INTERVJU: ZVONIMIR ŠUBARIĆ

HNL junak iz sjene neprekidno radi čuda i prkosi brojkama. "Čudan osjećaj"

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

DA bi netko bio golman, mora biti i pomalo lud, kaže stara nogometna narodna. Pozitivna ludost mora krasiti čovjeka koji će svojevoljno stati na gol i riskirati da zbog jedne slabije reakcije, nakon desetine dobrih, ispadne najveći tragičar. Nezahvalan dio golmanskog posla kroz nešto drugačiju priču trenutno prati i junaka naše priče, Dragovoljčevog Zvonimira Šubarića (24). 

U 29 ovosezonskih HNL utakmica primio je 62 pogotka pa će i sam reći da je nezadovoljan statistikom jer u prosjeku prima dva i pol gola po utakmici, što na prvi pogled za vratara izgleda vrlo razočaravajuće. Međutim, Šubarić ih najmanje toliko i spasi po utakmici i bez ikakve dileme je najkonstantniji i najkvalitetniji član svoje momčadi.

Zbog toga zaslužuje da ga se smatra jednim od najkvalitetnijih HNL vratara ove sezone i neće biti iznenađenje ako od sljedeće sezone bude "jedinica" puno jačeg HNL kluba. Šubarićeva kvaliteta zasjala je u potpunosti na utakmici Hrvatskog dragovoljca i Lokomotive (1:1) u 30. kolu 1. HNL.

Lokomotiva je bila puno bolja momčad i prema golu protivnika uputila 27 udaraca, od čega sedam u okvir. Bod je spasila tek u 82. minuti golom Matea Marića nakon prekida. 

Dotad je Vukovarac Šubarić briljirao i nizao obranu na obranu. Na kraju ih je skupio osam, od čega ih je sedam bilo unutar njegovog kaznenog prostora. To već u startu oslikava koliko je kvalitetan posao odradio u Kranjčevićevoj, a za potpuni dojam najbolje je pogledati sažetak spomenute utakmice. 

Šubarić kvalitetnim partijama prkosi podatku da ima najviše primljenih golova od svih. Prema SofaScore podacima Šubarić po utakmici u prosjeku ima 3.72 obrane, po čemu je drugi u HNL-u. Prvi je po broju obranjenih jedanaesteraca (obranio ih je dva), a za ovu priču posebno je bitan podatak kako je i drugi po obranama unutar kaznenog prostora s 2.59 po utakmici.

Šubarić je prošle sezone bio najbolji vratar Druge HNL i jedan je od rijetkih igrača Dragovoljca koji je i tada pokazivao prvoligašku kvalitetu. Ostao je u klubu i kao kapetan hrabro poveo momčad u gotovo nemoguću bitku jer je svima bilo jasno kako će se HD teško održati u prvoligaškoj konkurenciji bez značajnijih ulaganja u igrački roster. Na polusezoni Šubarić je ostao bez kapetanske trake nakon brojnih promjena u klubu, no unatoč tome pokazao je zrelost i nastavio spašavati svoj klub.

Sa Šubarićem smo kratko porazgovarali nakon fantastičnih obrana protiv Lokomotive. Ponovno je istaknuo svog idola Danijela Subašića, s kojim se na terenu susreo 19. veljače kada je Hajduk 3:0 nadigrao Dragovoljca u Zagrebu. Tada su razmijenili i dresove, čime se Šubarić pohvalio na Instagramu. 

Jesi li zadovoljan svojim izdanjima i koju bi si ocjenu dao za ovu sezonu?

Zadovoljan sam s cjelokupnom sezonom, iako naravno uvijek može i mora biti bolje, imam još prostora za napredak i sigurno moram poraditi na nekim detaljima da budem još bolji vratar. Bilo je utakmica i situacija gdje sam morao bolje reagirati, ali i to je sastavni dio nogometa. Sveukupno mislim da sam zadovoljio zahtjeve 1. HNL. Ocjenu si ne bih davao, neka drugi ocjenjuju.

Kako si prihvatio gubitak kapetanske trake?

Osjećam da mi suigrači i dalje vjeruju, imamo dobar odnos, a s obzirom na to da sam s 24 godine među starijim i iskusnim igračima ponašam se isto kao i kad sam imao traku oko ruke, vodim momčad tijekom utakmice, ohrabrujem ih tako da je sama uloga ostala ista. Naravno, uz to sve najveća sam podrška suigraču i kapetanu Majstoroviću.

Smatraš li da je vratarski posao ponekad nezahvalan - braniš dobru sezonu, a imaš najviše primljenih golova? Kakav je osjećaj oko toga?

Čudan je osjećaj. Odlično se osjećam, mislim da imam odličnu sezonu, a primio sam najviše pogodaka. Međutim, bio sam četiri puta u momčadi kola Sportskih novosti, tako da moram biti zadovoljan bez obzira na toliko primljenih pogodaka.

Koju obranu posebno pamtiš iz ove sezone?

Bilo je dosta vrhunskih obrana, skoro svako kolo barem jedna u top pet tog kola. Ipak, obrane protiv Hajduka, gdje je malo falilo da uzmemo bod i obrana kaznenog udarca Lovriću su mi najdraže ove sezone.

Koje HNL vratarske kolege posebno cijeniš?

Već sam nekoliko puta rekao da mi je Subašić uzor od najmlađih dana, utakmica gdje smo branili jedan protiv drugog je bila posebna, iako smo izgubili. Ove sezone HNL je pokazao da su svi vratari izvrsni, možda čak i najbolji pojedinci svojih momčadi. 

Kakvi su ti planovi za sljedeću sezonu?

Trenutno ne razmišljam puno o tome, imamo još šest kola do kraja prvenstva i prvobitni cilj mi je odraditi to na najbolji mogući način. Na kraju sezone sjest ću sa svojim agentom i čelnim ljudima kluba i odlučiti koja je opcija najbolja za mene i klub.