HNL

HNS ima ozbiljan problem. Ako ga ne počne rješavati, pokopat će mu ligu

Foto: Davor Javorovic/Pixsell

OSIJEK i Hajduk remizirali su (0:0) u jednom od najvažnijih dvoboja završnice ovosezonskog prvenstva. Remijem je najviše profitirao Dinamo koji je sada korak bliže naslovu. Osim grozne Hajdukove igre i Osijekove nemogućnosti da kapitalizira prednost, poslije derbija se, očekivano, najviše priča o suđenju.

Fran Jović i njegova ekipa odradili su loš posao, a u nekoliko odluka nisu bili dosljedni. Vrlo brzo su izgubili ikakvu kontrolu nad utakmicom i izazvali dodatnu nervozu kod obje momčadi koje su ionako igrale i ponašale se na rubu živaca. Sudačka komisija ne smije zažmiriti na te probleme u ovakvoj završnici HNL-a. Bila bi nemjerljiva šteta za domaći nogomet da se nakon ovakvog prvenstva priča o odlukama ljudi u crnom.

Jedan detalj otkrio da utakmica ide u suprotnom smjeru

Iako će se ključni trenuci dogoditi kasnije, u jednom od prvih napada Osijeka vidjelo se da bi ova utakmica mogla prerasti u kaos. Igrala se osma minuta kada je Lovrić pucao s otprilike 25 metara. Igrač Hajduka mu je naizgled ušao u blok, a Lovrić je pao na teren i počeo raditi bolne grimase.

Jović je pokazao na korner za Osijek, a igrači obje momčadi opravdano su se žalili na tu odluku. Osijekovi zato što je bila riječ o dosta evidentnom prekršaju na Lovriću, a Hajdukovi igrači jer nitko tu loptu nije dirao. Stoga, ako nema prekršaja, lopta nikako nije mogla biti za Osijek.

I Osijek i Hajduk ušli su u ovaj dvoboj vrlo emotivno, svjesni da im poraz, a gostima čak i remi, donosi vjerojatno nenadoknadiv korak unazad u borbi za titulu. Nije trebalo puno da se zapali atmosfera na terenu i oko njega, a uskoro je utakmica prerasla u potpuni kaos.

Na dvije odluke o penalu i probleme s opremom potrošeno je skoro 20 minuta

Naravno, sve je eskaliralo u dvije odluke o najstrožoj kazni. Kod obje je Jović nakon pregleda snimke promijenio svoju odluku, ali to ne mijenja činjenicu da je loše reagirao. Kod penala za Hajduk postoji kontakt, ali uistinu minimalan.

Dovoljno je pogledati reakciju igrača Hajduka koji su počeli širiti ruke tek u trenutku kada je sudac pokazao na bijelu točku, a Krovinović je počeo padati puno prije nego što je došlo do kontakta sa Žaperom.

Kod penala za Osijek dobra je stvar što je poništio drugi žuti, odnosno crveni karton Lovriću. Tu je kontakt između braniča i napadača bio nešto intenzivniji, ali s obzirom na obećanje Brune Marića da se "neće suditi lagani penali", dojam je da je Jović mogao i tu ne suditi ništa. Pri tome je Beusan u analizi za Index istaknuo vrlo bitnu stvar. 

Jović je, kaže, pogriješio pri odabiru stupnja opomene u još dvije situacije. "U 29. minuti je dosudio simuliranje Lovrića gdje je penal isto kao kuća. Postavlja se pitanje zašto je Ferro dobio karton zbog najobičnijeg starta. Ako je i bilo lagano gaženje, nije za žuti. Čime pravdate karton Ferru ako ste ga malo prije dali suparniku zbog simuliranja?" kaže Beusan.

Gora od svega u tim situacijama bila je komunikacija između glavnog suca i VAR-sobe, što je kronični problem HNL-a ove sezone. Jović je kod svake od ovih odluka najprije nekoliko minuta razgovarao sa sucima iz sobe. U trenutku kada je nervoza igrača i navijača bila na vrhuncu, došlo je do dodatne eskalacije jer je umjesto očekivanog donošenja odluke pokazao da tek ide pogledati snimku.

