sedmog mjeseca. Jedan razlog je zimska pauza koja je dolaskom novih travnjaka posala višak, a drugi je, barem prema uvriježenoj perspektivi, taj da momčadi ne ulaze u Europu bez natjecateljske utakmice.

Ta dva koncepta su u potpunoj logičkoj koliziji. Ne može se kao jedan od argumenata za raniji početak prvenstva navoditi priprema za europske dvoboje, a istovremeno se davati klubovima opcija odgode. 

Da takva praksa nije baš korisna, sugeriraju i europski rezultati. Hrvatska je ovu sezonu startala kao 19. liga Europe pri čemu je Dinamo praktički bio jedini koji je dao značajniji doprinos. Rijeka je imala nekoliko solidnih epizoda, a Osijek i posebno Hajduk su puno češće doživljavali debakl nego uspjeh.

S obzirom na to da zbog lošeg koeficijenta HNL ionako rano starta u Europi, postavlja se pitanje je li ikakva komparativna prednost u smislu natjecateljskog ritma to što će klubovi odigrati jednu ili dvije utakmice u prvenstvu, posebno jer su u tim fazama natjecanja često mogući suparnici oni kojima prvenstvo traje i u punom je pogonu.

To je slučaj s klubovima iz Estonije, Finske, Kazahstana, Gruzije, Islanda, Irske, Latvije, Litve, Norveške, Švedske, Bjelorusije i Farskih otoka koji imaju malo drugačiji kalendar od onog ustaljenog koji traje od ljeta jedne godine do kraja proljeća iduće godine.

Odgode su dosad već radile probleme, a ove sezone su mogle napraviti cirkus od prvenstva

Koliko suludo mogu ispasti odgode, pokazuju primjeri iz zadnje dvije sezone. U onoj pretprošloj, HNS je na zahtjev Dinama odgodio derbi Plavih i Hajduka koji se trebao odigrati 19. rujna kako bi se Dinamo pripremio za susret s West Hamom.

Derbi se na kraju odigrao gotovo sedam mjeseci kasnije, 20. travnja. Hajduk je u njemu pobijedio 1:0 te je zakomplicirao prvenstvo Dinamu koji je dan iza toga dao otkaz treneru Željku Kopiću i doveo Antu Čačića.

Između originalnog datuma i onog na koji je odigrana utakmica prošao je cijeli jedan prijelazni rok i pripremni ciklus. Hajduk je u međuvremenu doveo četiri igrača koji su postali prvotimci tako da je u derbi izašao sa sasvim drugačijom postavom nego da je utakmica odigrana u rujnu.

Prošle sezone smo imali relativno sličan slučaj kada su Dinamo i Istra odgođenu utakmicu od 8. listopada 2022. godine odigrali 15. ožujka 2023. godine. Ironično, Istra je tad također pobijedila i ovog puta je Čačić bio taj koji je patio zbog poraza u odgođenoj utakmici. Dinamo je tada odgodio i kup utakmicu protiv niželigaša Splita.

Ove sezone je Hajduk u prva tri kola imao po rasporedu Dinamo, Rijeku i Osijek. U suštini su mu sva tri kluba mogla odgoditi utakmicu zbog europskih obveza, a tu je opciju mogao iskoristiti i Hajduk pa bi u prvih pet ili šest kola odigrao jednu utakmicu.

U propozicijama piše dosta široka definicija da će se odgođena utakmica odigrati prije zadnja dva kola prvenstva. Ali kad se odgođena utakmica igra sedam mjeseci u odnosu na dan kad se trebala igrati, onda se postavlja i pravilo regularnosti jer, posebno za manje HNL klubove koji trguju u zimskom roku, te dvije utakmice ne igraju iste ekipe.

Ako želi biti ozbiljna liga, HNL se ne smije bojati Farskih otoka i Mađara

Konačno, odgode nešto govore i o ozbiljnosti lige. Ne može se težiti profesionalnom prvenstvu i famoznom 15. mjestu na UEFA-inoj listi najboljih liga i istovremeno se bojati odigrati dvije utakmice tjedno. 

Od tri odgode ove sezone, jedino ona Dinamova donekle ima smisla. Plavima je treće pretkolo najveći dvomeč sezone jer im pobjeda garantira minimalno skupine Europa lige. Osječani su odgodili utakmicu protiv Hajduka zbog Mađara koji su skoro ispali iz lige i sad nemaju taj luksuz u puno težem dvomeču.

Rijeka je svoju odgodu tražila zbog kluba s Farskih otoka, ali moguće je da će se ona i Dinamo zajedno dogovoriti o odgodi međusobne utakmice u šestom kolu ako Rijeka dotad ostane u Europi. Odgode su zastarjeli mehanizam čije eventualne prednosti i očite mane treba odvagnuti već uoči iduće sezone.

Rješavanje kadra za novu sezonu nije nešto što treba riješiti HNS svojim jokerima nego klubovi svojom sposobnošću. Uvijek će postojati izvanredne okolnosti zbog kojih će se prvenstvo morati malo presložiti, ali ovo rješenje je štaka koja ligi vrlo vjerojatno uopće ne treba. Hodati može i bez nje, a s njom izgleda hromo. HNL raste i ima potencijal, ali treba reformu. Odgode su dobar početak.