HNL je među najdosadnijim ligama Europe; nova meka totalnog nogometa je Švicarska

Foto: Hina / Getty

VEĆ DUGO vremena utakmice hrvatske nogometne lige sinonim su za dosadu i neatraktivnost, pogotovo kada ih uspoređujemo s dvobojima najboljih europskih liga, ali i kontinentalnih natjecanja.

Puno je naravno razloga, od očajne infrastrukture, nekvalitetnih travnjaka, mizernog broja gledatelja pa i stila nogometne igre, međutim ljestvica koju donosimo možda najpreciznije ocrtava gdje se HNL ovog trenutka nalazi na nogometnoj karti Starog kontinenta.

HNL šesta najneučinkovitija liga Europe

Naime, vrlo je zanimljivo vidjeti gdje se elitni hrvatski nogometni razred nalazi kada je u pitanju broj postignutih golova na utakmici, a rezultati su zaista razočaravajući. U ovom trenutku, nekoliko kola prije kraja natjecanja, HNL se nalazi na samom dnu Europe, odnosno na 22. mjestu.

Iza Hrvatske, smjestila su se nacionalna natjecanja svega nekoliko država. Na posljednjem mjestu je Crna Gora, gdje pada svega 1.91 gol po utakmici. Slijede ruska i bjeloruska Premierliga sa 2.08 golova po susretu, zatim iznenađujuće Portugal sa 2.33 gola, koliko ima i Makedonija, te Rumunjska sa 2.38 zgoditka po dvoboju.

Pola Europe ispred Hrvatske, Portugal i Rusija na samom dnu!

Tako su ispred HNL-a ostali Kazakhstan, Bugarska, Litva, Češka, Moldavija, Gruzija, Francuska, Ukrajina, Latvija, Turska, Slovačka, Austrija te susjedne zemlje Srbija i Slovenija, da ne govorimo o šest najatraktivnijih ligaških natjecanja, barem kada je riječ o postignutim golova, o onome zbog čega se nogomet i igra.

Interesantno, u vodstvu je Švicarska, gdje pada čak 3.26 golova po susretu. Druga je španjolska Primera sa 2.92 gola po utakmici, a treća Italija sa 2.86 golova po susretu. Slijede nizozemska Eredivisije sa 2.85, njemačka Bundesliga sa 2.86, dok najboljih šest zatvara engleska Premierliga sa 2.76 zgoditaka po dvoboju.

Švicarci nova Meka totalnog nogometa, iako kao Hrvati imaju Ligu 10

Ako ste možda pomislili da je Hrvatska tako slabo plasirana jer ima najveću koncentraciju kvalitete, s obzirom na to da je u 1.HNL svega 10 klubova, to baš i nije istina. Odličan primjer za to je Švicarska, koja je s jednakim brojem klubova u prvom razredu daleko najbolja u Europi.

Nadalje, utjeha se ne može tražiti ni u činjenici da su u hrvatskoj klubovi najravnopravniji jer se četverac na vrhu sasvim izdvojio, kao i dvojac na dnu, dok četiri kluba tavore po sredini ljestvice, bez ikakve mogućnosti da se uključe u borbu za mjesta u Europi.

Serie B "najtvrđa" druga liga Starog kontinenta

Pogledajmo još kako stoje najbolje druge lige Europe. Najslabije je plasirana talijanska Serie B, sa 2.2 gola, zatim španjolska Segunda sa 2.27 te druga njemačka Bundesliga sa 2.47. Francuska Ligue 2 ima prosjek od 2.24 gola po utakmici, engleski Championship 2.61, a nizozemska Este Divisie čak 3.2. 2. HNL je na 2.33 gola po susretu.

Na koncu, čisto informativno, najviše golova na svijetu pada u norveškoj trećoj ligi, 4.4 po susretu, a slijedi hongkonška prva liga sa 4.2 gola po utakmici. S druge strane, najmanje golova pada u prvoj kamerunskoj ligi, 1.64 po susretu, te prvoj ligi Obale Bjelokosti- 1.82.

Broj golova ne pokazuje snagu lige, već stil nogometa kojeg prakticiraju klubovi

Da rezimiramo. Ovi podaci ni na koji način ne tvrde da je određena liga kvalitetnija od druge, jer je isto potpuna besmislica, posebice uzevši u obzir da su na ljestvici Portugal i Rusija iza Hrvatske. U ovom slučaju ponajprije je riječ o atraktivnosti i zanimljivosti nogometa.

Naravno, nitko ne govori da portugalski velikani poput Sportinga, Porta i Benfica, odnosno ruski giganti Zenit, moskovski Spartak i CSKA igraju neučinkovit i dosadan nogomet, već se radi presjek utakmica svih preostalih klubova koji sačinjavaju elitni nogometni razred te države.

 

Golovi po susretu u europskim ligama:

 

Crna Gora 1.91

Rusija 2.08

Bjelorusija 2.08

Portugal 2.33

Makedonija 2.33

Rumunjska 2.38

Hrvatska 2.39

Kazakhstan 2.41

Bugarska 2.42

Litva 2.44

Češka 2.48

Srbija 2.51

Moldavija 2.53

Gruzija 2.53

Slovenija 2.59

Francuska 2.6

Ukrajina 2.62

Latvija 2.63

Turska 2.64

Slovačka 2.69

Austrija 2.7

Škotska 2.72

Engleska 2.76

Njemačka 2.8

Nizozemska 2.85

Italija 2.86

Španjolska 2.92

Švicarska 3.26

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.