Kada se u cijelu jednadžbu uvrste problemi s opremom (koji su tehničke prirode i suci na to ne mogu utjecati, da ne bi bilo zabune), dobili smo period od 20-25 minuta u kojem se na Gradskom vrtu nije radilo ništa osim gledalo u suce.

Problemi s efikasnim provođenjem VAR-protokola razlog su zašto postoji sve više skeptika oko istog. Ne smije se dogoditi da navijači 20 minuta čekaju nastavak utakmice zbog sudačkih konzultacija, a igrači se nekoliko puta ohlade.

Caktaš i Sahiti pukli su pod pritiskom

U takvim uvjetima nije lagano zadržati mirnu glavu. Najbolje se to vidjelo na primjeru Mije Caktaša. Bivši kapetan Hajduka najprije je za metar prebacio gol iz penala, a u drugom poluvremenu je otišao i korak dalje.

U 55. minuti je vrlo očigledno namjerno udario Mikanovića rukom u lice. Možda je pametna odluka Jovića da je u kontekstu ove utakmice žuti karton dovoljna kazna, ali situacija nam svjedoči o tenzijama na terenu.

I na drugoj strani bilo je pucanja po šavovima. Sahiti je u jednom trenutku pokazao srednji prst, čini se, prema tribinama domaćeg stadiona. Imao je ludu sreću što ga sudac nije vidio jer je mogao vrlo lako završiti u svlačionici.

Razlika između dva derbija

Pouka s derbija ne treba i ne smije biti kod kojeg je od dva ključna kontakta bilo više njutna i, samim time, koji klub je više ili manje oštećen. Pouka ne smije biti ni sveopća pljuvačina po Joviću koji jest odsudio loše, ali ambijent derbija i pritisak završnice prvenstva ne stvaraju zavidnu atmosferu za obavljati bilo kakav, a kamoli sudački posao.

Index je više puta pisao o opravdano narušenom povjerenju u domaći nogomet. U trenucima kada prvaka može odlučiti jedan vrhunski potez ili jedan obrambeni propust, HNS i komisija se ne smiju dovoditi u situaciju da kardinalne greške i, bitnije od toga, loše vođenje susreta usmjeravaju utakmice.

Nakon derbija između Hajduka i Dinama, koji je po tenziji i popratnom folkloru veća pozornica od utakmice u Osijeku, pohvalili smo odličnu izvedbu suca Bela koji je pustio mušku igru i svu mušičavost igrača brzo pretvorio u pozadinsku buku umjesto da ih je gurnuo u centar pažnje.

HNS ne smije bježati od problema jer će mu pokopati ligu

Postoji razlog zašto Hrvatska već godinama nema suca na top listama koje se formiraju kod najvećih reprezentativnih natjecanja. Postoji razlog i zašto tek rijetki sude Ligu prvaka i druge bitne europske utakmice. Problem nije samo struktura organizacije koja se neznatno promijenila od velike afere u kojoj su glavni likovi bili Širić i Djedović.

Problem su i neujednačena praksa, nepostojanje jedinstvenog stava oko primjene VAR-protokola i nedovoljno kvalitetna komunikacija vlastitih odluka, grešaka i uputa prema onima koji HNL gledaju iz tjedna u tjedan - navijačima.

Bruno Marić je kao šef hrvatskih sudaca u više navrata rekao kako će trebati vremena da se taj segment dovede na željenu razinu. Tražiti vrijeme da se nešto kvalitetno implementira je sasvim logično i opravdano.

S druge strane, ne smije se dozvoliti situacija da u više od godine i pol dana nema vidljivog napretka kada je u pitanju suđenje u VAR-eri, kao ni činjenica da nakon svakog kola navijači, mediji i javnost mogu naučiti novo i dotad nepoznato pravilo ili praksu.

Sve su to problemi s kojima se čelna kuća hrvatskog nogometa mora pozabaviti. Godinama su sudili podobni, što je, između ostalih problema, rejting lige dovelo do najnižih grana u povijesti. Ako HNL ikada želi dobiti drugačiji imidž, kvalitetnija priprema i naobrazba sudaca moraju biti prioritet Saveza. Zanemari li taj problem, on će mu ponovo pokopati ligu.